Το ελαιόνερο, ένα φυσικό υποπροϊόν της παραγωγής ελαιολάδου, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των αθλητών λόγω των πιθανών οφελών του στην άσκηση και την αποκατάσταση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients διερεύνησε πώς η κατανάλωση ενός συμπληρώματος ελαιόνερου (OliPhenolia) επηρεάζει την αθλητική απόδοση και την αποκατάσταση.
Τι είναι το ελαιόνερο;
Το ελαιόνερο είναι το υδατικό μέρος του καρπού της ελιάς που απορρίπτεται κατά την παραγωγή ελαιολάδου. Αν και για χρόνια θεωρούνταν άχρηστο απόβλητο, πλέον αναγνωρίζεται ως πολύτιμη πηγή πολυφαινολών, με κυρίαρχη την υδροξυτυροσόλη.
Σχεδιασμός και μεθοδολογία της μελέτης
Η έρευνα περιλάμβανε 29 αθλητικά δραστήριους συμμετέχοντες (ηλικία: 42 ± 2 έτη, βάρος: 71.1 ± 2.1 kg, ύψος: 1.76 ± 0.02 m), οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες:
– Ομάδα ελαιόνερου (OliP): Κατανάλωσε 2×28 mL/ημέρα για 16 ημέρες.
– Ομάδα Placebo (PL): Κατανάλωσε ένα ποτό με παρόμοια γεύση και όψη, αλλά χωρίς πολυφαινόλες.
Οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο άσκησης και αποκατάστασης πριν και μετά την περίοδο των 16 ημερών, το οποίο περιλάμβανε:
– Δοκιμή αερόβιας άσκησης.
– Δοκιμές υπομέγιστης και μέγιστης άσκησης (δοκιμές τρεξίματος σε αυξανόμενη ένταση).
– Αξιολόγηση της αποκατάστασης (μέτρηση του χρόνου επαναφοράς των αναπνευστικών παραμέτρων).
Η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα των συμμετεχόντων ελέγχθηκαν για να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρχαν εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα.
Κύρια ευρήματα της μελέτης
1. Βελτιωμένη δρομική οικονομία
Οι αθλητές που κατανάλωσαν το συμπλήρωμα κατανάλωναν λιγότερο οξυγόνο (-2.7%) στην ίδια ένταση άσκησης. Η δρομική οικονομία, δηλαδή η ποσότητα οξυγόνου που «καίγεται» στον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας, σε μία συγκεκριμένη, σταθερή ταχύτητα, βελτιώθηκε μάλιστα κατά 5.7 mL·kg⁻¹·km⁻¹.
2. Ταχύτερη προσαρμογή και αποκατάσταση
Η ομάδα OliP εμφάνισε ταχύτερη προσαρμογή στο αερόβιο φορτίο κατά την έναρξη της άσκησης ενώ η αντίστοιχη προσαρμογή στην ομάδα PL ήταν αμελητέα. Ως προς την αποκατάσταση, ομάδα OliP ανέκαμπτε γρηγορότερα από την άσκηση, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη συνέπεια και την ένταση της προπόνησης.
3. Μειωμένη αντίληψη κόπωσης
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα OliP ανέφεραν ότι η άσκηση τους φαινόταν λιγότερο απαιτητική ενώ στην ομάδα PL δεν ανέφερε καμία διαφορά.
Πως λειτουργεί η υδροξυτυροσόλη και τι σημαίνει για τους αθλητές
Η υδροξυτυροσόλη δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τους μύες από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την έντονη άσκηση. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, κάτι που διευκολύνει την παροχή οξυγόνου στους μύες και την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.
Η μείωση του κόστους οξυγόνου κατά την άσκηση σημαίνει ότι το σώμα λειτουργεί πιο αποδοτικά, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για αθλητές αντοχής. Παράλληλα, η γρηγορότερη αποκατάσταση επιτρέπει πιο εντατικές προπονήσεις χωρίς τον κίνδυνο υπερκόπωσης. Έτσι, όσοι ασχολούνται με την αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία, μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση ελαιόνερου ως φυσικό συμπλήρωμα.
Συμπέρασμα
Το ελαιόνερο φαίνεται να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη φυσική εναλλακτική λύση στα εργογόνα συμπληρώματα διατροφής για αθλητές. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση και να επιταχύνουν την αποκατάσταση.
Ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί η βέλτιστη δόση και η μακροχρόνια επίδρασή του, τα αρχικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν την απόδοσή τους με φυσικά μέσα.
με πληροφορίες olivenews.gr