«Μικρό καλάθι» κρατούν οι παραγωγοί στην Κρήτη, μελετώντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΛΓΑ, όπως παραδείγματος χάριν η επερχόμενη επιδότηση ασφαλίστρων μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τίθεται σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.
Επίσης, έρχονται και αλλαγές στους συντελεστές του ΕΛΓΑ, αλλά, όπως καταγγέλλει ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στάθης Φραγκιαδάκης: «Όλα αυτά θα είναι και πάλι για τους αγρότες άλλων περιοχών της Ελλάδας και για τις μεγάλες εταιρείες. Εμείς ως Κρήτη ουδέποτε αποζημιωθήκαμε, ακόμη και για βιβλικές καταστροφές, από το ταμείο του ΕΛΓΑ», υπογραμμίζει.
Αναλυτικότερα, οι εξελίξεις αυτές έρχονται μέσω της αναθεώρησης της λειτουργίας του φορέα, ενώ προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών (συνασφάλιση), βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται σε χώρες του εξωτερικού, π.χ. Κύπρος και Ισπανία, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στη μελέτη που προκηρύχθηκε με τίτλο “Αξιοποίηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) σε εναρμόνιση με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 και την οργανωσιακή δομή του”.
Στα πλαίσια των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, εκτός από την επιδότηση ασφαλίστρου που θα αφορά κυρίως προαιρετικές καλύψεις, θα δρομολογηθεί και η ίδρυση Ταμείων Αλληλασφάλισης ανά κλάδο αγροτικής δραστηριότητας. Ένα τέτοιο Ταμείο αναμένεται να στηθεί σύντομα πιλοτικά στον τομέα των πυρηνόκαρπων, το οποίο θα αποζημιώνει τους αγρότες σε περιπτώσεις απότομης πτώσης του εισοδήματος.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην υλοποίηση του μετασχηματισμού του λειτουργικού μοντέλου της γεωργικής ασφάλισης, δρομολογείται:
*Βελτιστοποίηση της διαδικασίας αποζημίωσης.
*Προσαρμογή συντελεστών ασφάλισης.
*Τροποποίηση καλύψεων και απαλλαγών.
*Ενεργοποίηση αντασφάλισης (εύρεση και συμφωνία με αντασφαλιστή).
*Συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών (συνασφάλιση/ επιδότηση ασφαλίστρων).
Η πρόσκληση
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου “Μελέτη για την αξιοποίηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) σε εναρμόνιση με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 και την οργανωσιακή δομή του” στο Μέτρο 20 του προγράμματος “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020”.
Μέσω της μελέτης θα αναζητηθεί και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρότυπο συστήματος διαχείρισης κινδύνου και γεωργικής ασφάλισης στην Ελλάδα, σε εναρμόνιση με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 και με στόχο την αξιοποίηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου που προβλέπονται σε αυτή.
Κρίνεται σκόπιμη η διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια και θα επιτρέψει στον ΕΛΓΑ αφενός να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως σύγχρονος οργανισμός ασφαλίσεων της αγροτικής παραγωγής, διασφαλίζοντας την οικονομική του βιωσιμότητα, και αφετέρου να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες εργαλείων διαχείρισης κινδύνου του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 (Σ.Σ. ΚΑΠ).
Τα πρώτα δύο στάδια της στρατηγικής (στάδιο Α και Β) περιλαμβάνουν τις άμεσες χρονικά ενέργειες που απαιτούνται προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού του οργανισμού και η διάρκεια υλοποίησής τους είναι βραχυπρόθεσμη. Το στάδιο Γ διαρκεί σημαντικά περισσότερο και περιλαμβάνει όλες τις μεσοπρόθεσμες ενέργειες για την εφαρμογή των προτάσεων ανασχεδιασμού και τη διαχείριση της αλλαγής, καθώς επίσης και του σχεδιασμού, έως και την έγκρισή τους από την Ε.Ε., των παρεμβάσεων των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, που θα κριθούν απαραίτητα να εφαρμοστούν μέσω ΚΑΠ.
«Η Κρήτη μένει πάντα εκτός…»
«Όλα αυτά καλά ακούγονται, αλλά θα εφαρμοστούν και πάλι για τους εκτός της Κρήτης παραγωγούς», υπογραμίζει ο κ. Φραγκιαδάκης και προσθέτει «σε μας τους φτωχούς αγρότες της Κρήτης πάντα θα βρίσκουν χίλιες δικαιολογίες, ώστε οι αποζημιώσεις να πηγαίνουν και πάλι εκτός Κρήτης. Και θα πηγαίνουν οι αποζημιώσεις σε ημέτερους, σε εταιρείες, σε αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, μέχρι να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας», τονίζει και συνεχίζει λέγοντας πως «η Κρήτη μέχρι σήμερα δεν έχει δει ουσιαστικές αποζημιώσεις. Διότι υπάρχει μεταφορά κεφαλαίων. Δηλαδή, πληρώνουμε αρκετά λεφτά στις ασφάλειες. Και τελικά τα πολλά χρήματα πηγαίνουν αλλού. Μπορεί, βέβαια, να είναι και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες μας τέτοιες, που να έχουμε λιγότερες κακοκαιρίες στην Κρήτη, αλλά υπάρχει και η μεταφορά των κεφαλαίων σε περιοχές που αποτελούν τις εκλογικές περιφέρειες όσων είναι πάντα “μες στα πράγματα”… Έτσι, και για λόγους ψηφοθηρικούς, εκεί περνάνε κάποια μέτρα που δεν μπορεί να περάσουν στο νησί μας».
«Είδαμε ποτέ αποζημίωση για τη χρονιά του 2013 που δε βγάλαμε καθόλου λάδι; Ή για τη χρονιά του 2019, που βγάλαμε υποβαθμισμένο λάδι; Ή για τον παγετό που προκάλεσε βιβλική καταστροφή στους ελαιοπαραγωγούς της Πεδιάδας του 2004;», διερωτάται ρητορικά ο αγροτοσυνδικαλιστής.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 550.000 ελαιόδεντρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές από παγετό που έπληξε μεγάλες περιοχές του νομού Ηρακλείου τον Φεβρουάριο του 2004. Ο τότε πρόεδρος του ΕΛΓΑ, δικηγόρος Νίκος Κατσαρός, επισκέφτηκε προσωπικά και τις περιοχές αυτές και τις χαρακτήρισε… «κρανίου τόπο». Ο ΕΛΓΑ τότε δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους πληγέντες.
«Επομένως, ό,τι κι αν λένε στα χαρτιά, είναι για άλλους. Εγώ δέχομαι ότι μπορεί να γίνονται εδώ λιγότερες καταστροφές, αλλά ας πληρώνουμε και λιγότερα», σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη. «Τα παραδείγματα τα έχουμε και είναι πάρα πολλά. Δηλαδή, ξαφνικά με πολιτική απόφαση αποζημιώνεται η ανθοφορία στα κεράσια, και καλώς αποζημιώνεται γιατί οι άνθρωποι έπαθαν ζημιά. Αλλά μέχρι σήμερα γιατί δε μας αποζημιώνουν για την καταστροφή της ανθοφορίας στην ελιά; Επομένως, εμείς λέμε ναι στην υποχρεωτική ασφάλιση από τον ΕΛΓΑ, αλλά να υπάρχει και για την Κρήτη η ανάλογη μέριμνα».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr