Την ίδια κατάσταση με την Ισπανία και την Ιταλία θα έχουμε κι εμείς στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο, εκτός και αν υπάρξουν όψιμες βροχές, τόσες ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση της παρατεταμένης ανομβρίας στο νησί μας και στη χώρα μας. Την ανησυχία τους αυτή εκφράζουν οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών στην Κρήτη, όπως και οι αρμόδιοι επιστήμονες.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου και η μέση τιμή παραγωγού έχει διαμορφωθεί στα 4,90 ευρώ το κιλό στο νησί μας. Από τους 120.000 τόνους της φετινής παραγωγής, υπάρχει η εκτίμηση ότι γύρω στους 40.000 τόνους παραμένουν στις εγκαταστάσεις των εμπόρων (ιδιωτών και συνεταιριστών) και των ελαιουργών, αφού όσο προχωρούμε προς το Πάσχα οι παραγωγοί ευελπιστούν σε ακόμα υψηλότερες τιμές και αποφεύγουν να τιμολογήσουν ολόκληρη την ποσότητα του ελαιολάδου που παρήγαγαν.
Καμία εμπορική πράξη κάτω από τα 5 ευρώ δε γίνεται πλέον στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς των συνεταιριστικών οργανώσεων. Την ίδια ώρα, πάντως, επικρατεί έντονη ανησυχία για την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, αφού, αν δεν έχουμε όψιμο χειμώνα, η χώρα μας θα βρεθεί την επόμενη χρονιά στην ίδια κατάσταση με την Ισπανία και την Ιταλία. Και αυτό είναι κάτι που πλέον το λένε άπαντες στην Κρήτη, βλέποντας ότι ο καιρός συνεχίζει να μη θυμίζει σε τίποτα τις βροχερές περιόδους που είχαμε πέρυσι την ίδια περίοδο, και οι οποίες αποδεδειγμένα μάς ωφέλησαν, με συνέπεια να είμαστε η μόνη χώρα φέτος που είχαμε αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου και μάλιστα μεγάλη σε σχέση με την περασμένη ελαιοκομική περίοδο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στο neakriti.gr χθες Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, τα αποθέματα στην Κρήτη είναι αξιόλογα, αφού ανέρχονται γύρω στο 40% της εκτιμηθείσας παραγωγής ελαιολάδου. Ο συνεταιριστής εξέφρασε, εξάλλου, την εκτίμηση ότι, την ίδια ώρα, τα αποθέματα στην υπόλοιπη Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα. Και έφερε ως παράδειγμα τη Μεσσηνία, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, υπάρχει μια απούλητη ποσότητα φετινών λαδιών που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 15.000 τόνους.
Όσο για την παρατεταμένη ανομβρία που πλήττει το νησί μας και συνολικότερα τη χώρα, ο συνεταιριστής δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος.
«Ανησυχούμε έντονα. Είναι μία δύσκολη χρονιά. Αυτά που βλέπαμε να συμβαίνουν με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς θα τα βιώσουμε κι εμείς αργότερα. Έρχεται μια δύσκολη ελαιοκομική περίοδος για τη χώρα μας. Ελλιπείς βροχοπτώσεις. Στην Κρήτη είναι τραγικά τα νούμερα των βροχοπτώσεων. Εκτός και αν υπάρξουν όψιμα νερά, τότε ίσως αντιστραφεί η κατάσταση», επισήμανε ο Μύρων Χιλετζάκης.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου τονίζει επίσης την πεποίθησή του ότι «όσο φτάνουμε στο Πάσχα, η τιμή θα “τσιμπάει”. Αυτό περιμένει και ο κόσμος. Όσοι δεν έχουν ακόμα “κόψει” το λάδι τους, κοιτάζουν να βγάλουν το “κάτι παραπάνω”».
Την ίδια ώρα, στο Δημοπρατήριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου βρίσκονται γύρω στις 2.500 τόνους ελαιολάδου. Και έχουν ενοικιαστεί και άλλοι χώροι που, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, γέμισαν και αυτοί με λάδια, τα οποία στη συνέχεια δημοπρατήθηκαν.
«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την Ιταλία και την Ισπανία. Στο μεταξύ, στις μαζικές πωλήσεις που γίνονται από τους Συνεταιρισμούς δεν κλείνεται καμία πράξη κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό. Βγαίνουν, δηλαδή, άκαρποι οι διαγωνισμοί όταν προτείνονται από τους αγοραστές τιμές κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.
Ο ίδιος καλεί τους ελαιοπαραγωγούς από τώρα και μετά να μην πουλάνε κάτω από τα 5 ευρώ το λάδι τους.
Ο ΣΕΔΗΚ επιβεβαιώνει την «αντίσταση των οργανώσεων»
Πράγματι, για κινητικότητα της αγοράς, αναφέροντας πως «έχει επανέλθει στα προ των αρχών Φεβρουαρίου επίπεδα», κάνει λόγο και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Μάλιστα, όπως αναφέρει, στην Κρήτη οι τιμές κυμαίνονται από 4,50 έως 5,15 ευρώ το κιλό, στην Πελοπόννησο από 4,55 έως 5,10 ευρώ το κιλό και στα νησιά στα 4,90 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία κυμαίνονται από 6-7,50 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία από 4,99-5,98 ευρώ το κιλό και στην Τυνησία στα 5,18 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, στην Κρήτη αρχίζει να προβάλλεται αντίσταση των παραγωγών για πωλήσεις σε τιμές κάτω των 5 ευρώ το κιλό. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που αναρτώνται στο δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ, οι τιμές που προσφέρθηκαν στη δημοπρασία του Α.Σ. Μοχού (4,90 και 4,92 ευρώ το κιλό) για 50 τόνους ελαιολάδου, οξύτητας 0,27, δεν έγιναν αποδεκτές και η δημοπρασία κρίθηκε ασύμφορη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μανόλη Ζερβάκη, η Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού αποφάσισε να μην πωλείται ελαιόλαδο σε τιμές κάτω των 5 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί μεν στο 100%, ωστόσο πολλοί ελαιώνες έχουν μείνει με ασυγκόμιστο ελαιόκαρπο, ο οποίος και δεν πρόκειται να συγκομιστεί, αφού τα ελαιουργεία έχουν κλείσει. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται, παρά τις πρωτόγνωρα υψηλές τιμές παραγωγού, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχύει τόσο στο νησί μας όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
Εκτιμάται ότι το ποσοστό που δεν έχει συγκομιστεί ακόμη στη χώρα γενικότερα είναι γύρω στο 10-15%. Και αυτό, εκτός από την απώλεια της παραγωγής, θα ευνοήσει τη διαχείμαση του δάκου και θα αυξήσει την επικινδυνότητά του την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις ανησυχίες που εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Άρα, η επόμενη ελαιοκομική περίοδος, όπως λένε οι αγρότες, οι εκπρόσωποί τους και οι συνεταιριστές, αν δεν έχουμε πολλές όψιμες βροχές, θα είναι πολύ δύσκολη από πολλές απόψεις, τόσο ως προς την ξηρασία όσο και ως προς τη δακοπροσβολή.
Πηγή: neakriti.gr