Με τη δεύτερη θέση στην παραγωγή ελαιολάδου για φέτος «φλερτάρει» πλέον σοβαρά η χώρα μας, αν επιβεβαιωθούν τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ε.Ε. Σύμφωνα με έκθεσή της, η χώρα μας θα έχει αύξηση παραγωγής, ενώ συνολικά η ευρωπαϊκή παραγωγή θα μειωθεί σε ποσοστό 25%, λόγω της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή ελαιολάδου στα περισσότερα κράτη-μέλη.
Σε κάποιες χώρες, μάλιστα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που είναι και οι κυρίαρχες όσο και ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας, αυτό το ποσοστό πτώσης της παραγωγής ενδέχεται να φτάσει και στο 30%, λόγω των καιρικών συνθηκών και κυρίως της ξηρασίας που πλήττει φέτος τις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Μάλιστα, ακριβώς επειδή η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία αποτελούν τους τρεις βασικούς παραγωγούς και εξαγωγείς ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα θα κληθεί σύντομα να καλύψει το «κενό» στην αγορά λαδιού. Αυτή η ανάγκη, στον βαθμό που θα καλυφθεί, αναμένεται από τη μια πλευρά να επιφέρει μεγαλύτερες οικονομικές επιβαρύνσεις στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς αλλά και πιέσεις. Ωστόσο, από την άλλη, θα σηματοδοτήσει ευκαιρίες ώστε το ελληνικό ελαιόλαδο να κατακτήσει περισσότερες αγορές εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βέβαια, καταγράφεται ως «αγκάθι» για τη χώρα μας η έλλειψη εργατικών χεριών. Να υπενθυμίσουμε ότι, ήδη από το καλοκαίρι, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση έως και 40% σε σχέση με πέρυσι. Φέτος περιμένουμε κοντά ή και πάνω από τους 300.000 τόνους ελαιολάδου στην Ελλάδα.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών, η παραγωγή ελαιόλαδου για την περίοδο 2022/23 μπορεί να φτάσει μόνο τους 1,7 εκατ. τόνους. Αυτό σημαίνει 25% κάτω από το περασμένο έτος και 20% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ενώ και με τα αποθέματα που “ακούγονται” από πέρυσι (της τάξεως των 650.000 τόνων) προφανώς και δε θα είναι εύκολη η κάλυψη των αναγκών της αγοράς σε ελαιόλαδο.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται κατά περιοχές το λιομάζωμα στην Κρήτη σε αγουρέλαιο που έχει πληρωθεί ήδη μέχρι και 5 ευρώ το κιλό, ενώ είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθούν τα χρονοδιαγράμματα για τη λειτουργία των ελαιουργείων σε κάθε περιοχή, με βάση πάντα τον χρόνο που έχει περάσει από τον τελευταίο ψεκασμό κατά του δάκου. Πάντως, όπως γίνεται και τα προηγούμενα χρόνια, θεωρείται σίγουρο ότι μετά τα μέσα Νοεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος των ελαιοπαραγωγών θα ξεκινήσει να μαζεύει.
Τα στοιχεία της Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου
Τα προσωρινά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, όπως δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρουν ότι πέρυσι οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, η Ισπανία παρήγαγε 1.389.000 τόνους (+23,4%), η Ιταλία 273.500 τόνους (-25,4%), η Ελλάδα 275.000 τόνους και η Πορτογαλία 100.000 τόνους (-28,8%). Οι υπόλοιπες χώρες-μέλη παρήγαγαν 34,5% λιγότερο ελαιόλαδο από το προηγούμενο έτος καλλιέργειας, συνολικά 758.500 τόνους. Η Τουρκία παρήγαγε 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο 160.000 τόνους (+10,3%), η Τυνησία 140.000 τόνους (-68,2%) και η Αλγερία 70.000 (-44%). Εντωμεταξύ, η κατανάλωση έφτασε τους 2.054.000 τόνους στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου και τους 1.071.000 τόνους σε τρίτες χώρες.
Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί η μεγάλη μείωση της ιταλικής παραγωγής φέτος σε σχέση με πέρυσι και η αύξηση κατά 40% τουλάχιστον της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, τότε – με βάση τα στοιχεία του καλοκαιριού – ανεβαίνει η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολάδου, που παραδοσιακά κατέχει μέχρι σήμερα η Ιταλία.
Βέβαια, αυτό ισχύει μόνο για φέτος. Σε γενικότερες γραμμές, όπως έχουμε ξαναγράψει, η Ελλάδα έχει μειώσει τις παραγωγές της τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα είναι: Θα γίνει μια νέα αρχή από φέτος για το ελληνικό ελαιόλαδο; Διαφορετικά, σε επίπεδο Ε.Ε. η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορεί να χάσει και την τρίτη θέση, με την Τουρκία, το Μαρόκο και την Τυνησία, σε παγκόσμια κλίμακα, να ανεβάζουν διαρκώς τις παραγωγές τους σε ελαιόλαδο. Πάντως, προς το παρόν, ως προς τα κράτη-μέλη, πίσω από μας βρίσκεται σταθερά η Πορτογαλία.
Στο μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ελαιόδεντρα φυτεύονται σε όλο τον κόσμο, όπως στην Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αμερική, την Κίνα και στο Πακιστάν. Σύντομα, αν δεν έχει ήδη συμβεί, όπως αναφέρουν ειδικοί του κλάδου, ανεξάρτητα από τη φετινή χρονιά, η Ελλάδα θα χάσει την τρίτη θέση ως ελαιοπαραγωγός χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, με την Τυνησία να παίρνει τη θέση της και την Τουρκία να ακολουθεί, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του kathimerini.gr.
Πηγή: neakriti.gr