ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έλεγχοι από τον στάβλο – Οι πρώτες αντιδράσεις και τα οφέλη για τον καταναλωτή

Από τον στάβλο ως τον καταναλωτή θα ελέγχεται ενιαία όλη η αλυσίδα του κρέατος μέσα από την ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων (database evidence) των αρμόδιων φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Artemis, Traces, Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ).

Τη δέσμευση αυτή ανακοίνωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Σφαγείων, της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών. Τα πρώτα σχόλια που κατεγράφησαν από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, και προέρχονται από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκο Στεφανάκη, είναι ιδιαιτέρως θετικά.

«Δυστυχώς, τα τελευταία 4,5 χρόνια το Πρόγραμμα Στήριξης Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSP), της Υπηρεσίας Στήριξης Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεως (SRSS) για την Ιχνηλασιμότητα των Τροφίμων, παρέμενε ανενεργό και αναξιοποίητο. Εμείς κινούμαστε ήδη για την ενεργοποίηση της τεχνικής βοήθειας ώστε να γίνει ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων και να ενισχυθεί το υπάρχον σύστημα παρακολούθησης των κρεάτων, που θα αποτελέσει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων», τόνισε η κ. Αραμπατζή.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμερίστηκε την εκτίμηση των ανθρώπων της αγοράς και των παραγωγών ότι «τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις», είπε με έμφαση ότι «το κόστος τους είναι δυσβάστακτο για την ελληνική οικονομία» και, αφού επαναβεβαίωσε ότι αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπισή του», προέτρεψε τους ανθρώπους της αγοράς να γίνουν «πολύτιμοι σύμμαχοι στον κοινό αγώνα που έχουμε να δώσουμε».

Στη συνάντηση, έγινε παράλληλα εκτενής αναφορά στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Η κ. Αραμπατζή τάχθηκε υπέρ των ισχυρών και αντιπροσωπευτικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να λειτουργούν ενωτικά και όχι αποσχισματικά, να παρεμβαίνουν όπου υπάρχουν ζητήματα, και να αποτελούν τους φορείς στους οποίους συνεργάζονται αποτελεσματικά όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα στοχεύει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς», προϊδέασε η υφυπουργός.

«Επιτέλους, ας εφαρμοστεί…»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” σχετικά, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, ήταν ιδιαίτερα θετικός. «Το σύστημα είναι εντελώς ελπιδοφόρο. Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες, οι οποίες έχουν δύο σκοπούς: Πρώτον, την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την τήρηση της ιχνηλασιμότητας στα τρόφιμα. Και το δεύτερο είναι η προσπάθεια ελέγχου των ελληνοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν έχουν φτιαχτεί συστήματα ελέγχου όπου ο κάθε οργανισμός έφτανε μέχρι ένα σημείο. Κάθε οργανισμός δούλευε ανεξάρτητα από τον άλλο, με αποτέλεσμα και οι διασταυρώσεις να μην μπορούν να γίνουν και παράλληλα να υπάρχει αυτή η πολυδιάσπαση και άρα ο μη έλεγχος…».

Στο σημείο αυτό, ο γνωστός κτηνίατρος τονίζει ότι «η ενιαιοποίηση σημαίνει ότι ενσωματώνονται και διασταυρώνονται τα στοιχεία, άρα, εάν θέλουμε, θα ελέγχονται τα ισοζύγια πάρα πολύ εύκολα, με δεδομένα από τρεις πλευρές από τους φορείς που εισάγουν τα στοιχεία αυτά, και άρα αυτή η ενιαιοποίηση θα είναι μόνο προς τη θετική κατεύθυνση και έπρεπε να έχει γίνει…».

Πιο αυστηρές ποινές για παραβάτες

Το ερώτημα είναι βέβαια… οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν προσαρμοστεί; Η απάντηση του Αλέκου Στεφανάκη είναι ξεκάθαρη: «Η αγορά αυτή τη στιγμή πιέζεται για να τηρήσει το σύστημα αυτό. Και όταν μπαίνουν ρυθμιστικά θέματα λειτουργίας και μάλιστα όταν αποκαλύπτουν πράγματα όπως είναι οι ελληνοποιήσεις, ασφαλώς τα συστήματα αυτά θα αντιδρούν. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι αγαπούμε την Ελλάδα. Αρκετά “τη μισήσαμε”. Και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε διαφορετικά. Γιατί η κάθε ελληνοποίηση είναι καταρχήν αθέμιτος ανταγωνισμός. Εξαπάτηση του καταναλωτή. Και επειδή συνήθως τα προϊόντα που εισάγονται δε μοιάζουν με τα τοπικά, προσβάλλουν τα τοπικά. Η ζημιά είναι διπλή και πολύ μεγάλη. Η τιμωρία κατά την άποψή μου έπρεπε να είναι πάρα πολύ αυστηρή», σύμφωνα με τον πρόεδρο των γεωτεχνικών.

Και συνεχίζοντας εξηγεί ότι «πλέον όλα τα δεδομένα θα εξετάζονται από μια ενιαία Αρχή, οπότε εύκολα θα εντοπίζονται οι παραβάτες. Και ελπίζουμε ότι έτσι θα πωλείται το κρητικό ως κρητικό και το εισαγόμενο ως εισαγόμενο. Να ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Δεν είπαμε ότι είναι ούτε καλό ούτε κακό, ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο το εισαγόμενο κρέας. Αλλά να ξέρουμε και να λέμε την αλήθεια στους εαυτούς μας και τους καταναλωτές…».

Τέλος, ο Αλέκος Στεφανάκης συμφωνεί με τη διαπίστωση της εφημερίδας ότι το ίδιο αυτό σύστημα θα πρέπει να εφαρμόζεται και στα φυτικά προϊόντα, όπου επίσης οι ελληνοποιήσεις… θριαμβεύουν!

«Εδώ γίνεται μια τεράστια προσπάθεια χρόνια τώρα στο κρέας και το γάλα και βλέπετε ότι υπάρχουν προβλήματα… Ένας από τους λόγους της κατρακύλας της τιμής του γάλακτος είναι οι ελληνοποιήσεις που έφυγαν εκτός ελέγχου στη Βόρεια Ελλάδα…».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ