Σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, είναι του Αγίου Φαίδρου μάρτυρος και του Αγίου Φιλουμένου.
Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν oι: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη.
Άγιος Φιλούμενος
Ο Άγιος Φιλούμενος καταγόταν από τη Λυκαονία. Ήταν έμπορος σιτηρών. Καταγγέλθηκε, το 270 μ.Χ., ως χριστιανός στον ηγεμόνα της Άγκυρας Φήλικα.
Συνελήφθη και τον παρουσίασαν μπροστά στον ηγεμόνα. Ο Φιλούμενος όμως δεν πτοήθηκε από τις απειλές που δέχθηκε και παρέμεινε πιστός στην μία και αληθινή πίστη του Χριστού.
Τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, τρυπώντας του τα άκρα με καρφιά. Με αυτό τον μαρτυρικό τρόπο παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.
Άγιος Φαίδρος
Πολλοὺς πρὸς ἄλλα, πρὸς δὲ ῥητίνης ζέσιν,
Στερρῶς ἀθλοῦντα, Φαῖδρον ἔγνωμεν μόνον.
Ο Άγιος Φαίδρος θανατώθηκε μαρτυρικά, αφού έχυσαν επάνω του καυτή ρητίνη.
Ορθόδοξος Συναξαριστής: Άγιος Παράμονος και οι Τριακόσιοι Εβδομήντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν μαζί μ’ αυτόν, Άγιος Φιλούμενος, Άγιος Διονύσιος επίσκοπος Κορίνθου, Άγιος Φαίδρος, Όσιος Μάρκος, Όσιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, Άγιος Ιωάννης ο Ιερομάρτυρας, «ο εν Περσίδι», Άγιοι Έξι Μάρτυρες, Άγιος Ουρβανός επίσκοπος Μακεδονίας, Όσιος Παγκόσμιος, Όσιος Πιτυρούν, Άγιος Ουαλερίνος, Όσιος Νεκτάριος «επίσκοπος εν τω Σπηλαίω», Άγιος Brendan
Πραγματολογικά: Η Φαίδρα ήταν κόρη του βασιλιά της αρχαίας Κρήτης Μίνωα και της Πασιφάης και δεύτερη γυναίκα του Θησέα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Φαίδρα ερωτεύθηκε τον Ιππόλυτο, γιο του Θησέα από την πρώτη του γυναίκα, την Ιππολύτη, όμως εκείνος δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.
Από τον μύθο επηρεασμένος ο Ευριπίδης συνέγραψε την τραγωδία «Ιππόλυτος», και τον μιμήθηκαν οι Σενέκας και Ρακίνας. Το 1962 ο Ζυλ Ντασέν γύρισε το φιλμ «Φαίδρα» με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης.
Παγκόσμια Ημέρα: Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό