ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα ΕΛΜΕΠΑ: Η κλιματική κρίση “αδειάζει” την τσέπη μας – Καθολική ανησυχία 96,5% στην Κρήτη για οικονομία και ακρίβεια – Πρώτη εκτίμηση για το 2024

Η ακρίβεια, η ανεργία και η κλιματική αλλαγή απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Κρητικών στις μέρες μας, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Χρήστου Φλώρου και του διδάσκοντα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γιώργου Ματαλλιωτάκη.

Μάλιστα, πάνω από το 96% των Κρητικών εκφράζει ανησυχία για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Τα αποτελέσματα της ενδιαφέρουσας δημοσκόπησης αποκάλυψε χθες το βράδυ η εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” και ο δημοσιογράφος Λευτέρης Συμβουλάκης. Παράλληλα, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κρητικών εκφράζει απαισιοδοξία και ανησυχία για το “αύριο” της Οικονομίας στη χώρα μας!

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της δημοσκόπησης “στις μέρες μας τι από τα παρακάτω σας ανησυχεί περισσότερο;”, ο κόσμος απάντησε: Σε ποσοστό 47,3% «η ακρίβεια». Ακολουθούν «η ανεργία» σε ποσοστό 18,3%, «η κλιματική αλλαγή/φυσικές καταστροφές» σε ποσοστό 13,5%, «ο πόλεμος στην Ουκρανία» σε ποσοστό 5,9%, «η ενεργειακή κρίση» με 5,3% και «η αποπληρωμή των δανείων» με 3,7%, ενώ «άλλο» απάντησε το 3,4% και «η ασφάλεια των επενδύσεων» το 1,6%.

Άρα, εδώ προκύπτει ότι ανησυχούν οι Κρητικοί για την κατάσταση της οικονομίας και της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας στο συντριπτικό ποσοστό του 96,5%!

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ

Οι φυσικές καταστροφές 

Μία άλλη ενότητα της δημοσκόπησης αφορούσε στις φυσικές καταστροφές. Στην ερώτηση, λοιπόν, “πόσο αρνητικά θεωρείτε ότι θα επηρεάσουν την οικονομία οι φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές) που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα;”, οι ερωτηθέντες απάντησαν: «Αρκετά» σε ποσοστό 29,4%, «πάρα πολύ» σε ποσοστό 28,7% και «πολύ» σε ποσοστό 26,7%.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ

Έντονη η ανησυχία των Κρητικών 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλη ερώτηση, όπως «εσείς με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης θα λέγατε ότι αισθάνεστε…», κοντά στο 80% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ανησυχούν. Το 40,4% απάντησε «αρκετά ανήσυχοι» και το 36% «πολύ ανήσυχοι». «Λίγο ανήσυχοι» απάντησε το 20% και «καθόλου ανήσυχοι» μόλις το 3,4%.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ

Οι βασικές προτεραιότητες Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης 

Έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην ερώτηση «κατά τη γνώμη σας, ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης για την Κρήτη;» οι περισσότεροι απάντησαν «να βελτιώσουν το σύστημα της Υγείας». Εκτός δηλαδή από την Πολιτεία, οι Κρητικοί θεωρούν ότι σε μια μια τέτοια βασική προτεραιότητα και ευθύνη δεν πρέπει να απουσιάζει ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, 657 ήταν οι απαντήσεις αυτές. Για 491 ήταν η απάντηση «να βελτιώσουν το σύστημα της Παιδείας», 389 «να μειώσουν τους φόρους». 288 ήταν οι απαντήσεις «να δοθούν νέες θέσεις εργασίας», 270 «να λάβουν μέτρα στήριξης για τη νέα γενιά», 200 «να βελτιώσουν το οδικό δίκτυο», 192 «να ενισχύσουν την παραγωγή και την παραγωγικότητα», 159 «να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τις κρατικές υπηρεσίες», 152 «να ενισχύσουν την ασφάλεια του πολίτη», 90 «να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση στην ενέργεια», 87 «να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την πρόνοια», 76 «να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το μεταναστευτικό» και 12 απάντησαν «δεν ξέρω – δεν απαντώ».

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ

Αρνητικός ο ρόλος του κράτους στην επιχειρηματικότητα 

Ένα άλλο ερώτημα που απαντήθηκε αρνητικά ήταν: “Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος του κράτους στην ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας;”. Συγκεκριμένα, ότι είναι «αρνητικός/ουδέτερος» απάντησε το 37,3%, «ουδέτερος» απάντησε το 35,7%», ενώ μόνο το 15,3% απάντησε ότι ο ρόλος του κράτους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι «θετικός». Και «δεν ξέρω-δεν απαντώ» απάντησε το 11,7%.

«Θα συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία» 

Εξάλλου, ο κόσμος που ρωτήθηκε είναι απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το νέο έτος. Συγκεκριμένα, στη σχετική ερώτηση το 44,8% απάντησε ότι «θα είναι στάσιμη» και μόλις το 29,4% απάντησε ότι «θα αναπτυχθεί», ενώ υπάρχει και ένα 19,7% των ερωτηθέντων που απάντησε ότι η οικονομία μέσα στο νέο έτος «θα συρρικνωθεί». Τέλος, ένα 6,1% απάντησε «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ

«Όχι φόρους»

Μάλιστα, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερους φόρους για την ενίσχυση της Οικονομίας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
«Όχι» απάντησε το 61,1%, «μάλλον όχι» το 20,7%, «μάλλον ναι» μόλις το 8,8%και «ναι» μόλις το 3,9%. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» απάντησε το 5,5%.

«Οι άνεργοι πλήττονται περισσότερο» 

Οι Κρητικοί, σε ποσοστό 29,4%, απάντησαν ότι τα ζητήματα της ακρίβειας και του ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος αγγίζουν περισσότερο τους «άνεργους». Το 25% απάντησε τους «ιδιωτικούς υπαλλήλους», τους «ελεύθερους επαγγελματίες» το 19,7%, τους «επιχειρηματίες» το 13,9%, τους «δημοσίους υπαλλήλους» μόλις το 6,5%, ενώ «δεν ξέρω, δεν απαντώ» απάντησε το 5,4%.

ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

Μετά την πανδημία 

Καθόλου θετικές δεν είναι και οι απαντήσεις του κόσμου για την περίοδο μετά τον COVID-19.
Κοντά στο 60% των ερωτηθέντων απαντούν πως η κατάσταση της οικονομίας σήμερα σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας είναι «μάλλον χειρότερη» (30,1%) και «χειρότερη» 26,8%, ενώ «μάλλον καλύτερη» απαντά το 21,5% και «καλύτερη» μόλις το 15,2%. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» απαντάει το 6,4%.
Επίσης, για τον τουρισμό οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κατάσταση «μάλλον βελτιώθηκε».

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ
Για το κόστος διαβίωσης των Κρητικών, «μάλλον επιδεινώθηκε» απάντησε το 82,8%. Μόνο ένα 4,6% απάντησε ότι «μάλλον βελτιώθηκε» και ένα 9,1% ότι «επανήλθε στα επίπεδα προ COVID-19 εποχής».
ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ

Όσο για την ανάπτυξη: «Μάλλον επιδεινώθηκε» είπε το 45,7%, «μάλλον βελτιώθηκε», το 20,8% και ότι «επανήλθε» πιστεύει το 17,6%.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ

Τέλος, ο τομέας “Επενδύσεις”, «μάλλον επιδεινώθηκε» λέει το 41,1%, «μάλλον βελτιώθηκε» λέει το 21,4% και ότι «επανήλθε» πιστεύει το 17,9%.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ 

«Αυξήστε τους μισθούς και τις συντάξεις» 

«Η αύξηση των μισθών και των συντάξεων» συγκέντρωσε το συντριπτικό ποσοστό 40,5% στο ερώτημα «ποιο θεωρείτε ότι είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας του βιοτικού επιπέδου των πολιτών;».

«Η μείωση των φόρων» απάντησε το 32,5%, ενώ «ο έλεγχος των τιμών» απάντησε μόνο το 17,3% και «τα επιδόματα» το 6,6%. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» είπε το 3,3%.

Η πορεία των επιχειρήσεων 

Όσο για την πορεία των περισσότερων ντόπιων επιχειρήσεων για το επόμενο έτος; «Μάλλον καθοδική», είπε το 36%, «μάλλον ανοδική» το 21%, και «καμία μεταβολή» το 31,8%.

Μετρημένη αισιοδοξία για το 2024

Μετρημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι Κρητικοί που ερωτήθηκαν σε ποσοστό 29,4% για το πως εκτιμούν ότι θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2024. Στάσιμη πιστεύουν ότι θα μείνει το 44,8% ενώ συρρίκνωση βλέπει το 19,7%.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΜΕΠΑ

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ