“Επέστρεψαν” τα 5άρια στις τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στο νησί μας, με την Κρήτη – σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης – να “πιάνει” τους 120.000 τόνους, με τουλάχιστον τους 60.000 τόνους να παράγονται στον νομό Ηρακλείου.
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εκτιμάται πως οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί θα έχουν συγκομίσει τουλάχιστον το 90% με 95% της ελαιοπαραγωγής για τη χρονιά 2022-2023 και όλοι ευελπιστούν οι εξαιρετικά καλές τιμές παραγωγού να παραμείνουν το ίδιο καλές και την επόμενη χρονιά, με τη φετινή να είναι πραγματικά η καλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων!
Μπορεί δηλαδή οι Ιταλοί έμποροι να δημιούργησαν με την έναρξη του τρέχοντος μηνός τεχνητή έλλειψη στην αγορά για να ρίξουν τις τιμές του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όμως οι μειωμένες ποσότητες ελαιολάδου της Ισπανίας ήταν ένα στοιχείο που λειτούργησε στην αγορά στην κατεύθυνση της επιστροφής της ζήτησης, αλλά και των ανατιμήσεων υπέρ του παραγωγού της Κρήτης.
«Υπήρχε ένα σταμάτημα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, αλλά μετά τα αποτελέσματα της Ισπανίας ξεκίνησε πάλι και υπάρχει ροή, όχι βέβαια όπως πρέπει, αλλά υπάρχει. Συγκεκριμένα, κάθε δεύτερη εβδομάδα μαθαίνουμε για την ποσότητα που παρήχθη στην Ισπανία τον προηγούμενο μήνα. Και η ποσότητα που έδειξαν τα αποτελέσματα της Ισπανίας τέλος Φεβρουαρίου ήταν χαμηλότερα από την αναμενόμενη. Χωρίς να παύει βέβαια να λένε στην Ιταλία ότι οι τιμές είναι υψηλές και ότι έχει μειωθεί η τυποποίηση και η κατανάλωση του προϊόντος. Ωστόσο, τα λάδια είναι λίγα, και έτσι κρατιέται η τιμή από τα 4,70 μέχρι τα 5 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών», δήλωσε κατηγορηματικά στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «στη Μεσαρά εγώ αγοράζω 5 ευρώ. Άλλοι αγοράζουν 4,80 και 4,90 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα. Γενικά στην περιοχή μας και πιστεύω σε ολόκληρη την Κρήτη η μέση τιμή είναι γύρω στα 4,80 με 4,90 ευρώ το κιλό».
«Ο κόσμος πουλάει. Όλοι θεωρούν πως η τιμή των 5 ευρώ είναι μια καλή τιμή. Το σημαντικό είναι ότι η ποσότητα που βγήκε είναι παραπάνω απ’ ό,τι περιμέναμε», είπε ο κ. Πρωτογεράκης.
Ξεπέρασε η παραγωγή κάθε προηγούμενο
«Προσωπικά πιστεύω ότι η Κρήτη θα φτάσει τους 120.000 τόνους ελαιολάδου φέτος. Ο νομός Ηρακλείου θα βγάλει γύρω στους 60.000 τόνους, μπορεί και παραπάνω. Είναι σημαντική παραγωγή αυτή για την Κρήτη. Και είχαμε και καλές οξύτητες. Γύρω στο 70% του ελαιολάδου στην Κρήτη βγήκε στις 3 γραμμές», ανέφερε ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, «ευχής έργο θα είναι να έχουμε και όψιμες βροχές για να μην έχουν πρόβλημα οι ελιές μας ούτε του χρόνου. Έχει κάνει μόνο πρώιμα νερά και χρειαζόμαστε τα όψιμα. Εμάς εδώ στη Μεσαρά δεν έχουν ζοριστεί πολύ ακόμα οι ελιές. Αλλά χρειάζεται το όψιμο νερό, γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα φέτος με τις βροχές»…
Όσο για τον δάκο, τόνισε πως «το φάρμακο το “Σακσές”, που χρησιμοποιήθηκε στη δακοκτονία, ήταν πολύ καλό και έσωσε την κατάσταση. Και έτσι δεν είχαμε μεγάλη καρπόπτωση και γι’ αυτό και βγάλαμε τόσο πολύ καρπό. Αλλά και το δεύτερο φάρμακο που μας έστειλε το υπουργείο βοήθησε και αυτό, αν και ήταν πολύ ακριβό. Ας ελπίσουμε να γίνει η καταπολέμηση ακόμα καλύτερα μέσα στην επόμενη χρονιά»…
Στη Ζήρο Σητείας
Στο μεταξύ, στην Κρήτη, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζήρου Σητείας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς που επιθυμούν να πουλήσουν ελαιόλαδο ότι η τιμή ανά κιλό είναι: Για το ΠΟΠ έξτρα παρθένο (0,3- 0,8) 5,07 ευρώ η οξύτητα 0,3 (για κάθε γραμμή οξύτητας η τιμή μειώνεται κατά τρία λεπτά), για το παρθένο (0,9-2,0) 4,75 ευρώ η οξύτητα 0,9 (για κάθε γραμμή οξύτητας η τιμή μειώνεται κατά τρία λεπτά). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίζουν τα δελτία φύλαξης της αλέσεως και λογαριασμό τραπέζης στο γραφείο του Συνεταιρισμού από την ερχόμενη Δευτέρα έως την Παρασκευή, όπως τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση.
Φόβους για πιθανή διακίνηση χύμα ελαιολάδου
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη αγωνία και αντίθεση στην πιθανή νομοθέτηση από πλευράς Κομισιόν, της δυνατότητας πώλησης χύμα ελαιολάδου από καταστήματα πώλησης και από διάφορα άλλα δίκτυα διανομής, εκφράζουν με υπόμνημά τους προς το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι θεσμικοί φορείς του ελαιολάδου, καταγγέλλοντας ότι θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά και την ταφόπλακα για το σύνολο του τομέα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου:
- «Η πώληση χύμα ελαιολάδου στη λιανική αγορά αποτελεί πρακτική η οποία δεν εγγυάται την ασφάλεια του τροφίμου, σε αντίθεση με την τυποποίηση και συσκευασία σε περιέκτες έως 5 λίτρα, πρακτική η οποία έχει αποδειχτεί ως η μόνη που εγγυάται την προστασία του καταναλωτή και έχει επικυρωθεί και μέσω της πρόσφατης δημοσίευσης του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού 2022/2104 για τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου.
- Η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των καταναλωτών και η διασφάλιση της αυθεντικότητας και ποιότητας των προϊόντων του τομέα επιτυγχάνεται μόνο με τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία και δημιουργούν αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.
- Οι μικρές και εξασφαλισμένες ποιοτικά επώνυμες τυποποιημένες συσκευασίες έχουν επί δεκαετίες καταξιωθεί και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
- Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συσκευασίας δε θα εξαλειφθούν ούτε ελαχιστοποιηθούν σε περίπτωση που επιτραπεί η πώληση “χύμα” ελαιολάδου, καθώς θα συσκευάζονται και πάλι σε περιέκτες στα καταστήματα (όπως και σε άλλα χύμα πωλούμενα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης προϊόντα), οι οποίοι και φυσικά δε θα ελέγχονται όπως οι συσκευασίες του τυποποιημένου ελαιολάδου ως προς τη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
- Στην περίπτωση κατά την οποία το ελαιόλαδο θα πωλείται σε ανοιχτές και επαναγεμιζόμενες συσκευασίες, δε θα παρέχεται ουδεμία εγγύηση για την ποιότητά του, την αποφυγή νοθείας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας από τη θερμότητα, το φως και την οξείδωση σε όλο το διάστημα αποθήκευσης και διακίνησης, εις βάρος της ασφάλειας του καταναλωτή.
Σημαντικό επίσης είναι και το θέμα της φοροδιαφυγής, λαμβάνοντας υπόψη ότι, εκτός από τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, στην εν λόγω περίπτωση θα πωλούνται και σε χιλιάδες μικρότερα καταστήματα χωρίς φορολογικά παραστατικά.
- Αντιθέτως, όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας πληρούν διαρκώς και σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης τις υψηλότερες απαιτήσεις για διαπίστευση, σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας (HACCP, ISO, BRC, IFS κ.λπ.) και υγιεινής και εξασφαλίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, αλλά και τη φήμη της ποιότητάς του μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή.
- Οι ποιοτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας είναι πάντα σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο σε σχέση με τους αντίστοιχους σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όπου πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατη η παρακολούθηση της ποιότητας του παραμένοντος ελαιολάδου μετά την αποσφράγιση της “χύμα” μεγάλης συσκευασίας και τη σταδιακή του πώληση.
- Αντίστοιχα, οι έλεγχοι των επίσημων Αρχών θα είναι πρακτικά ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί, σε περίπτωση ελεύθερης διακίνησης χύμα ελαιολάδου από χιλιάδες σημεία πώλησης.
- Είναι γνωστό ότι ήδη, μέσα και από τη διαρκώς αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταβάλλεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις τυποποίησης για τη μείωση των υπολειμμάτων των συσκευασιών και την ανακύκλωση των υλικών τους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. (χρήση μη αποσπώμενων πωμάτων, χρήση ανακυκλωμένου ΡΕΤ, κ.λπ.). Όλα αυτά είναι αμφίβολο ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν και να ελεγχθούν στους “περιστασιακούς” περιέκτες που θα προσφέρονται προς άμεση χρήση από τους καταναλωτές».
Πηγή: neakriti.gr