Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν λίγο στο Υπουργικό Συμβούλιο επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και όλη η χώρα μια ενιαία περιφέρεια με σταυρό, κάνοντας λόγο για μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας που αποτελεί γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.
Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές το μέτρο της επιστολικής ψήφου θα ισχύσει για τους απόδημους αλλά και εντός της επικράτειας για την περίπτωση ασθενών, εργαζόμενων, φοιτητών. Προανήγγειλε δε ότι η επιστολική ψήφος μένει να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.
«Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, και αποτελεί και μια πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση, καθώς διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά το εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, από την εργασία του με άνεση, διαθέτοντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας» είπε.
Συμπλήρωσε ότι η ίδια δυνατότητα θα δοθεί και στους πολίτες εντός Ελλάδος. «Θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Και αυτό είναι μια πραγματικά αληθινή πρόοδος. Είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση» είπε διευκρινίζοντας πως θα αφορά κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων, για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη, όπως υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέους που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενους την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές και μαθητές στο τέλος του Λυκείου. «Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία.» είπε προσθέτοντας πως μία τέτοια πρωτοβουλία δε θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για την επιτυχία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί.
Σημείωσε πως απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή ένα στοίχημα. «Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το καινούριο σύστημα, έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Και όσο όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση, η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές, ενώ γίνεται και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».
«Μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Και νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε” κατέληξε.
Λεπτομέρειες για το πλαίσιο εφαρμογής αναμένονται το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.