Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά με την προσοχή αυξημένη για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, άνοιξαν χθες και στην Κρήτη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τις όποιες απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών να μη δημιουργούν κάποια ανησυχία, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, δεκάδες απουσίες καταγράφηκαν στα γυμνάσια και τα λύκεια. Οι εκπαιδευτικοί φορείς συνιστούν μεγάλη προσοχή στα παιδιά, καλούν τους γονείς να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά εκείνα που τυχόν θα εμφανίσουν “ύποπτα” συμπτώματα, τόσο για κορωνοϊό όσο και για γρίπη, και χαρακτηρίζουν κρίσιμη την τρέχουσα εβδομάδα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί σε περίπου τρεις εβδομάδες. Έτσι, καλούν τις εκπαιδευτικές κοινότητες να εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια τις νέες αυστηρές οδηγίες του ΕΟΔΥ λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Ήδη, σε πανελλαδικό επίπεδο, εκατοντάδες ασθενείς προσέρχονται καθημερινά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την πολύωρη παραμονή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, Μανόλη Μπελαδάκη, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως πρώτη μέρα, από τις καταγραφές που έχουμε κάνει μέσα από τηλεφωνικές μας επικοινωνίες με το σύνολο των διευθυντών των πολυθέσιων ιδιαίτερα σχολείων, διαπιστώνουμε ότι οι απουσίες των εκπαιδευτικών είναι ελάχιστες. Το ίδιο και στους μαθητές. Οι απουσίες είναι τέτοιες, σαν να έχουμε μία απλή καθημερινή μέρα. Προς το παρόν πάμε καλά. Τώρα, επειδή συναντιούνται όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξανά, αυτό μπορεί για την επόμενη εβδομάδα να μας “δώσει” κάποια κρούσματα. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα».
Πάντως, όπως διευκρινίζει ο Μανόλης Μπελαδάκης, «επειδή τώρα όσοι νοσούν δεν είναι υποχρεωτικό να καταγραφούν στις πλατφόρμες, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και τους λόγους για τους οποίους έχουμε αυτές τις απουσίες. Παρ’ όλα αυτά, έχω στείλει μία φόρμα και έχω ζητήσει να μου δηλώνουν και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που απουσιάζουν. Αλλά από τη στιγμή που δεν είναι υποχρεωτικό από το υπουργείο, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα».
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει πόσο πιο δύσκολη ήταν η περυσινή κατάσταση. «Πέρυσι υπήρχαν σχολεία που στον αγιασμό είχαν το 1/3 των μαθητών να απουσιάζει σε κάθε τάξη. Φέτος αυτό δεν το έχουμε».
Καταλήγοντας, όμως, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου είπε: «Παρόλο που η κατάσταση φαίνεται να είναι καλή, πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει εάν δεν τηρούμε στο ακέραιο τα μέτρα που έχουν ορίσει το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, κάνω έκκληση προς όλους τους γονείς, όταν παρατηρούν ένα σύμπτωμα, μία αδιαθεσία στο παιδί τους, να το κρατούν στο σπίτι, τόσο όσο απαιτείται, για να εκλείψει το σύμπτωμα. Γιατί αν έρθει στο σχολείο, εμείς δε θα δεχτούμε παιδιά με συμπτώματα και θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να τους καλέσουμε να τα πάρουν».
Δεκάδες οι απουσίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Αντιθέτως, σύμφωνα με την εικόνα που περιέγραψε χθες η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή, οι απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετριούνται σε δεκάδες.
«Υπάρχει ένα κλίμα αμηχανίας. Πολλά παιδιά έχουν ήδη γρίπη. Απουσίες έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται δεκάδες. Το ζήτημα είναι όμως ότι τα τμήματα υπερβαίνουν τον αριθμό που προβλέπει ακόμη και ο νόμος. Έχουμε τμήματα στο Ηράκλειο που φτάνουν τους 30 μαθητές. Η λύση είναι τουλάχιστον να καλυφθούν άμεσα τα κενά. Να είναι μικρότερα τα τμήματα. Το σωστό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το κύμα της πανδημίας είναι να μην υπερβαίνει το κάθε τμήμα τα 15 παιδιά. Και επουδενί να κλείσουν τα σχολεία και να γίνει τηλεκπαίδευση. Η κυβέρνηση να διορίσει καθηγητές. Να διορίσει επιτέλους σχολίατρο. Και βεβαίως αυτά τα αιτήματα συμπορεύονται και με την προάσπιση του ΕΣΥ. Είμαστε ενάντια στην υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη διάλυση των νοσοκομείων».
Όπως εξηγεί η Αρετή Σπαχή, είναι εκτεταμένο το φαινόμενο στα γυμνάσια και τα λύκεια του Ηρακλείου, να λειτουργούν υπόγειες αίθουσες που δεν αερίζονται σωστά. Και όλα αυτά τα προβλήματα συμβάλλουν στη δραματική μετάδοση των ιώσεων.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
«Θεωρητικές οι συστάσεις της Πολιτείας»
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε, μέσω του Ράδιο 98,4 και της Αγγέλας Δουλγεράκη, ως προς τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, χθες το πρωί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Χατζηγεωργίου.
«Άνοιξαν τα σχολεία μόνο με συστάσεις για τον κορωνοϊό, αντί σειράς μέτρων, καθώς αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών, αφήνοντάς μας όλους εκτεθειμένους, εκτός προφύλαξης και πρόληψης», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου. Μάλιστα, ακόμα και στη δικαιολόγηση των απουσιών δεν αναφέρεται η γρίπη παρά μόνο ο κορωνοϊός και αυτό σημαίνει ότι το κράτος καλεί τα παιδιά με γρίπη να μείνουν σπίτι και να πάρουν κανονικά τις απουσίες τους!
«Στις αδυναμίες της ασυνεννοησίας τους», όπως σημείωσε, «είναι οι οδηγίες για αποφυγή συνωστισμού στις σχολικές αίθουσες κι αυλές, την ώρα που στις τάξεις φιλοξενούνται 20 με 25 μαθητές, σε νοικιασμένα κτήρια, κυρίως νηπιαγωγεία, όπου οι μαθητές στοιβάζονται σε μικρούς κι ακατάλληλους χώρους».
Μάλιστα, όπως υποστήριξε, οι οδηγίες περί καθαριότητας κι ατομικής προστασίας φαντάζουν πιο περίπλοκες και προκλητικές παρά ποτέ, όταν η σχολαστική καθαριότητα των σχολείων είναι κενό γράμμα εξαιτίας της τραγικής έλλειψης προσωπικού καθαριότητας, και οι κτηριακές υποδομές με την ύπαρξη μίας τουαλέτας, μικρών χώρων αύλησης των μαθητών, προκάτ εγκαταστάσεις κ.λπ. δεν μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά.
Με δεδομένο μάλιστα ότι σε ποσοστό 50% τα κτήρια φιλοξενίας μαθητών στα νηπιαγωγεία του Ηρακλείου είναι νοικιασμένα, το πρόβλημα είναι πιο έντονο από ποτέ.
Τέλος, μίλησε για ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συντήρηση των σχολείων, όπως και για ανέγερση νέων κτηριακών συγκροτημάτων, με μοναδική απάντηση την ελλιπή χρηματοδότηση του κεντρικού κράτους.
Πηγή: neakriti.gr