Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική

Επίθεση στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως «εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της» εξαπολύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 δεν θα γίνουν με απλή αναλογική.

Σε δήλωσή του στο aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο μου για τη διακυβέρνηση της χώρας» προσθέτοντας πως σε όλη την Ευρώπη πλέον οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα και όπως τονίζει, είναι προτεραιότητά του να ενισχύσει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Μάλιστα δεσμεύεται, όπως δηλώνει, πως αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές, θα αλλάξει το νόμο.

«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της. Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα

 • Μπακογιάννης στην Αθήνα και Ντόρα στα Χανιά!
  Με «κλειδωμένη»  την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη για το δήμο της Αθήνας, η υποψηφιότητα του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη βαίνει μάλλον προς… απόσυρση.
  Μπακογιάννης και Πατούλης τα είπαν χθες επί είκοσι λεπτά στα πλαίσια της συνάντησης που είχαν περιφερειάρχες και τοπικοί άρχοντες με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
  Η υποψηφιότητα του κ. Μπακογιάννη οριστικοποιήθηκε ύστερα και από σειρά δημοσκοπήσεων που τον έφερναν πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Α’ Αθήνας, μεταξύ άλλων υποψηφίων και του κ. Πατούλη συμπεριλαμβανομένου, ο οποίος κατέγραψε χαμηλό ποσοστό.


  Η υποψηφιότητα Μπακογιάννη στο δήμο της Αθήνας, ο οποίος ταυτίζεται με την εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας οδηγεί τη Ντόρα Μπακογιάννη στα Χανιά ως υποψήφια βουλευτή στις προσεχείς εκλογές, ενώ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μετακινείται ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης από τη Β’ Αθήνας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σκέπτεται να θέσει υποψηφιότητα σε ακριτική περιοχή (Έβρος ή Αιγαίο) για συμβολικούς λόγους.

  Στη ΝΔ παρατηρείται κινητικότητα γύρω από τις υποψηφιότητες τόσο για τις βουλευτικές εκλογές όσο και για τις περιφερειακές και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτιμούν ότι οι εθνικές εκλογές έρχονται ολοένα και πιο κοντά, καθώς η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα.
  Ιδιαίτερα στην οικονομία οι πρόσφατες εκτιμήσεις περι «υβριδικής» εξόδου, περί νέας εποπτείας και τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου  για παράταση της μνημονιακής κατάστασης , βάζουν στο τραπέζι το σενάριο των προώρων εκλογών ακόμα και για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

  Παράλληλα, η Πειραιώς θέλει να «κλείσει» ορισμένες υποψηφιότητες από τώρα για τις περιφέρειες της χώρας, ώστε να αποτρέψει τυχόν «ανταρτικά» ψηφοδέλτια που θα μπορούσαν να διασπάσουν το «γαλάζιο» μέτωπο».
  Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες -και από τη χθεσινή σύναξη των «γαλάζιων» εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης- φέρεται πως ο κ. Αγοραστός θα δώσει ξανά τη «μάχη» για τη Θεσσαλία, ο κ. Τζιτζικώστας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο κ. Καχριμάνης στην Ήπειρο, ενώ ο κ. Λυκουρέτζος θα είναι υποψήφιος για την περιφέρεια Πελοποννήσου.
  Προβληματισμός υπάρχει για τα Ιόνια νησιά που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, με τη ΝΔ να στρέφεται προς τον Γιάννη Τρεπεκλή, πρώην δήμαρχο.
  Ερωτηματικό παραμένει αν θα είναι ξανά υποψήφιος για τη ΝΔ ο Χρήστος Μέτιος στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ για την περιφέρεια Αττικής  ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του.

  ΠΗΓΗ: thecaller.gr
 • «Κλείδωσε» η ημερομηνία των επόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής
  Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019, και συγκεκριμένα στις 13 του μήνα θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

  Οι πρόεδροι ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός αντίστοιχα, ξεκαθάρισαν στον υπουργό, στέλνοντας μήνυμα και προς την κυβέρνηση ότι δε θα παράσχουν πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες «εξπρές ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».

  Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».

  Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα.
  «Το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ευρύτατες πλειοψηφικές συναινέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κοινωνία», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης.
  «Από τις «νέες πλειοψηφικές» που θα διαμορφωθούν σε δήμους και περιφέρειες θα επιλέγονται - σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προετοιμάζεται - οι αντιπεριφεριάρχες και οι αντιδήμαρχοι», όπως είπε ο ίδιος.

  Η συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μέσω αποδοκιμασιών των παρευρισκόμενων συνέδρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, ο υπουργός απαντώντας στα αίτημα της ΚΕΔΕ για δίμηνη διαβούλευση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα διεξαχθεί διαβούλευση τόση όση θα χρειαστεί αλλά «την τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η κυβέρνηση».
  Σημειώνεται εξάλλου, πως ανακοινώθηκε ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019.
 • Τον Οκτώβριο του 2019 οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές
  Tην Μεγάλη Τετάρτη, μέχρι αργά το βράδυ, στο υπουργείο Εσωτερικών έβαζαν τις τελευταίες «πινελιές» στο νομοσχέδιο για τον νέο Καλλικράτη, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το αργότερο έως τα τέλη του μήνα.

  Μια από τις βασικές αλλαγές είναι η αποσύνδεση των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση από τις ευρωεκλογές, με τη λογική ότι οι δυο αναμετρήσεις έχουν διαφορετικό διακύβευμα που δεν υπηρετείται από την ταυτόχρονη διαδικασία.
  Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα μεταφερθούν για τον Οκτώβριο του 2019 και συγκεκριμένα την δεύτερη Κυριακή του μήνα οπότε και θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος. Στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί δεύτερος γύρος τότε θα γίνει την επόμενη Κυριακή (τρίτη του μήνα).

  Οι κάλπες στους ΟΤΑ θα στήνονται κάθε τέσσερα χρόνια και όχι πέντε, όπως ορίζει τώρα ο νόμος, ενώ η νέα ηγεσία στους Δήμους και στις Περιφέρειες θα αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.
  Η θέσπιση της απλής αναλογική και στους ΟΤΑ, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, επιλέγεται ώστε να εκφραστεί η βούληση των δημοτών με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο και αναμένεται να είναι μια από τις καινοτομίες που θα συζητηθούν πολύ.
  Οι έδρες των δημοτικών - περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.

  *Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στην εφημερίδα ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ της Τετάρτης 11 Απριλίου.

neoiorizontes banner bottom