Έδαφος κερδίζει η εκτροφή σαλιγκαριών τα τελευταία χρόνια στις εθνικές αγορές.
Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως εκτός από το έκκριμα σαλιγκαριού, που η επιστήμη έχει αποδείξει ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα (αλλαντοϊνη, ελαστίνη, κολλαγόνο, γλυκολικό οξύ, αλλά και βιταμίνες C και Ε), την εμφάνιση του κάνει τώρα και το χαβιάρι.
Σύμφωνα με τον Πρώην Κοσμήτορα της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Βαγγέλη Βέργο, οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, κατάφεραν να γονιμοποιήσουν τα αυγά των σαλιγκαριών προκειμένου να επιτευχθεί η παραγωγή λευκού χαβιαριού με απώτερο σκοπό να διατεθεί αργότερα στην αγορά.
Ο κ. Βέργος επισήμανε στην ραδιοφωνική του συνέντευξη με τον Μανόλη Αργυράκη στο Ράδιο Κρήτη, πως τα πρώτα βήματα του εγχειρήματος αυτού χρονολογούνται την περίοδο που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και από τότε, γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να υπάρξει -κάτω από τις σωστές συνθήκες- η εκτροφή και η παραγωγή του λευκού χαβιαριού από τα σαλιγκάρια.
Όπως τόνισε ο Πρώην Κοσμήτορας, ήδη η παραγωγή χαβιαριού παράγεται σε μικρές ποσότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η αξία του ανέρχεται στα 3.200 ευρώ/κιλό, ενώ το γυάλινο δοχείο των 30 γραμμαρίων αναμένεται να πωλείται στην τιμή των 150 ευρώ. Το προιόν διατίθεται ηλεκτρονικά.
Αναφορικά με την Κρήτη, ο κ. Βέργος σχολίασε πως η πληθώρα των σαλιγκαριών στο νησί θα αποτελούσαν ”κινητήριο μοχλό” για την δημιουργία μελλοντικών εκτροφείων στην Κρήτη.