ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εθνική: Η κριτική των παικτών στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Μία μέρα μετά από την νίκη επί της Τσεχίας, αλλά και τον αποκλεισμό από τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η αποστολή της Εθνικής βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής στην βάση της. Υπάρχει στενοχώρια για το γεγονός ότι ούτε φέτος ήρθε η πολυπόθητη διάκριση, πρέπει να υπάρχει όμως και ρεαλισμός.

Δεν υπήρξαν πολλοί που διακρίθηκαν στα γήπεδα της Ναντζίνγκ και της Σεντζέν, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο κορυφαίος όλων, οι Νικ Καλάθης – Γιώργος Πρίντεζης τον ακολούθησαν, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πάλεψε σαν λιοντάρι, ο Κώστας Σλούκας πάλεψε περισσότερο με τον εαυτό του και από εκεί και πέρα…

ΣΕΝΤΖΕΝ: Χάρης Σταύρου

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ

Η τελευταία γεύση είναι πάντα αυτή που μένει και όλοι θα θυμούνται ότι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού έκανε συγκινητική προσπάθεια στο ματς με την Τσεχία για να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από τα προημιτελικά. Συνολικά δεν ήταν κακός, ωστόσο τα 2.6 λάθη του ήταν μια κακή επίδοση και τα πέντε που έκανε στην αναμέτρηση με την Βραζιλία πλήγωσαν πολύ την Εθνική. Θετικός, όχι όμως κυρίαρχος.

Πίεσε τον εαυτό του για συνεργασίες με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δεν ήταν πολλές φορές ο εαυτός του, δεν έπαιξε την άμυνα που μπορεί, έκανε όμως ένα καλό τουρνουά. Οι Αμερικανοί τον έσβησαν και παρά το γεγονός ότι έπαιρνε πολλά σουτ (11 ανά αγώνα), ήταν αρκετά αποτελεσματικός με 3.4 εύστοχα δίποντα και δύο τρίποντα ανά 4.8 προσπάθειες από την περιφέρεια.

Τα στατιστικά του: 13.4 πόντοι από 54.8% στο δίποντο, 41.7% στο τρίποντο και 42.9% στις βολές, 4.4 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ, 1.6 κλεψίματα, 2.6 λάθη, 15.8 ranking ανά 28.7 λεπτά.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Δεν έκανε το τουρνουά που όλοι περιμέναμε. Έχασε αρκετό έδαφος, έχασε τον ρυθμό του με τον τραυματισμό στο παιχνίδι απέναντι στην Ιταλία, πίεσε πολύ τον εαυτό του για να παίξει στην Κίνα, ήταν θετικός, όχι όμως ο παίκτης για τη διαφορά στη θέση του σούτινγκ γκαρντ. Έδωσε 11 ασίστ στο ματς με τη Βραζιλία και έκανε ένα λάθος, ήταν άτυχος καθώς ο Μπρούνο Καμπόκλο έδιωξε τη μπάλα (που πήγαινε μέσα) στη βολή της ισοφάρισης και πιθανότατα της παράτασης, πάλεψε απέναντι στις ΗΠΑ και την Τσεχία αλλά δεν του βγήκαν τα ματς.

Αρκετές φορές έκανε κατάχρηση ντρίμπλας, καθώς οι αποστάσεις στην επίθεση δεν ήταν καλές και τα συστήματα δεν έβγαιναν, είδαμε να μένει η μπάλα στα χέρια του, είδαμε να έχει και κάποιες μαγικές εμπνεύσεις. Συνολικά ήταν θετικός, όμως από τον Σλούκα περιμένουμε πάντα κάτι περισσότερο.

Τα στατιστικά του: 9.8 πόντοι από 50% στο δίποντο, 27.8% στο τρίποντο και 76.9% στις βολές, μαζί με 2.4 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ και 10.8 ranking ανά 25.5 λεπτά συμμετοχής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Για τον Greek Freak, γράψαμε αναλυτικά όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες χθες στο Sport24.gr. Ήταν αυτός που πάλεψε περισσότερο, αυτός που στενοχωρήθηκε περισσότερο για τον αποκλεισμό από την οκτάδα, αλλά κι αυτός που έφαγε το περισσότερο ξύλο. Δεν τον βοήθησε η ομάδα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στη Ναντζίνγκ και τη Σεντζέν, βρέθηκε πολλές φορές μέσα σε δαγκάνες, σε πλοκάμια που τον τραβούσαν από παντού, πέρασε ένα δραματικό τουρνουά που ευτυχώς δεν του προκάλεσε κάποιο πρόβλημα.

Υγιής το ολοκλήρωσε, υγιής θα πάει στο Μιλγουόκι για να κάνει πρωταθλητισμό. Πρέπει να δουλέψει πού στο κομμάτι των βολών (είχε 24/34 στο τουρνουά), ενώ είχε αρνητική αναλογία ασίστ/λαθών (2.4 για 2.6) και μόλις τρία μπλοκ σε 125 λεπτά.

Τα στατιστικά του: 14.8 πόντοι από 59.5% στο δίποντο, 22.2% στο τρίποντο και 70.6% στις βολές, 8.8 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 2.4 κλεψίματα, 0.6 μπλοκ, 2.6 λάθη, 20 ranking ανά 25 λεπτά.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν λειτούργησε καλά ως σούτινγκ γκαρντ, δεν είναι αυτή η θέση του γιατί δεν έχει ούτε καλό χειρισμό της μπάλας, ούτε καλή εκτέλεση από το τρίποντο, αδικήθηκε από τον προπονητή του που επέμεινε να τον βάζει σε μια θέση που δεν του ταιριάζει, αδίκησε και αυτός τον εαυτό του χάνοντας εύκολα λέι-απ.

Είχε μόλις 20% στα σουτ με ένα εύστοχο σουτ ανά πέντε προσπάθειες (3/11 δίποντα – 2/14 τρίποντα σε 116 λεπτά), έκανε ένα πολύ κακό τουρνουά και δεν είχε καλή ψυχολογία. Προσπάθησε πολύ στην άμυνα, έβγαλε ενέργεια, κυνήγησε φάσεις που άλλοι θα είχαν παρατήσει, είναι όμως πολύ έμπειρος πια για να έχει τέτοια νούμερα. Σημαντικό νούμερο το μηδέν στα λάθη.

Τα στατιστικά του: 3.8 από 27.3% στο δίποντο, 14.3% στο τρίποντο, 100% στις βολές, 4 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 0.6 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 6.8 ranking ανά 23.2 λεπτά συμμετοχής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

Έκανε μεγάλο ματς απέναντι στη Νέα Ζηλανδία, έβαλε τα σουτ και βοήθησε για να προκριθεί η Ελλάδα στην φάση των 16. Συνολικά όμως δεν ήταν καλός. Στα υπόλοιπα τέσσερα ματς είχε 2/12 τρίποντα, δεν βοήθησε πολύ στο κομμάτι των ριμπάουντ, ούτε σε αυτό της δημιουργίας, έπαιξε σκληρά στην άμυνα, όμως σε ένα τόσο ανταγωνιστικό τουρνουά αυτοί οι αριθμοί δεν κάνουν τη διαφορά όταν μιλάμε για βασικό παίκτη.

Προερχόταν από μια καλή σεζόν, έχει αυτοπεποίθηση και δύναμη για να κυριαρχήσει, δεν το έκανε στην Κίνα και έχασε μια σημαντική ευκαιρία να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Πρέπει να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός από την περιφέρεια, πρέπει να δουλέψει πολύ στο τρίποντο και να γίνει ακόμη πιο επιθετικός όταν βρίσκει απέναντί του ελαφρύτερους αντιπάλους.

Τα στατιστικά του: 7.4 πόντοι από 53.3% στο δίποντο, 33.3% στο τρίποντο, 60% στις βολές, 3.2 ριμπαουντ, 0.4 ασίστ, 0.8 κλεψίματα, 0.2 μπλοκ, 7.2 ranking ανά 22.6 λεπτά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Εξαιρετικός στο πρώτο ματς, απολαυστικός στο δεύτερο, αποτελεσματικός στο τρίτο, δεν έκανε όμως τη διαφορά απέναντι στους Αμερικανούς και τους Τσέχους. Έπαιζε σχεδόν ένα ημίχρονο, ήταν από τους δυο-τρεις πιο συγκεντρωμένους παίκτες της ομάδας σε ένα τουρνουά που ίσως ήταν το τελευταίο της καριέρας του με την Εθνική, μάλλον ξεπέρασε τον εαυτό του με το 50% στο τρίποντο και τα 7/10 που είχε στη φάση των ομίλων.

Πάλεψε όσο μπορούσε, προσπάθησε και έβγαλε κάποιες καλές δημιουργίες, ταίριαξε σε σχήματα με τον Γιάννη, ήταν από τους διακριθέντες παίρνοντας 8.8 σουτ ανά αγώνα. Όχι λίγα, ειδικά για τον χρόνο που έμενε στο παρκέ.

Τα στατιστικά: 12.2 πόντοι από 47.4% στο δίποντο, 50% στο τρίποντο και 70.6% στις βολές, 2.2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 0.4 κλεψίματα, 10.6 ranking ανά 21.9 λεπτά συμμετοχής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Περιμέναμε ότι στα… μέρη του, μιας και έπαιξε για δύο χρόνια στο κινεζικό πρωτάθλημα, θα κάνει ένα καλό τουρνουά. Δεν το έκανε. Ήταν αποτελεσματικός στο ματς με το Μαυροβούνιο απέναντι στον Νίκολα Βούτσεβιτς, από εκεί και πέρα όμως δεν βοήθησε. Είχε 3/13 σουτ, ήταν βαρύς, δεν μπορούσε να κόψει ψηλά τους αντιπάλους του, προσπάθησε να κατευθύνει σωστά τους συμπαίκτες του και τίποτα περισσότερο.

Η λογική λέει πως αυτό ήταν το τελευταίο του τουρνουά με την Εθνική, αν και αυτό το είχαμε πει και μετά το τέλος προηγούμενων διοργανώσεων. Πάλεψε πολύ στη διάρκεια των προκριματικών, με τα συνεχή ταξίδια από και προς την Κίνα, στη Ναντζίνγκ και τη Σεντζέν όμως δεν ήταν ο ποιοτικός, έμπειρος Μπουρούσης που περιμέναμε ότι θα σταθεί καλά στη ρακέτα.

Τα στατιστικά του: 4.8 πόντοι από 44.4% στο δίποντο, 36.4% στο τρίποντο και 100% στις βολές, μαζί με 3.8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος και 6.8 ranking ανά 16.8 λεπτά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Αδικήθηκε και η ατάκα του Θανάση Σκουρτόπουλου “ο Θανάσης ξέρει τον ρόλο του” μετά από το παιχνίδι με την Τσεχία, τον αδίκησε ακόμη περισσότερο. Πάλεψε σαν λιοντάρι στο ματς με το Μαυροβούνιο, ήταν εξαιρετικός στο ματς με τη Νέα Ζηλανδία, γύρισε τον αγώνα με την Τσεχία στα τέλη της τρίτης περιόδου και κάθε φορά που πατούσε παρκέ, έδινε τα πάντα.

Η ενέργειά του δεν συγκρίνεται με άλλου παίκτη αυτής της ομάδας πλην Γιάννη και στα 27 του δείχνει όχι απλά έτοιμος, αλλά και αποφασισμένος να κερδίσει έναν ρόλο και μερικά λεπτά στο ροτέισον του Μάικ Μπουντενχόλζερ στους Μιλγουόκι Μπακς.

Τα στατιστικά του: 6 πόντοι από 64.3% στο δίποντο, 37.5% στο τρίποντο και 50% στις βολές, μαζί με 1.4 ριμπαουντ, 1 ασίστ, 0.4 κλεψίματα, 0.4 μπλοκ και 5.8 ranking ανά 12.5 λεπτά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Απολαυστικός στην πρεμιέρα με το Μαυροβούνιο, από εκεί και πέρα όμως χάθηκε. Δεν βοήθησε στο ματς με τη Βραζιλία, δεν έπαιξε απέναντι στη Νέα Ζηλανδία, ήταν κακός απέναντι στις ΗΠΑ και έπαιξε ελάχιστα με την Τσεχία. Η δική του κακή εικόνα βύθισε ακόμη περισσότερο τον Γιάννη Μπουρούση που έπρεπε να παίρνει και δικά του λεπτά, εκ του αποτελέσματος μάλλον δεν άξιζε να βρίσκεται στη δωδεκάδα αυτής της ομάδας γιατί δεν μπορούσε να βοηθήσει κυρίως στην άμυνα.

Πρέπει να δουλέψει στα τελειώματά του, έχει μέγεθος και δύναμη, έχει χρόνο μπροστά του, κάποια στιγμή πρέπει να πάρει μπροστά και να πείσει τον εαυτό του ότι μπορεί να κάνει μια καλή καριέρα τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Τα στατιστικά του: 4.8 πόντοι από 52.9% στο δίποντο, 3.3 ριμπάουντ, 0.5 κλεψίματα, 1 μπλοκ και 7.5 ranking ανά 11.2 λεπτά συμμετοχής.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ

Ήταν εκ των κορυφαίων στα προκριματικά, δίκαια πήρε μια θέση στη δωδεκάδα και ίσως έχει το δικαίωμα να αισθάνεται αδικημένος. Έπαιξε καλά, με σοβαρότητα και συγκέντρωση στην πρεμιέρα, ήταν εξαιρετικά ψύχραιμος στο ματς με τη Νέα Ζηλανδία, είχε επτά λεπτά απέναντι στους Αμερικανούς και οκτώ απέναντι στους Τσέχους.

Ήθελε πολύ να παίξει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο γιατί παραμένει χωρίς ομάδα, άρπαξε την ευκαιρία και μάλλον θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια μέλος αυτής της ομάδας. Ήταν ισορροπημένος αμυντικά και επιθετικά και ένας από αυτούς που απόλαυσαν περισσότερο το ταξίδι στα γήπεδα της Κίνας.

Τα στατιστικά του: 4.5 πόντοι από 100% στο δίποντο (3/3), 33.3% στο τρίποντο και 85.7% στις βολές, μαζί με 0.5 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 0.8 κλεψίματα και 5 ranking ανά 9.5 λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ήταν ο δωδέκατος παίκτης της ομάδας και ουσιαστικά δεν πήρε ποτέ μια ευκαιρία. Περισσότερο τον ενδιέφερε το ταξίδι και η συνύπαρξη με αυτό το group παικτών, παρά να έχει έναν σημαντικό ρόλο και πολλά λεπτά στο ροτέισον.

Ήταν καταστροφικό το τετράλεπτό του απέναντι στη Νέα Ζηλανδία, με λάθος, φάουλ και τεχνική ποινή, δεν πλήγωσε όμως την Ελλάδα. Δεν μπορεί να κριθεί περισσότερο, τον βλέπαμε άλλωστε μόνο στις προπονήσεις.

Τα στατιστικά του: 0/2 τρίποντα, ένα ριμπάουντ, ένα λάθος και δύο φάουλ είχε σε 21 λεπτά στο τουρνουά.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Κόπηκε πριν από την έναρξη του τουρνουά Ακρόπολις και κλήθηκε πίσω εσπευσμένα μετά από τον τραυματισμό του Γιάννη Αθηναίου.

Γύρισε, ταξίδεψε στην Κίνα για το τουρνουά στην Σουτσόου και κέρδισε στο φινάλε τον Αντώνη Κόνιαρη που ενώ έδειχνε να έχει κλειδώσει μια θέση στη δωδεκάδα, αναγκάστηκε να γυρίσει στην Ελλάδα. Ο Μάντζαρης –της Ούνικς Καζάν πλέον- δεν πήρε ευκαιρίες, ήταν ο τέταρτος γκαρντ πίσω και από τον Λαρεντζάκη και δεν μπορεί να κριθεί για την παρουσία του σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα στατιστικά του: 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 λάθος σε 16 λεπτά απέναντι στο Μαυροβούνιο και τις ΗΠΑ.

Πηγή : sport24



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ