Μπορεί προς το παρόν στην Κρήτη οι τιμές των καυσόξυλων να κινούνται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό να έρθουν άμεσα ανατιμήσεις, λόγω της μεγάλης στροφής του κόσμου προς τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, όπως τονίζει στο neakriti.gr μέσα από τα στοιχεία που ο ίδιος έχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης.
Έτσι, μέχρι στιγμής, η τιμή στο ξύλο της ελιάς που χρησιμοποιούν και οι περισσότεροι διαμορφώνεται στα 140 ευρώ το κυβικό, με το κρύο να είναι προ των πυλών και το πετρέλαιο να παραμένει σε τιμές “ρετιρέ”, που για τον περισσότερο κόσμο είναι απαγορευτικές!
Ήδη, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας, γενικότερα στη χώρα μας παρατηρείται μία τάση αύξησης της κατανάλωσης στα καυσόξυλα. Οι καταναλωτές, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού το αμέσως χρονικό διάστημα, τρέχουν να αγοράσουν καυσόξυλα, για να προλάβουν και την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών μόλις πέσει η θερμοκρασία. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του ξύλου και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων κάνουν μάλιστα αυτήν την εποχή πολλές προσφορές για να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές. Οι τιμές, ανάλογα με την περιοχή που πωλούνται, παρουσιάζουν αποκλίσεις, αλλά γενικά κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα. Οι επαγγελματίες του κλάδου συμβουλεύουν τους καταναλωτές να αγοράζουν ξύλα, πριν έρθουν τα μεγάλα κρύα, γιατί οι τιμές ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια μίας κακοκαιρίας.
«Περιμένουμε άνοδο των τιμών»
«Απ’ ό,τι ξέρετε, η πλειοψηφία των καυσόξυλων έρχεται από την υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε δάση ώστε να υπάρχει υλοτομία. Και λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους και της ενέργειας, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μία μικρή αύξηση των τιμών στο επόμενο διάστημα. Και επειδή θα έχουμε και αύξηση της ζήτησης, πιστεύω ότι θα έχουμε ανατιμήσεις», λέει στο neakriti.gr ο Μπάμπης Λεκάκης.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι, ακόμα και με τις μικρές υποχωρήσεις των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, το πετρέλαιο ως λύση θέρμανσης παραμένει σε τιμές απαγορευτικές.
«Το πετρέλαιο παραμένει ακριβό για τα νοικοκυριά. Οι εναλλακτικές είναι πάρα πολύ λίγες. Το ρεύμα είναι πάρα πολύ ακριβό για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος και να ζεστάνει το σπίτι του. Και ψάχνουμε τις εναλλακτικές μορφές. Φυσικό αέριο εμείς δεν έχουμε. Αλλά και αν είχαμε, είναι κι αυτό ακριβό. Οπότε τα καυσόξυλα είναι η πιο οικονομική εναλλακτική λύση και λόγω του ευνοϊκού κλίματος που έχουμε εμείς ως Κρήτη», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης.
Αλλά ακόμα και στην ελιά, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρήτη φέρνει ξύλα από αλλού.
«Δεν έχουμε τόσα πολλά καυσόξυλα από το κλάδεμα της ελιάς, γιατί το κλάδεμα δε μας δίνει ξύλα χοντρά που χρειάζεται ένας χώρος για να μπορεί να ζεσταθεί. Δεν μπορείς να βάζεις συνέχεια μικρά. Χρειάζεσαι και τα χοντρά», προσθέτει.
Οι τιμές στην Κρήτη
Αναφορικά με τις τιμές, αυτές στην Κρήτη κυμαίνονται, με βάση τις πληροφορίες του Μπάμπη Λεκάκη, γύρω στα 120 με 130 ευρώ το κυβικό. Μάλιστα, για το κυβικό ο ίδιος υποστηρίζει ότι «όταν τα ξύλα είναι κατάλληλα στοιβαγμένα και δεν έχουν αρκετά κενά, ίσως είναι καλύτερο το κυβικό απ’ ό,τι ο τόνος. Ο τόνος μπορεί να είναι πιο πολύ σαν βάρος, αλλά στο χτίσιμο των ξύλων μπορεί να γίνουν κάποια πράγματα… Θεωρητικά ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι προσεκτικός όταν αγοράζει καυσόξυλα και να προσέχει τι αγοράζει. Είτε με τον τόνο τα αγοράζει είτε με το κυβικό θα πρέπει να είναι προσεκτικός».
Δε βάζουν πετρέλαιο – Πολύ μικρή η ζήτηση στα πρατήρια
Πάντως, και για τις μεγάλες μάντρες που εμπορεύονται καυσόξυλα ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ λέει: «Τα πράγματα στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι διαφορετικά. Εδώ, επειδή είμαστε σε νησί και έχουμε και ένα καλό κλίμα, αυτές οι επιχειρήσεις δουλεύουν ουσιαστικά τρεις μήνες τον χρόνο. Και πρέπει να έχουν και άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες για να μπορούν να επιβιώσουν».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ τονίζει ότι και φέτος, όπως έγινε και σε προηγούμενα χρόνια, θα έχουμε δυστυχώς και φαινόμενα κατά τα οποία κάποιοι συνάνθρωποί μας θα καίνε ό,τι μπορούν για να ζεστάνουν τα παιδιά τους…
«Ο κόσμος δε βάζει πετρέλαιο. Απ’ ό,τι μου λένε και οι βενζινοπώλες, η ζήτηση είναι πάρα πολύ μικρή. Και η επιδότηση που υπάρχει εδώ στην Κρήτη είναι πάρα πολύ μικρή… Και τα θλιβερά φαινόμενα των προηγούμενων χρόνων, που είχαμε ακόμα και θανάτους ανθρώπων στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, δε νομίζω ότι γυρίσαμε στην κανονικότητα για να μην υπάρχουν πια τέτοια φαινόμενα».
Πηγή: neakriti.gr