ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Ελαιόλαδο: «Φουσκώνει» η διαφορά στην τιμή μεταξύ παραγωγού και ραφιών – Κερδοσκοπία στην αγορά της Κρήτης

Πέντε ευρώ το κιλό είναι φέτος η μέση τιμή παραγωγού του ελαιολάδου και όχι τα 7 ή τα 8 ή ακόμα και οι μεγαλύτερες τιμές που διαμορφώνονται πανελλαδικά, σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, που τονίζει ότι σήμερα η τιμή είναι απαγορευτική για τον καταναλωτή, αφού έχει φτάσει γύρω στα 15 ευρώ το λίτρο στο ράφι, κάτι που θα τον διώξει από την αγορά του ελαιολάδου και θα τον στρέψει στα σπορέλαια.

«Ο μέσος ελαιοπαραγωγός θα έχει πάρει 2,5 ευρώ το κιλό, αν κρίνουμε από την παντελή έλλειψη ελαιολάδου για την επόμενη χρονιά», ξεκαθαρίζει ο συνεταιριστής και καταγγέλλει παιχνίδια κερδοσκοπίας στη μαζική εστίαση, με φόντο τις υψηλές τιμές του χρυσοφόρου προϊόντος!

«Το 70% του ελαιολάδου διακινήθηκε τους μήνες Δεκέμβριο με Ιανουάριο, στη μέση τιμή των 5 ευρώ το κιλό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. Και για να δώσει έμφαση στα κερδοσκοπικά παιχνίδια της αγοράς, όπως αυτά διαμορφώνονται εξαιτίας της τιμής του ελαιολάδου, ο συνεταιριστής μάς είπε: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή καταγγελίες από τις οργανώσεις των καταναλωτών, που αναφέρουν ότι κάποιοι εστιάτορες στην Ελλάδα χρεώνουν άλλη τιμή τη χωριάτικη σαλάτα με ελαιόλαδο και άλλη τιμή τη χωριάτικη σαλάτα χωρίς ελαιόλαδο!».

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «η τιμή έχει απογειωθεί στην αγορά αυτή τη στιγμή και αυτό δεν είναι καλό για το μέλλον του ελαιολάδου. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν έχει πάρει μία απόφαση, να απαγορεύσει από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου τις εξαγωγές του τουρκικού ελαιολάδου, για να μην αυξηθούν παραπάνω οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία, που ήδη έχουν φτάσει στα 9,5 ευρώ το λίτρο για τους καταναλωτές. Επομένως, η τέταρτη παραγωγική χώρα στον κόσμο στο ελαιόλαδο, που είναι η Τουρκία, σταματάει τις εξαγωγές, για να μην απογειωθούν οι τιμές εκεί και δε θα μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν ελαιόλαδο»…

Ο Μύρων Χιλετζάκης είπε ότι «αυτή η απογείωση των τιμών δεν είναι κάτι καλό για το ελαιόλαδό μας, διότι ο μέσος καταναλωτής, που έχει μάθει να μαγειρεύει με το ελαιόλαδο, θα αναζητήσει άλλα λάδια. Κι εμείς οι ίδιοι ως παραγωγοί λέμε ότι αυτές οι τιμές είναι απαγορευτικές για το προϊόν. Είναι τιμές αφανισμού του προϊόντος. Σε λίγο καιρό θα δούμε πως οι συσκευασίες του ελαιολάδου θα είναι συσκευασίες πολυτελείας και θα κοστίζει το ένα λίτρο ελαιολάδου 15 ευρώ. Και δε θα μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει το προϊόν μας. Θα μπορούσε να έχει μια σταθερότητα το λάδι στον παραγωγό στα 4 και τα 5 ευρώ. Στο μεταξύ, το κοστολόγιο ανεβαίνει. Και οι παραγωγοί μπορεί να πούλησαν φέτος το λάδι τους σε μια μέση τιμή τα 5 ευρώ το κιλό, γιατί ξεκίνησε από τα 4 ευρώ το κιλό και το περισσότερο λάδι πουλήθηκε στα 5 μέχρι και τα 6 ευρώ. Αλλά το κόστος παραγωγής είχε διπλασιαστεί. Δηλαδή, τα 5 ευρώ φέτος ήταν σαν να πουλούσαμε στα 3 ευρώ το κιλό, όπως και τα προηγούμενα χρόνια»…

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης είπε: «Όταν ένας παραγωγός πούλησε στα 5 ευρώ το λάδι του και με τη νέα ελαιοκομική περίοδο δε θα βγάλει καθόλου λάδι, είναι σαν να το πούλησε στα 2,5 ευρώ το κιλό»…

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ