ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενισχύσεις: «Πράσινο φως» για αυξημένη προκαταβολή

Ως «διευκόλυνση λόγω κρίσης», όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο εδώ και αρκετά χρόνια, παρουσιάζουν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση το “πράσινο φως” των Βρυξελλών για αυξημένη προκαταβολή του τσεκ των άμεσων ενισχύσεων και πληρωμή του από τις 16 Οκτωβρίου στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας. Η δυνατότητα αυτή, όπως αξίζει να υπενθυμίσουμε, δίνεται εδώ και πολλά χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κάθε χώρας-μέλους. Ωστόσο, για τη φετινή χρονιά, ο λόγος που επικαλούνται οι Βρυξέλλες για να δώσουν το OK δεν είναι άλλος από την κρίση COVID-19.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη δυνατότητα καταβολής αυξημένης προκαταβολής άμεσων ενισχύσεων (τσεκ) έως 70% (από 50% που ισχύει) και 85% (από 75%) των πληρωμών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) δίνει στα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι πληρωμές της προκαταβολής μπορεί να γίνουν όταν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους Οργανισμούς πληρωμών κοινοτικών ενισχύσεων, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, και από τις 16 Οκτωβρίου 2021.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, αυτό το μέτρο θα υποστηρίξει και θα αυξήσει την ταμειακή ροή των αγροτών που πλήττονται από την κρίση COVID-19 και από τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει πως παρείχε υποστήριξη στον αγροδιατροφικό τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19 μέσω αυξημένης οικονομικής ευελιξίας και συγκεκριμένων μέτρων αγοράς, όπως, πρόσφατα, η δέσμη μέτρων στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα η οποία επεκτάθηκε έως τα μέσα Οκτωβρίου 2021.

«Επικοινωνιακές χάντρες σε ιθαγενείς»

Ως «επικοινωνιακές χάντρες σε ιθαγενείς» χαρακτηρίζει τις σχετικές ανακοινώσεις, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. «Καμιά ουσιαστική διευκόλυνση, αλλαγή ή παρέμβαση δεν υπάρχει. Τη στιγμή που ο κόσμος της παραγωγής δέχεται χτυπήματα, τόσο από την υγειονομική κρίση όσο και από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής αλλά κυρίως από την κλιματική κρίση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Σταύρος Αραχωβίτης, «η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ανίκανες να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα…».

Και συνεχίζει αναφέροντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Αλλά από τους νεοφιλελεύθερους της Ελλάδας και της Ευρώπης πότε είδε βοήθεια και κατανόηση ο αγρότης και ο μικρομεσαίος; Μόνο λαϊκισμό, διχόνοια και χτυπήματα στην πλάτη μέχρι την κάλπη είδε. Πολύ σύντομα, όμως, ο λαός θα κληθεί να μιλήσει. Και τότε κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους», καταλήγει ο Σταύρος Αραχωβίτης.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πάρει παράταση και για την επόμενη χρονιά. Έτσι, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η νέα ΚΑΠ θα ξεκινήσει από το 2023.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής – όπως δόθηκε στη δημοσιότητα πέρυσι τον Απρίλιο – αναφέρει τα εξής: «Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τη δεύτερη δέσμη κανόνων για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης από τους ισχύοντες κανόνες της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε., που λήγουν στο τέλος του έτους, στους μελλοντικούς. Ο νέος κανονισμός της Ε.Ε., που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή, με 48 ψήφους υπέρ, επεκτείνει την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εξασφαλίζει τη συνέχιση των πληρωμών στους αγρότες και δικαιούχους αγροτικής ανάπτυξης, ενώ παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στον τομέα».

Συγκεκριμένα παρέχει:
*«Ευέλικτη μεταβατική περίοδο έως δύο (2) έτη»: Η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2021, θα πρέπει να είναι εξ ορισμού ένα έτος, λένε οι ευρωβουλευτές, υποστηρίζοντας καταρχήν την πρόταση της Επιτροπής. Ωστόσο, επιμένουν στην εισαγωγή ενός ευέλικτου μηχανισμού για την παράταση αυτής της περιόδου κατά ένα ακόμη έτος, ο οποίος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτόματα, εκτός εάν ο μελλοντικός προϋπολογισμός της Ε.Ε. (ΠΔΠ) και η αγροτική πολιτική της Ε.Ε. έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί έως τις 30 Οκτωβρίου.
*«Καμία περικοπή στον προϋπολογισμό της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε.»: Το εγκεκριμένο κείμενο επαναλαμβάνει την αντίθεση του Κοινοβουλίου σε οποιαδήποτε περικοπή στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι η χρηματοδότηση της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. των “27” πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδο της περιόδου 2014-2020 σε πραγματικούς όρους. Εάν τεθεί σε ισχύ ο μεταβατικός κανονισμός πριν επιτευχθεί η συμφωνία για το μελλοντικό ΠΔΠ, τα εθνικά ανώτατα όρια για τις άμεσες ενισχύσεις, την αγροτική ανάπτυξη και την τομεακή στήριξη το 2021 και ενδεχομένως το 2022, θα πρέπει να βασίζονται σε εκείνα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2020.
*«Νέα χρήματα για αποθεματικό κρίσης, ευκολότερη πρόσβαση σε αποζημιώσεις»: Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν το αίτημά τους να χρηματοδοτηθεί το αποθεματικό αγροτικής κρίσης εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Θέλουν επίσης να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αποζημιώσεις για σοβαρές μειώσεις του εισοδήματος και για απώλειες που προκαλούνται από δυσμενή κλιματικά γεγονότα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες ή προσβολές από παράσιτα.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ