ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Ελαιόλαδο: Τα σημάδια που δείχνουν πτώση της τιμής του – Πόσο πωλείται σήμερα στην Κρήτη

Η νέα σοδειά (όσο κι αν είναι μειωμένη) από τη μια, και η μειωμένη ζήτηση λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων, από την άλλη, προκαλούν κάποια σημάδια αποσυμπίεσης της τιμής του ελαιολάδου το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκονται στο φως της δημοσιότητας.

Έτσι, τώρα αρχίζει μία μείωση και στις τιμές παραγωγού, βάσει νέων εμπορικών πράξεων που για την Κρήτη κλείνουν στις τιμές των 7 με 7,5 ευρώ το κιλό. Το ζητούμενο όμως είναι το πότε και αν αυτή η μείωση θα μεταφερθεί και στο ράφι, καθώς το ελαιόλαδο έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για τον καταναλωτή, ο οποίος, αδυνατώντας να αγοράσει σε υψηλές τιμές, αναγκαστικά στρέφεται σε φθηνές εναλλακτικές λύσεις, όπως τα σπορέλαια.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη καταγράφεται πτώση στις πωλήσεις στο ράφι, οι οποίες μειώθηκαν από τους 25.000 τόνους σε 18.000 τόνους. Σε παγκόσμια κλίμακα, η πτώση της παραγωγής έχει φτάσει έως το 40%, με την Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα, να παρουσιάζει μείωση κατά 17%, ενώ σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου το ελαιόλαδο δεν είναι ενταγμένο στη διατροφική τους κουλτούρα, πιθανόν οι μειώσεις να είναι μεγαλύτερες. Πάντως, οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι ο καταναλωτής είναι πιθανό να δει μια μείωση στην τιμή το επόμενο δίμηνο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση που θα υπάρξει από το εξωτερικό.

Τα στοιχεία της ΕΔΟΕ

«Στο ξεκίνημα είχαμε τιμές 8,5 και 9 ευρώ/κιλό, αυτή τη στιγμή είναι στα 7,5-7,8 ευρώ/κιλό. Βέβαια, αυτό συσχετίζεται και με πάρα πολλά ποιοτικά προβλήματα που είχε η φετινή χρονιά. Το καλό λάδι, το έξτρα παρθένο, το οποίο όμως είναι ελάχιστο φέτος, θα πληρωθεί ακριβότερα», σχολιάζει στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης.

«Οι τιμές των 9,2 ευρώ/κιλό, που καταγράφηκαν στο τέλος της προηγούμενης περιόδου, πλέον δεν υπάρχουν. Σε τελευταίο διαγωνισμό, συνεταιρισμός πούλησε με 7,7 ευρώ/κιλό», συμπληρώνει στον “Ο.Τ.” ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολες οι προβλέψεις για το πού θα κυμανθεί η τιμή, «ήδη υπάρχει μια κάμψη της κατανάλωσης στις διεθνείς αγορές, οπότε η μειωμένη ζήτηση συμπιέζει και την προσφορά σε επίπεδο παραγωγού και άρα μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα σταθεροποιηθεί λίγο η κατάσταση γύρω στα 7 με 7,5 ευρώ για τα πολύ καλά λάδια».

Στην παρούσα φάση, πάντως, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόβλεψη για το πού τελικά θα φτάσει η τιμή, καθώς η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τελικές ποσότητες του προϊόντος.

«Κάθε μέρα που περνάει και για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον, που θα είμαστε στην παραγωγή, θα διαμορφώνεται όλο και πιο καθαρά η εικόνα. Πάντως, αν επαληθευτούν τα νούμερα της χαμηλής παραγωγής σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, πιθανόν να δούμε τις τιμές να “τσιμπάνε” και πάλι στα 8 με 9 ευρώ/κιλό. Εκτιμώ όμως ότι δεν υπάρχει περιθώριο να ανέβει η τιμή, γιατί τότε ποιος θα το αγοράσει;», σημειώνει ο κ. Γιαννούλης.

Την ίδια στιγμή, το εμπόριο ευελπιστεί σε μια καλή ανθοφορία στην Ισπανία, η οποία αναμένεται να φανεί τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Αν τελικά η ισπανική παραγωγή αυξηθεί, τότε οι τιμές παραγωγού θα αποκλιμακωθούν και θα υπάρχει μια κανονικότητα στην αγορά.

Εκτιμήσεις για την παραγωγή

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η φετινή ελληνική ελαιοπαραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 160.000 τόνους, όταν πέρυσι πανελλαδικά φτάσαμε τους 350.000 τόνους. Ωστόσο, τουλάχιστον για τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης, η παραγωγή είναι πλεονασματική, καθώς οι ανάγκες της χώρας είναι γύρω στους 100.000 τόνους και καλύπτονται έτσι και με το παραπάνω.

Όμως, το πρόβλημα στη φετινή παραγωγή εμφανίζεται τόσο στην ποιότητα όσο και στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνόησε την εμφάνιση του δάκου στην ελιά.

Καλύτερες αποδόσεις συγκριτικά με άλλες παραγωγικές περιοχής της χώρας μας αναμένονται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΣΕΒΙΤΕΛ, σε Ηράκλειο, Μεσσηνία, Τριφυλία, Ηλεία, Χανιά και Λακωνία.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του USDA (υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών), η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανέλθει σε 3 εκατ. τόνους, σχεδόν ίσο με την κατανάλωση.

Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 15-16% σε σύγκριση με τους 2,5 εκατ. τόνους της τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου 2022/2023, η οποία περνά στην ιστορία ως η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 10 ετών.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των ελαιώνων παγκοσμίως, αναμένεται να φτάσει τους 1,8 εκατ. τόνους ελαιολάδου για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024, ποσότητα αυξημένη συγκριτικά με τους 1,4 εκατ. τόνους της προηγούμενης περιόδου.

Οι τιμές στην Κρήτη

Είναι ενδεικτικές οι τιμές παραγωγού που κατέγραψε για την Κρήτη ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2023. Συγκεκριμένα, στο νησί μας η ελάχιστη τιμή που κατέγραψε ο ΣΕΔΗΚ ανέρχεται στα 7 ευρώ και η μέγιστη στα 8 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των τριών γραμμών.

Τι λένε όμως οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί; Όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο ελαιοπαραγωγός Μιχάλης Λαμπράκης, «είναι ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να αγοράσουν το ελαιόλαδο και στρέφονται στα σπορέλαια. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο παραγωγός πληρώνεται ακριβά το προϊόν του. Εγώ θα έλεγα, με βάση και τα στοιχεία που διαθέτω ως γεωπόνος, ότι αν κάτσουμε να υπολογίσουμε τα έξοδα του παραγωγού στα καύσιμα, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τα εργατικά, μάλλον να ανέβουν οι τιμές παραγωγού θα πρέπει και όχι να μειωθούν».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ