Saturday, 23 Μαρτίου 2019
Τι είναι το βέρτιγκο που εικάζεται ότι "χτύπησε" τον άτυχο σμηναγό; Ένας ιπτάμενος εξηγεί - ΒΙΝΤΕΟ

Τι είναι το βέρτιγκο που εικάζεται ότι "χτύπησε" τον άτυχο σμηναγό; Ένας ιπτάμενος εξηγεί - ΒΙΝΤΕΟ

Τι είναι η παραίσθηση και τι το βέρτιγκο που μπορούν να σκοτώσουν έναν πιλότο; Πώς και πότε μπορούν να προκληθούν και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα χειριστή; Πόσο πιθανό είναι να αποτελεί η παραίσθηση την αιτία της συντριβής του Mirage 2000-5 στη Σκύρο που στοίχισε τη ζωή στον σμηναγός Γιώργο Μπαλταδώρο;

Το Militaire.gr ζήτησε τη βοήθεια ενός αναγνωρισμένου και εμπειρότατου Ιπτάμενου αξιωματικού. Ο Αντιπτέραρχος ε.α Κοσμάς Βούρης εξηγεί με κατανοητό τρόπο τι σημαίνουν όλα αυτά που ακούσαμε και ακούμε για τη πτώση του Mirage 2000-5 και καταθέτει τις δικές του εμπειρίες από τη πολύχρονη εμπειρία του με τις πτήσεις που έκανε με τα F-4 Phantom.Πηγή: militaire.gr

Σχετικά Άρθρα

 • Τι είναι το βέρτιγκο, η «κατάρα των πιλότων», που έπαθε ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος
  Βέρτιγκο του πιλότου, του Γιώργου Μπαλταδώρου, δείχνουν ως αίτιο της συντριβής του μοιραίου Mirage οι Γάλλοι εμπειρογώμονες της κατασκευάστριας εταιρείας, μετά την ανάλυση των δεδομένων από τον καταγραφέα πτήσης. 
  Τα στοιχεία δείχνουν πως η πτώση οφείλεται στην παραίσθηση του χειριστή, συμπέραμσα στο οποίο είχαν καταλήξει εξ αρχής οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας, βασιζόμενοι κυρίως στην μαρτυρία που είχαν από τον Νο2 του ζεύγους των «Mirage» που είχε απογειωθεί εκείνη την ημέρα για να αναχαιτίσει τουρκικά F-16 στο Αιγαίο.

  Τι είναι το βέρτιγκο
  Θεωρείται από πολλούς ως η κατάρα των πιλότων και ιδιαίτερα των χειριστών πολεμικών αεροσκαφών και θεωρείται ένας από τους κινδύνους που παραμονεύουν στα πιλοτήρια. Το βέρτιγκο δημιουργεί παραίσθηση στον πιλότο, ο οποίος εκείνη τη στιγμή θεωρεί ότι η κατεύθυνση που ακολουθεί με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν είναι η σωστή και «διορθώνει» τη δήθεν λανθασμένη πορεία. 

  Ουσιαστικά πρόκειται για την απώλεια του σημείου αναφοράς η οποία προκύπτει όταν τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε δεν συνάδουν με τα ερεθίσματα που παράγονται μέσα στο αυτί. Τα ερεθίσματα από το οπτικό νεύρο μπορεί να σου δίνουν την αίσθηση ότι είσαι οριζόντια, αλλά το αυτί να σε «πληροφορεί» ότι στρίβεις. Όπως επίσης να είσαι σε ευθεία πτήση, αλλά να νομίζεις ότι ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις. Έτσι προκύπτει ο χωρικός αποπροσανατολισμός. Μία βραχυκύκλωση του συστήματος διασύνδεσης των αισθητήρων, με πολύ πιθανό σύμπτωμα τη ζαλάδα.Η απώλεια αίσθησης του χώρου και της κίνησης επιδεινώνεται αν προκύψει και η οπτική σύγχυση ουρανού και θάλασσας.

  Το φαινόμενο δημιουργείται συνήθως ύστερα από απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα και κυρίως όταν υπάρχει χαμηλή ορατότητα (άρα οπτικά δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα). Η μεγαλύτερη παγίδα εκείνη τη στιγμή είναι να πιστέψει ότι τα όργανα του αεροσκάφους είναι λάθος και ότι το σωστό είναι αυτό που αισθάνεται. Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι έπαθε και ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος. 
  Δεδομένου μάλιστα ότι το Mirage δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, εκτιμάται ότι ο χειριστής εκδήλωσε παραίσθηση ως προς τη θέση του στον χώρο και την κατεύθυνση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα τη μοιραία πρόσκρουση στη θάλασσα. 
  Αλλωστε, αυτό μαρτυρά και ο διάλογος με τον Νο2 του ζεύγους. «Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη», φέρεται να είπε ο Γιώργος Μπάλταδώρος στον Νο2 με τον τελευταίο να του απαντά: «Βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω».


  Πηγή: iefimerida.gr 
 • Και τέταρτος θάνατος από ιλαρά! - 18χρονος έχασε την ζωή του
  Με νέα δεδομένα ολοκληρώνεται ο απολογισμός της επιδημίας ιλαράς στη χώρα μας για την τελευταία εβδομάδα: καταγράφηκε ενα θανατηφόρο κρούσμα της νόσου με θύμα εναν 18χρονο ο οποίος νόσησε παρότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.
  Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο λόγω επιπλοκών από τη νόσο στη διάρκεια της επιδημίας, τον τελευταίο χρόνο.Έχουν καταλήξει λόγω επιπλοκών από την ιλαρά ένα βρέφος και ένας 17χρονος Ρομά καθώς και μία 35χρονη μητέρα από την Αττική.

  Ο 18χρονος, κατά πληροφορίες, έπασχε από γενετικό νόσημα και βρισκόταν σε ανοσοκατασταλή. Είχε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με όσα ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δηλαδή είχε λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου για ιλαρά- παρωτίτιδα-ερυθρά. Παρά ταύτα "κόλλησε" τη νόσο, η οποία όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές οι ειδικοί τον τελευταίο χρόνο έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, και στη συνέχεια δυστυχώς λόγω και της ανοσολογικής ανεπάρκειας του οργανισμού του παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές. Ο άτυχος νέος κατέληξε από αναπνευστική ανεπάρκεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.
  Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά πως η έκβαση της ιλαράς είναι απολύτως απρόβλεπτη ακόμη και σε εμβολιασμένους, πολύ δε περισσότερο σε όσους δεν έχουν καμία θωράκιση έναντι αυτής.  Υπενθυμίζεται πως και η 35χρονη είχε λαβει τη μια δόση του εμβολίου.Όπως εξηγεί στο protothema.gr, η υπεύθυνη της επιδημιολογικής επιτήρησης της ιλαρας του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Θεανώ Γεωργακοπούλου, "μπορεί να συμβεί αυτό που δυστυχώς συνέβη στη Θεσσαλονίκη, και κάποιος, αν και έχει εμβολιαστεί, να νοσήσει.
  Κι αυτό διότι η κάλυψη που προσφέρει το εμβόλιο, ακομη κι αν μιλάμε και για τις δυο δόσεις που προβλέπονται, δεν είναι απόλυτη, δεν φτάνει το 100%.

  Όταν δε υπάρχει ενα υπόβαθρο προβληματικό, όπως η ανοςοανεπάρκεια του 18χρονου, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς ο οργανισμός είναι πολυ πιο εύαλωτος στο να προσβληθεί από αυτήν την ούτως ή άλλως υψηλής μεταδοτικότητας ασθένεια και να εκδηλώσει καποια από τις σοβαρές επιπλοκές της".
  Στο μεταξύ, ο εβδομαδιαίος απολογισμός κλείνει με περίπου 80 νέα κρούσματα ιλαράς και με τους ειδικούς να μιλούν για σταθερή πτώση των περιστατικών της νόσου τις τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά, τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.830.


  Πηγή: protothema.gr
 • Κρήτη: Οδηγός μοτοσυκλέτας άφησε την τελευταία του πνοή εν κινήσει, από ανακοπή
  Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 52χρονος άνδρας, ο οποίος υπέστη ανακοπή την ώρα που οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του, το απόγευμα της Δευτέρας στον Κόκκινο Πύργο Ηρακλείου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας έχασε τον έλεγχο της μηχανής και έπεσε στο οδόστρωμα.
  Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ωστόσο ο άνδρας ήταν ήδη νεκρός. Τη σορό του παρέλαβε το ασθενοφόρο και τη μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.  

  ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr/?Page=home
53708104_10218823086073301_6626308662761619456_n.jpg