Τη μνήμη αρκετών οσίων τιμούμε σήμερα, Tετάρτη 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Eορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Σήμερα γιορτάζουν:
Η Οσία Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της.
Ο Άγιος Βαβύλας ο Ιερομάρτυρας ο εν Σικελία και οι μαθητές αυτού.
Ο Όσιος Φίλων ο Θαυματουργός και Επίσκοπος Καρπασίας της Κύπρου.
Ο Όσιος Νεόφυτος ο έγκλειστος ο εν Κύπρω.
Ο Όσιος Μακεδόνιος.
Η Οσία Ξένη η Διά Χριστόν Σαλή.
Ο Όσιος Ζωσιμάς.
Λέμε λοιπόν «χρόνια πολλά» σε όσους/-ες φέρουν τα εξής ονόματα:
Ξένη, Ξένια, Ξένο, Ξένιο
Φίλωνα
Ζωσιμά, Ζωσιμίνα
Νεόφυτος
Ο βίος της Οσίας Ξένης
Η Οσία Ξένη έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Ονομαζόταν στην αρχή Ευσεβία και καταγόταν από τη Ρώμη. Αρνούμενη την πίεση των γονέων της να νυμφευθεί άνδρα της επιλογής τους, αναχώρησε κρυφά για την Αλεξάνδρεια, όπου μετονομάσθηκε Ξένη για να χαθούν τα ίχνη της. Στη συνέχεια μετέβη στο νησί της Κω και λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στα Μύλασα της Καρίας. Εκεί μαζί με δύο θεραπαινίδες της που την είχαν ακολουθήσει έκτισε Ναό στο όνομα του Αγίου πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου και γύρω από αυτόν ησυχαστικά κελιά.
Πολύ γρήγορα η φήμη της και η ενάρετη και ασκητική ζωή που διήγε έφεραν κοντά της νέες κοπέλες που ποθούσαν τον βίο της άσκησης και της προσευχής. Το μοναστήρι που συστήθηκε έγινε περίφημο πνευματικό κέντρο, όπου καθημερινά συνέρρεαν πολλές πονεμένες γυναίκες για να λάβουν τις συμβουλές και να ζητήσουν τις προσευχές της. Η αγιοσύνη της αναγνωρίσθηκε και κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού του σεπτού της σκηνώματος, όταν εμφανίσθηκε στον ουρανό σταυρός σχηματισμένος από αστέρια.
Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στο Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης, στις Μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Νικητών Χρυσουπόλεως Καβάλας, Λειμώνος Λέσβου και Νταού Πεντέλης και στον ομώνυμο Ναό Νικαίας Πειραιώς.