Τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ελαιοτριβείων από τους Δήμους, δίνει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή!
Πρόκειται για το άρθρο 36 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου:
«Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους δήμους της χώρας να ιδρύουν και να λειτουργούν ελαιοτριβεία. Πρόκειται για μια δραστηριότητα συνδεδεμένη με τον παραγωγικό τομέα της αγροτικής οικονομίας, την οποία σήμερα οι δήμοι δεν έχουν την αρμοδιότητα να ασκούν, παρά μόνο μέσω των δημοτικών τους επιχειρήσεων ή συνεταιρισμών, ακόμη και όταν οι ίδιοι είναι ιδιοκτήτες των σχετικών κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές, όπου η λειτουργία μικρών ελαιοτριβείων ενισχύει την τοπική παραγωγή και παρέχει τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες ελαιοπαραγωγούς να συλλέξουν τις ελιές τους και να παράγουν λάδι».
Την ρύθμιση αυτή έρχεται ως συνέχεια πρότασης του Δημάρχου Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά ο οποίος εξήγησε στο olivenews ότι το αίτημα προς την κυβέρνηση διατυπώθηκε καθώς λειτουργούσε ήδη, εδώ και έξι χρόνια, υπό διαδημοτικό διαχείριση σφαγείο και ελιοτριβείο στην Τήνο. Ωστόσο, ενώ το σφαγείο επιτρέπεται να λειτουργεί ως δημοτική υπηρεσία, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το ελαιοτριβείο. Δηλαδή, εάν δεν γινόταν η νομοθετική παρέμβαση, τότε θα έπρεπε το ελαιοτριβείο στην Τήνο να πάψει να λειτουργεί.
Το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο της Τήνου, παραλαμβάνει ποσότητες της τάξης των 100 τόνων ελιάς προς έκθλιψη, λέει ο κ. Κροντηράς.
Ωστόσο, η νομοθετική ρύθμιση, είναι γενικής ισχύος, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε Δήμος της χώρας οποιασδήποτε ελαιοπαραγωγικής περιοχής, μπορεί να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία νέας μονάδας ελαιοτριβείου.
Μια πρώτη εκτίμηση από αρμόδια στελέχη της ΚΕΔΕ με τα οποία επικοινώνησε το olivenews είναι πως δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή ενδιαφέρον αξιοποίησης αυτής της δυνατότητας από κάποιον συγκεκριμένο Δήμο.
Πάντως, η υπόθεση των «δημοτικών ελαιοτριβείων» είναι μια δυνατότητα η οποία σαφώς προκύπτει με τη νέα διάταξη.
Η πρόταση του Δημάρχου Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά προς το υπουργείο Εσωτερικών, για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Δημοτικών Ελαιοτριβείων από τους Δήμους, έγινε δεκτή από τον Θόδωρο Λιβάνιο.
Ο κ. Παναγιώτης Κροντηράς, σε επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα αναφέρει:
Αξιότιμοι κ. Υπουργέ & κ. Υφυπουργέ ,
Με αφορμή το από 2-9-2024 τεθέν σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε το ενδεχόμενο ύπαρξης ανάλογης τροπολογίας, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ελαιοτριβείων από μέρους των Δήμων.
Ειδικότερα η αιτούμενη τροπολογία έχει ως εξής:
«Αιτιολογική Έκθεση
Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 75 του ν. 3463/2006 παρ. 1, εδ. β), όπου αναφέρονται οι αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων που αφορούν τον Τομέα Περιβάλλοντος, με την προσθήκη υποπαραγράφου 33 (στην παρ. 1 εδ. β) του άρθρου 75) για την ίδρυση και λειτουργία Ελαιοτριβείων.
Οι Δήμοι έχουν ήδη μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους την ίδρυση και λειτουργία Σφαγείων, που είναι μία παρεμφερής δραστηριότητα. Η ίδρυση και λειτουργία Ελαιοτριβείων είναι μία δραστηριότητα συνδεδεμένη με τον παραγωγικό τομέα της αγροτικής οικονομίας. Λόγω της μη ρητής αναφοράς της δραστηριότητας αυτής στο νόμο, τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν στα ευρύτερα πλαίσια της δραστηριότητας των Δήμων, είναι αναγκασμένα να λειτουργούν είτε σε δημοτικές επιχειρήσεις, είτε σε Συνεταιρισμούς και όχι απευθείας από τους ίδιους τους Δήμους. Κι αυτό ακόμα κι όταν ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
Το να έχουν οι Δήμοι αυτή την αρμοδιότητα κρίνεται απαραίτητο ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο, όπου η λειτουργία μικρών ελαιοτριβείων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και την παρότρυνση των εκατοντάδων ερασιτεχνών ελαιοπαραγωγών να συλλέξουν τις ελιές και να βγάλουν το λάδι τους. Οι περισσότεροι από τους παραγωγούς αυτούς δεν θα μάζευαν τις ελιές αν έπρεπε να τις μεταφέρουν σε άλλο νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα για να βγάλουν λάδι.
Προτείνουμε λοιπόν την τροποποίηση του νόμου για να έχουν οι Δήμοι την αρμοδιότητα να ιδρύουν και να λειτουργούν Ελαιοτριβεία.
Σε περίπτωση που υπάρχουν λόγοι να μην θεσπιστεί μία τέτοια γενική διάταξη, τότε ζητάμε εναλλακτικά να προβλεφθεί η αρμοδιότητα αυτή για τους δυσπρόσιτους Δήμους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Δήμοι των Νησιών».
Η διάταξη
Έτσι, η νέα διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπει:
Άρθρο 36
Ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ελαιοτριβείων – Τροποποίηση παρ. Ι άρθρου 75 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων
Στον τομέα η) της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114), περί των αρμοδιοτήτων των Δήμων, προστίθεται περ. 70 ως εξής:
«70. Η ίδρυση και λειτουργία ελαιοτριβείων.»
Δείτε την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον υπουργό Εσωτερικών στο σύνδεσμο: https://www.ypes.gr/katatethike-sti-vouli-to-nomoschedio-tou-ypourgeiou-esoterikon-gia-ti-veltiosi-tis-leitourgias-dimon-kai-perifereion/
Δείτε το νομοσχέδιο στον ιστότοπο τη Βουλής στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=572c9816-e02d-445e-9ff5-b1f600e9ab25
με πληροφορίες olivenews.gr