Φόβος, οργή, παραίτηση και απογοήτευση είναι οι λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία των πολιτών για την οικονομική κατάστασή τους την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της MRB.
Έχοντας δικαίωμα επιλογής δύο απαντήσεων, οι ερωτηθέντες αποκρίθηκαν ως λέξεις έκφρασης για το παρόν και το μέλλον της χώρας 48,6% «φόβος», 43,6% «οργή», 40,3% παραίτηση/απογοήτευση, 31,3% «ελπίδα», 12,8% «σιγουριά» και 10,7% «περηφάνια». Ένα 1,7% λέει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Οι ερωτηθέντες προκρίνουν, με μεγάλη διαφορά, την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των οικονομικών και της ακρίβειας.
Στην εκτίμηση για την προσωπική οικονομική κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες το 20,4% των ερωτηθέντων απαντά πως θα βελτιωθεί σημαντικά ή ελαφρά, ενώ το διπλάσιο ποσοστό, 41,8%, λέει πως θα χειροτερεύσει σημαντικά ή ελαφρά. Το 34,8% απαντά πως θα μείνει στάσιμη.
Στην ερώτηση εάν «η ζωή σας θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει το 2024», το 30,9% εκτιμά ότι σίγουρα ή μάλλον θα χειροτερεύσει. Το 25,2% θεωρεί ότι σίγουρα ή μάλλον θα βελτιωθεί, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, 37,4%, εκτιμά ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερεύσει. Ένα 6,5% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Απαντώντας στο «πόσο ικανός/δυνατός αισθάνεστε» το 42% των ερωτηθέντων απαντά πολύ ή αρκετά, ενώ το 53,8% λίγο ή καθόλου. Ένα 4,2% λέει «δεν ξέρω δεν απαντώ». Τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι ανεβασμένα συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2022, ωστόσο, είναι πεσμένα σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.
Ωστόσο, το 42% όσων δηλώνουν πως η ποιότητα ζωής τους θα βελτιωθεί πολύ ή αρκετά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων εννέα ετών.
Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση
Απαντώντας σε ερώτηση για τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας που θα πρέπει να δώσει έμφαση/προτεραιότητα η κυβέρνηση το 2024 οι ερωτηθέντες προκρίνουν, με μεγάλη διαφορά, την αντιμετώπιση των οικονομικών και της ακρίβειας.
Στη δεύτερη θέση έρχεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελος της κοινωνίας, ενώ στην τρίτη θέση η κατάσταση της δημόσιας υγείας. Στην έρευνα οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να δώσουν έως τρεις απαντήσεις.
Οι δύο πρώτες απαντήσεις των πολιτών είναι αλληλένδετες και αφορούν ένα ζήτημα που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στην κυβερνητική πολιτική. Μέχρι στιγμής η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια δεν έχει αντιμετωπιστεί και η κυβέρνηση παίρνει χαμηλό βαθμό στην αντιμετώπισή της.
Όσον αφορά το τρίτο, τη δημόσια υγεία, με τα κρούσματα του κορωνοϊού και των λοιμώξεων του αναπνευστικού να αυξάνονται ραγδαία και αναλόγως η πίεση στα νοσοκομεία να επανέρχεται, αποτελεί μια «βραδυφλεγής βόμβα» για την κυβέρνηση, όπως τη χαρακτήρισε και ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, «καθώς σε περίπτωση έκρηξης τα θύματα θα είναι πολλά».
Αξιοσημείωτα είναι ακόμη τα ποσοστά-αιτήματα των πολιτών για το ύψος των εισοδημάτων και τις φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, το μεταναστευτικό – προσφυγικό και την ασφάλεια των πολιτών/εγκληματικότητα.
Αναλυτικά οι απαντήσεις των πολιτών:
- Η αντιμετώπιση των οικονομικών και της ακρίβειας: 54,6%
- Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελος της κοινωνίας: 38,3%
- Η κατάσταση της δημόσιας υγείας: 34,6%
- Το ύψος των εισοδημάτων και οι φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη: 22,3%
- Το μεταναστευτικό – προσφυγικό: 21,8%
- Η ασφάλεια των πολιτών γενικότερα και η εγκληματικότητα: 21,4%
- Η κοινωνική σταθερότητα, δικαιοσύνη, συνοχή: 17,1%
- Τα ελληνοτουρκικά και θέματα εξωτερικής πολιτικής: 15,5%
- Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών/κλιματικής αλλαγής: 13,2%
- Η κατάσταση της παιδείας: 12,4%
- Η ανεργία: 12,1%
- Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς: 10,1%
- Η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή μας (Ουκρανία – Γάζα): 6,7%
- Κανένα από αυτά: 0,5%
- Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 1,6%
Ανεβαίνει ο δείκτης αισιοδοξίας αλλά παραμένει χαμηλός
Ακόμη, στην έρευνα αποτυπώνεται και ο δείκτης αισιοδοξίας των πολιτών, σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές. Τον Δεκέμβριο του 2023 βρίσκεται στο -45, ενώ, πέρσι, βρισκόταν στο -52, παρουσιάζοντας μια ελαφρά αύξηση.
Χαρακτηριστικό ήταν όμως ότι τον Μάιο του 2004 ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο -18. Στο χειρότερο σημείο βρισκόταν τη δεκαετία 2009-2019 με τον δείκτη να φτάνει έως και το -97.