Γεύση - Ψυχαγωγία ΚΡΗΤΗ

Εστίαση: Πότε ενδέχεται να ανοίξει και στην Κρήτη

Την επεξεργασία νέου προγράμματος ΕΣΠΑ, που θα είναι εστιασμένο στην εστίαση, με στόχο την περαιτέρω στήριξη του κλάδου ενόψει της επαναλειτουργίας του, η οποία όπως είπε «πλησιάζει», ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ υποστήριξε ότι οι χώροι εκδηλώσεων, όπως τα κτήματα που τελούνται γάμοι και οι εταιρίες catering, θα ανοίξουν από τις αρχές Μαΐου.

Ο επισιτισμός και η εστίαση έχουν δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα. Πέρυσι, μέσα Μαΐου, οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας έμειναν ανενεργοί. Το άνοιγμα της οικονομίας σήμαινε και το άνοιγμα του επισιτισμού και της εστίασης, χωρίς ωστόσο να μιλήσουμε για οριστικό άνοιγμα. Επισιτισμός και εστίαση υπολειτούργησαν, καθώς επιβλήθηκαν με βάση τον νόμο υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ από τα τέλη του καλοκαιριού και έπειτα οι ιδιοκτήτες καφετεριών και μαγαζιών νυχτερινής διασκέδασης αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις 00:00 το βράδυ.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η εστίαση και ο επισιτισμός έκλεισαν ολοσχερώς. Και μπορεί πεδία της οικονομίας, όπως το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, να έχουν ανοίξει, δε συμβαίνει το ίδιο ωστόσο με την εστίαση και τον επισιτισμό. Μέχρι και σήμερα μένουν κλειστά τα πεδία της εστίασης και του επισιτισμού, με τις κοινωνικές συνέπειες να είναι ορατές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης επισήμανε από το βήμα της Βουλής την πρόθεση της κυβέρνησης να διοχετεύσει στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα του επισιτισμού και της εστίασης ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα όποια οικονομικά “αγκάθια” των επιχειρήσεων, ώστε αρχές Μαΐου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

Το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής

«Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τη ΓΣΕΒΕΕ και σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο στην εστίαση, για να στηρίξουμε τον κλάδο περαιτέρω ενόψει του ανοίγματος. Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά πλησιάζουμε προς το άνοιγμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει για τα catering και τους χώρους εκδηλώσεων πως ενδεχομένως θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν αρχές Μαΐου.

«Από αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση – διακινδυνεύω να πω – να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Το λέω αυτό γιατί πρέπει και οι άνθρωποι να κάνουν τις προετοιμασίες τους και κλείσιμο ραντεβού. Πάντα βέβαια με τις προβλέψεις του ΠΟΥ και των ειδικών θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις τον Μάιο. Είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης του ν. Ηρακλείου, είπε δημόσια ότι «είναι θετικό πως θα δοθούν χρήματα στην επιχειρηματικότητα, αλλά πρέπει να δούμε τις προϋποθέσεις. Κατά καιρούς, έχουν βγει διάφορα προγράμματα, τα οποία ωστόσο δεν αξιοποιούνται. Είμαστε σε αναμονή. Θέλουμε να δούμε ποιες είναι προδιαγραφές των επιχειρήσεων για να λάβουν τα χρήματα αυτά. Αυτή τη στιγμή ζούμε μια κατάσταση όπου ο τζίρος είναι δύσκολο να αναπληρωθεί. Ο τζίρος έχει σχεδόν μηδενιστεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετά δύσκολο να μιλήσουμε για ολική επανάκαμψη, όπως το ΕΣΠΑ. Είναι θετικό μέτρο, αλλά σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για συνολική επανάκαμψη».

Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνακάκη μίλησε και για το άνοιγμα των μαγαζιών εστίασης αρχές Μαΐου, λέγοντας: «Είναι ενθαρρυντικό πως τα μαγαζιά εστίασης θα ξεκινήσουν αρχές Μαΐου και είναι σημαντικό, καθώς οι επιχειρηματίες θα προβαίνουν σε κρατήσεις. Είναι θετικό το γεγονός πως θα ξεκινήσουν αρχές Μαΐου».

«Οι απώλειες είναι τεράστιες. Δεν είναι ψέματα. Η αλήθεια είναι πως μέρα με τη μέρα χάνουμε ολοένα και περισσότερα. Έχουμε πετάξει δύο φορές τις προμήθειες. Βρισκόμαστε σε μια απελπιστική κατάσταση. Η εστίαση πεθαίνει κάθε μέρα και κανένας δεν έχει αναλογιστεί τι πρέπει να γίνει ώστε να στηριχθεί πραγματικά ο κλάδος. Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης, έχει ευήκοα ώτα. Εγώ έχω πετάξει προμήθειες 8.000 ευρώ. Η κυβέρνηση μάς δίνει 1000 ευρώ κι εμείς πρέπει να σκεφτούμε τα πάγια, τα δημοτικά τέλη κ.λπ. Η επανεκκίνηση μιας επιχείρησης έχει κόστος. Έχει σκεφτεί κάποιος από την κυβέρνηση πού θα βρεθούν τα χρήματα; Έχει κατανοήσει κάποιο μέλος από τους κυβερνώντες ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους καταστηματάρχες και τους ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων κ.λπ.;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Σωπάσης, ο οποίος είναι ταμίας του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης του ν. Ηρακλείου.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Ζητώ συγνώμη απ’ όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Δε φανταζόμουν ποτέ ότι ως υπουργός θα έπρεπε να σχεδιάζω πώς θα κλείνω επιχειρήσεις και πώς θα μπαίνει λιγότερος κόσμος στα μαγαζιά».

Στη Βουλή η επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων

Την ίδια στιγμή, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή την επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, με την οποία η Ομοσπονδία και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου ζητούν:

-Την κάλυψη όλων των εργαζομένων που δεν έχουν μπει στις ρυθμίσεις, καθώς ακόμα και τώρα υπάρχουν περιπτώσεις τέτοιες, όπως οι εργαζόμενοι στα νυκτερινά κέντρα, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μίας ημέρας και οι εργαζόμενοι από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας.

-Την αναπλήρωση του μισθού στο 80% όσων εξακολουθούν να είναι σχεδόν 1 χρόνο τώρα σε αναστολή σύμβασης.

-Για όσους θα έπαιρναν φέτος πρώτη φορά επίδομα ανεργίας, να ισχύει η ρύθμιση των 50 ενσήμων και όχι των 80.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ