Με το ημερολόγιο να δείχνει ότι απομένουν 12 μόλις ημέρες για τα Χριστούγεννα, η διαπίστωση πως ένας στους τρεις ηλικιωμένους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας μάλλον αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα.
Με βαριά στην πλάτη τους την παραδοχή ότι ο χρόνος περνάει και οι ίδιοι ήδη έχουν χάσει και εξακολουθούν να χάνουν μέρος της ενέργειάς τους, οι δυσκολίες που προκύπτουν και από τις οικονομικές στερήσεις μοιάζουν ο παράγοντας που επιτείνει ένα πρόβλημα της κοινωνίας, με αναφορά στους ηλικιωμένους.
«Οι ψυχικές ασθένειες στην τρίτη ηλικία έχουν μεγαλύτερη ένταση, ενώ αυτό που παρατηρείται είναι το γενικότερο φαινόμενο της επιδείνωσης και της αύξησης των ψυχικών νοσημάτων», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο ψυχίατρος Βασίλης Κούδας, ο οποίος συνέδεσε αυτήν την πραγματικότητα και με τις κοινωνικές συνθήκες που έχουν μεγαλύτερη ένταση και επιπτώσεις στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
«Σκεφτείτε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, που δεν έχει το κοινωνικό περιβάλλον και τη στήριξη που θα έπρεπε να έχει και ταυτόχρονα αναγκάζεται να τα βγάζει πέρα με μια πενιχρή σύνταξη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι οι ηλικιωμένοι είναι άνθρωποι με μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη. Το πλαίσιο αυτό οδηγεί σε αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Συνήθως αυτό που κυριαρχεί είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και στις μικρότερες ηλικίες, όμως στην τρίτη ηλικία δείχνει να λαμβάνει μορφή επιδημίας, καθώς, όπως έχει καταγραφεί, σχεδόν ένας στους τρεις ηλικιωμένους κάποια στιγμή στη ζωή του θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα ψυχικής υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούδας.
Στην οικονομική κατάσταση που καλούνται να βιώσουν οι ηλικιωμένοι, συνδέοντάς την ως έναν από τους κυριότερους παράγοντας που εμφανίζουν ψυχικές ασθένειες, αναφέρθηκε και ο διευθυντής Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου Αντώνης Πασπαλιάρης.
«Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους είναι η έλλειψη εισοδήματος. Το πρόβλημα της αγοραστικής αξίας που υπάρχει και το βλέπουμε στους ανθρώπους γύρω μας. Πηγαίνουν στο σούπερ-μάρκετ και ενώ κάποτε μπορούσαν να αγοράσουν δύο σακούλες με τα απαραίτητα, τώρα δε γεμίζουν ούτε τη μισή», σημείωσε ο κ. Πασπαλιάρης, διευκρινίζοντας ότι αυτή η πραγματικότητα επιβαρύνει συνολικά την υγεία τους.
«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υγεία δεν είναι μόνο η έλλειψη της ασθένειας. Υγεία είναι το σύνολο της κοινωνικής μας δραστηριότητας και δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν έχει εισόδημα να είναι υγιής», πρόσθεσε ο κ. Πασπαλιάρης, την ώρα που από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης, Στέλιος Βοργιάς, ανέφερε ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα για τη διανομή υλικής συνδρομής, στις ευπαθείς οικονομικά οικογένειες στο νησί, είναι ηλικιωμένοι.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικό πρόβλημα και σχετίζεται άμεσα και με την εικόνα που έχουμε από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για τη διανομή τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης και καθαριότητας είναι ότι από τις αιτήσεις, που ξεπέρασαν τις 10.600, το ένα τρίτο περίπου αφορούσε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που δεν έχουν πραγματικά να ζήσουν και περιμένουν βοήθεια, ακόμα και για τα απαραίτητα», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο κ. Βοργιάς, καταλήγοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να στηριχθούν περισσότερο από την Πολιτεία, «αφού με ετήσιο εισόδημα κάτω από 4,5 χιλιάδες ευρώ, λόγω των πενιχρών συντάξεων που λαμβάνουν, δεν μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος».
Δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους
Η θλίψη των ηλικιωμένων είναι μεγάλη που δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, ακόμη και ενόψει των εορτών, ενώ η σύνδεση μεταξύ των μελών των οικογενειών στην Ελλάδα και στην Κρήτη έχει σε μεγάλο βαθμό στοιχεία ουσιαστικά, εντούτοις αυτό φαίνεται να έρχεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία των ηλικιωμένων, ειδικά στις περιπτώσεις που η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να βοηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
«Το στοιχείο αυτό είναι πολύ έντονο. Η λογική που έχουν πολλοί ηλικιωμένοι στην Κρήτη είναι να στηρίζουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Όταν δεν καταφέρνουν να βοηθήσουν, προσφέροντας είτε αυτά που θα ήθελαν οι ίδιοι, είτε αυτά που πιθανόν τους ζητάνε τα παιδιά τους, νιώθουν πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη και μεγάλη απαξίωση. Είναι λοιπόν προφανές πως αυτό οδηγεί και σε πολύ μεγάλη ψυχική καταπόνηση», είπε ο κ. Κούδας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να στηρίζει σε τέτοιο βαθμό, ώστε «οι άνθρωποι να μεγαλώνουν υγιώς και να έχουν αξιοπρεπή γήρανση».
Ο διευθυντής Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, από την πλευρά του, σημείωσε ότι με δεδομένα αυτά τα προβλήματα που πηγάζουν από την οικονομική κατάσταση των ηλικιωμένων και το “βάρος” που νιώθουν, επειδή συχνά έχουν αδυναμία να στηρίξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα πρέπει ειδικά ενόψει των εορτών να έχουν τη φροντίδα και τη στήριξη που πραγματικά έχουν ανάγκη.
«Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να νιώθουν για όλα αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν, τα άτομα της τρίτης ηλικίας αυτό που έχουν ανάγκη ενόψει τον εορτών είναι η οικογένεια και η συντροφιά. Αυτό το υποστηρικτικό περιβάλλον, το οποίο αναζητούν, ακόμη και στις συναθροίσεις που έχουν στα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας/Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).
Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, ειδικά τις γιορτινές ημέρες, δε θα πρέπει να είναι μόνοι τους και αυτό δεν είναι ένα σλόγκαν, αλλά η αλήθεια», συμπλήρωσε ο κ. Πασπαλιάρης.
Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία, μια τέτοια επιβάρυνση στην ψυχική υγεία που σχετίζεται με όλες τις παραμέτρους που αναφέρθηκαν αποτυπώνεται και στα στατιστικά των αυτοκτονιών, όπως ανέφερε ο ψυχίατρος Βασίλης Κούδας.
«Οι αυτοκτονίες στην τρίτη ηλικία αποτελούν ζήτημα που παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις. Οι στατιστικές λένε ότι οι πιο επικίνδυνοι για αυτοκτονία είναι οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Ηλικιωμένοι με επιβαρυμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, άνθρωποι που έχουν μείνει ίσως μόνοι τους και τα βγάζουν δύσκολα πέρα», σημείωσε.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr