Ως ιδανική ευκαιρία για την «εκτίναξη» της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κρήτη λειτούργησε η πανδημία, με την εγχώρια αγορά να σημειώνει σημαντική ανάπτυξη μέσα σε δυο χρόνια. Συγκεκριμένα, τη διετία 2020 – 2022 υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των χρηστών οι οποίοι έκαναν κράτηση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna, που συγκεντρώθηκαν έως την 1η Μαρτίου 2022 για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2022, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Κρήτη αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην ζήτηση, σημειώνοντας αύξηση 306%, το αντίστοιχο διάστημα. Η άνοδος στα Δωδεκάνησα «αγγίζει» το 302%, 248% στην Αθήνα, στις Κυκλάδες 233%, στα Ιόνια Νησιά 230% και στη Πελοπόννησο 135%.
Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τους ρυθμούς ζήτησης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ξεπερνώντας την δεύτερη Πορτογαλία με 196% και την Κροατία που ακολουθεί και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%.
«Οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «βασικός ρυθμιστής του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, δηλαδή να μπορείς να έχει τη δυνατότητα να επιλέξεις κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες σου αλλά και το πορτοφόλι σου, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όσον νωρίτερα σχεδιάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, τόσο καλύτερες ευκαιρίες τιμών μπορούμε να επιτύχουμε», αναφέρει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Ενοικίαση κατοικιών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, για 5 διανυκτερεύσεις στην Κρήτη
Τα στοιχεία που ακολουθούν αφορούν στις εξής 16 περιοχές της Κρήτης:
Ηράκλειο, Μασταμπάς, Θέρισος, Κοκκίνη Χάνι, Γούβες, Σταλίδα, Ιεράπετρα, Γάζι, Χερσόνσος, Χανιά, Μάλια, Καλαμάκι, Άγιος Νικόλαος, Λουτρό, Ρέθυμνο και Μακρύς Γιαλός.
Αφορούν σε ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες), κατάλληλες για τετραμελή οικογένεια. Το κόστος διαμονής αναδιαμορφώνεται βάση της διαθεσιμότητας και η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα στοιχεία από άλλους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας:
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, όπως συμβαίνει στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο, έτσι και σε εκείνον της βραχυχρόνιας μίσθωσης, παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας. Ειδικότερα, τα 2/3 της ζήτησης στην χώρα μας, καταγράφεται κυρίως το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Στην Κρήτη, η ζήτηση σημειώνει σημαντική άνοδο από την περίοδο του Πάσχα και έπειτα.
Στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης της Κρήτης, καταγράφονται συνολικά 13.623 ακίνητα που αφορούν σε ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελείς κατοικίες (όχι βίλες).
Η κατανομή των ακινήτων στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης:
*Νομός Χανίων: 5.525
*Νομός Ηρακλείου: 3.460
*Νομός Ρεθύμνου: 2.751
*Νομός Λασιθίου: 887
ΠΗΓΗ: neakriti,gr
#pgnews