Νομός Χανίων

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Χανίων στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας – “Απαξιώνεται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς”

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σήμερα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 με θέμα τη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και αφορούν στο συνεχές κλείσιμο του Φαραγγιού της Σαμαριάς – συχνά για ασήμαντους λόγους – έχουν οδηγήσει στην απαξίωσή του ως τουριστικό προορισμό και σε απόγνωση τους τοπικούς επιχειρηματίες“.

Μάλιστα, ο κ. Καλογερής ζητά από τον Υπουργό να θεσμοθετηθούν σαφείς και ρεαλιστικοί κανόνες λήψης αποφάσεων, πάντοτε σχετικά με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και συγκεκριμένα “ένας τριήμερος (τουλάχιστον) προγραμματισμός της λειτουργίας του Φαραγγιού, ασφαλώς με καθημερινή επικαιροποίηση αν υπάρχουν αιφνίδιες καιρικές μεταβολές”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Καλογερή στον Υ.Π.ΕΝ.:

«Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και συγκεκριμένα η διαχείριση της λειτουργίας του Φαραγγιού της Σαμαριάς, είναι μείζον ζήτημα για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ολόκληρη την Κρήτη, καθώς αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό γύρω από τον οποίο δραστηριοποιείται πλήθος επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα συμβάλει καθοριστικά στην επισκεψιμότητα του νησιού.

Όμως, ειδικά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και αφορούν το συνεχές κλείσιμο του Φαραγγιού της Σαμαριάς – συχνά για ασήμαντους λόγους – έχουν οδηγήσει στην απαξίωσή του ως τουριστικό προορισμό και σε απόγνωση τους τοπικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι ως γνωστόν δραστηριοποιούνται σε δύσβατες και απομονωμένες περιοχές.

Είναι ξεκάθαρο ότι όταν υπάρχει πρόβλεψη μετεωρολογικών συνθηκών που να υποδεικνύουν κίνδυνο για την διέλευση του Φαραγγιού, αυτό πρέπει να κλείνει προληπτικά. Είναι όμως επίσης σαφές, ότι η διέλευση κάθε Φαραγγιού και κάθε περιπατητικής διαδρομής συνοδεύεται από μια δεδομένη επικινδυνότητα για ύπαρξη απρόβλεπτων καταστάσεων και ατυχημάτων.

Είναι σημαντικό επίσης, να λάβουμε υπόψη ότι η καλύτερη περίοδος λειτουργίας του Φαραγγιού – ιστορικά – είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος που οι θερμοκρασίες είναι καταλληλότερες, αλλά ταυτόχρονα οι μετεωρολογικές προβλέψεις για πιθανότητα ελάχιστης βροχόπτωσης είναι πολύ συχνές. Αν λοιπόν ο διαχειριστής του Φαραγγιού που σήμερα είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αποφασίζει για το κλείσιμό του, με στόχο την θεωρητική εξάλειψη κάθε κινδύνου, οδηγούμαστε στα πρόσφατα φαινόμενα συνεχών αποφάσεων κλεισίματος σε

εξαιρετικές και ηλιόλουστες ημέρες για ασήμαντους λόγους (π.χ. πρόβλεψη μικρής πιθανότητας βροχόπτωσης 2-3 χιλιοστών).

Οι αντιδράσεις από τοπικούς και τουριστικούς παράγοντες για τις συνεχείς αποφάσεις κλεισίματος τον τελευταίο καιρό είναι έντονες και απολύτως δικαιολογημένες, ενώ κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η συγκεκριμένη λογική διαχείρισης του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (ως προς το πότε θα πρέπει να παραμένει κλειστό) πρέπει να αλλάξει, με γνώμονα ασφαλώς την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και την παροχή δυνατότητας να το διασχίσουν περισσότεροι άνθρωποι που ενδεχόμενα επέλεξαν την Κρήτη επιθυμώντας να επισκεφθούν αυτό το μνημείο της Φύσης.

Θεωρούμε ότι, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν εκ μέρους σας κάποιοι σαφείς και ρεαλιστικοί κανόνες λήψης αποφάσεων, πάντοτε σχετικά με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Μέσω των κανόνων αυτών, θα είναι δυνατός ένας τριήμερος (τουλάχιστον) προγραμματισμός της λειτουργίας του Φαραγγιού, ασφαλώς με καθημερινή επικαιροποίηση αν υπάρχουν αιφνίδιες καιρικές μεταβολές.

Στην βάση των κανόνων αυτών, ο ΟΦΥΠΕΚΑ – που τονίζουμε ότι πέραν του συγκεκριμένου ζητήματος λειτουργεί εξαιρετικά ως φορέας διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού – θα μπορεί να αναλαμβάνει την ευθύνη για να αποφασίζει πότε πραγματικά υπάρχει αντικειμενικός και σοβαρός λόγος που επιβάλλει να μένει κλειστό το Φαράγγι.

Στην νέα τουριστική περίοδο δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποφασίζεται το κλείσιμο ή μη του Φαραγγιού με διαδικασία και λογική ανάλογη της εφετινής περιόδου, γιατί πολύ απλά αυτό θα σημάνει την οριστική απαξίωσή του ως προορισμού εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών ετησίως. Επίσης θα έχει ως άμεση συνέπεια ένα μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της χώρας και τον οικονομικό μαρασμό των τοπικών επαγγελματιών, κυρίως των Δήμων Πλατανιά και Σφακίων.

Και το κυριότερο, κύριε Υπουργέ, θεωρώ ότι η απαξίωση αυτή είναι προσβλητική και μειωτική για την ίδια την χώρα μας, διότι εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί με τον δέοντα σεβασμό ένα Παγκόσμιο Φυσικό Μνημείο με μοναδική βιοποικιλότητα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO ως Απόθεμα της Βιόσφαιρας, το οποίο ελκύει επισκέπτες από όλη την Υφήλιο».



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ