Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού, παρόλο που δεν έχουν υποβάλλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019 (έντυπο Ε1), θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Για τη χορήγηση της δόσης του Α διμήνου 2020 θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018.
Το δικαιούμενο ποσό του επιδόματος παιδιού θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2020 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2018.
Κατά την υποβολή της αιτήσεις οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Κάθε πότε υποβάλλω αίτηση επιδόματος παιδιού Α21;
H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.
2. Υπέβαλλα την αίτηση Α21 αλλά δεν φαίνεται Εγκεκριμένη. Πρέπει να κάνω κάτι;
Όχι δεν απαιτείται κάποια επιπλέον ενέργεια, αρκεί η υποβολή της αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια του επιδόματος εμφανίζεται, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή, το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».
3. Κατά τη δημιουργία της αίτησης Α21 επισύναψα δικαιολογητικά και μετά τον έλεγχο και αποθήκευση της, στις επισημάνσεις γράφει: «Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ψηφιοποιημένου εγγράφου από τον ΟΠΕΚΑ». Τι να κάνω, να υποβάλλω την αίτηση;
Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή μη. Μπορείτε να παρακολουθείται την πορεία της αίτησης σας, μέσω της πλατφόρμας κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο και για ποιό λόγο.
4. Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση;
Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.
5. Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;
Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στην νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα ) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού, στην συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.
6. Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;
Πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ, στην συνέχει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε νέα.
7. Το παιδί μου τέλειωσε το Λύκειο πέρυσι και το τρέχον έτος είναι φοιτητής ή σπουδαστής, το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο το τρέχον έτος για να λάβω επίδομα;
Το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους έναρξης σπουδών.
8. Παιδί που πήρε μεταγραφή εντός του τρέχοντος έτους θεωρείτε εξαρτώμενο;
Τα παιδιά από μετεγραφή θεωρούνται εξαρτώμενα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταχωρηθεί ο αριθμός της προηγούμενης ακαδημαικής ταυτότητας καθώς και της νέας στα σχετικά πεδία της πλατφόρμας.
9. Το εξαρτώμενο τέκνο πήρε πτυχίο εντός του τρέχοντος έτους. Δικαιούται επιδόματος;
Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. (έως 31/8 για όσα πήραν πτυχίο έως τον Αύγουστο τρέχοντος έτους και έως την 31/12 του ίδιου έτους για όσα πήραν πτυχίο από Σεπτέμβριο και μετά)
10. Θεωρείται εξαρτώμενο παιδί άνω των 19 ετών το οποίο είναι μαθητής σε ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ;
Όχι δεν θεωρείται εξαρτώμενο για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.
11. Η σύνταξη αναπηρίας που λαμβάνω προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα;
Η σύνταξη αναπηρίας προσμετρείται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας δεν προσμετρούνται.
12. Το προνοιακό επίδομα αναπηρίας δεν εξαιρέθηκε από το συνολικό οικογενειακό μου εισόδημα. Τι πρέπει να κάνω;
Στην περίπτωση αυτή δεν ταυτίζονται τα ποσά που δηλώθηκαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους στους κωδικούς 617 και/ή 619 με τα στοιχεία των τελευταίων βεβαιώσεων αποδοχών προνοιακών επιδομάτων που στάλθηκαν Ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ από τους φορείς -εργοδότες. Ελέγξετε τα ποσά και προβείτε στη διόρθωση των δηλωθέντων ποσών στα πεδία που εντοπίζεται το πρόβλημα, δηλαδή είτε με τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, είτε απευθυνόμενοι στους φορείς – εργοδότες και ζητώντας να ελέγξουν αν τα δηλωθέντα ποσά καταχωρήθηκαν στα προβλεπόμενα πεδία, σύμφωνα με την ΠΟΛ Α1009/2019 (ΦΕΚ 21/Β) του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές να γνωστοποιηθούν από τους φορείς στην ΑΑΔΕ.
Πηγή: dikaiologitika.gr