Μπορούν να έχουν μείωση του φόρου τους αλλά για τα εισοδήματα του 2023 (δηλαδή από την επόμενη χρονιά που θα δηλώσουν το φετινό εισόδημα τους) οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες που είτε είναι μέλη σε συνεταιριστικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στο Μητρώο των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, είτε έχουν προχωρήσει σε σύναψη σύμβασης Συμβολαιακής Γεωργίας. Όπως ήδη έχουμε γράψει, το αντίστοιχο ποσοστό για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι το 50% και ισχύει ήδη για τα εισοδήματα του 2022.
“Είναι πάρα πολλοί ετεροεπαγγελματίες αγρότες στην Κρήτη, που έχουν προχωρήσει ήδη σε σύμβαση Συμβολαιακής Γεωργίας”, λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, φέροντας ως παράδειγμα το ελαιόλαδο, καθώς μία τέτοια σύμβαση μπορεί να υπογραφεί ανάμεσα στον ελαιοπαραγωγό και τον ελαιουργό ή τον τυποποιητή που θα του αγοράσει το προϊόν. “Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα προβλήματα που επιβάλλουν να δώσει το υπουργείο παράταση στην χρονική διάρκεια λειτουργίας της πλατφόρμας μέσω της οποίας “ανεβαίνουν” οι συμβάσεις της Συμβολαιακής Γεωργίας, γιατί είναι ένα καινούργιο μέτρο για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα επαρκείς ενημέρωση “, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ετεροεπαγγελματίας δύναται να υπογράψει τη σύμβαση πριν την πρώτη εμπορική πράξη πώλησης του προϊόντος του με την εταιρεία στην οποία το διαθέτει, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση πώλησης στην εν λόγω εταιρεία τουλάχιστον του 40% της παραγωγής του, έναντι 75% που ισχύει για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και έως το τέλος του επομένου μηνά μετά την πραγματοποίηση της πρώτης πώλησης του έτους θα πρέπει η σύμβαση να αναρτηθεί στην πλατφόρμα mybusinessSuport. Η πλατφόρμα αυτή είναι διαθέσιμη μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση: myAADE//Εφαρμογές//Επιχειρήσεις//mybusinessSuport.
Μάλιστα, αν και οι δηλώσεις των συμβάσεων θα πρέπει να αναρτηθούν από τους αγρότες και να τις αποδεχτούν οι έμποροι ως προς την γνησιότητα τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, υπάρχει ανάγκη παράτασης, γιατί είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου και χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο προσαρμογής του κόσμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φοροτεχνικών που επισημαίνει πάντως ότι οι νέες εμπορικές πράξεις που θα γίνουν από τώρα και μετά, θα υπολογιστούν από του χρόνου για τα εισοδήματα του 2023, όπου και συμπεριλαμβάνονται ως δικαιούχοι και οι ετεροεπαγγελματίες.
Στο ερώτημα του neakriti.gr τι θα γίνει στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν μπορέσει να καλύψει τον έμπορο στις ποσότητες των προϊόντων που θα έχουν συμφωνηθεί, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης λέει πως θεωρητικά είναι ένα ζήτημα που επιλύεται στα αστικά δικαστήρια, αλλά στην πράξη υπογράφονται συμφωνίες για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθούν στην διάρκεια του έτους και να αναρτηθεί η όποια διόρθωση στο taxis έως και το τέλος Ιανουάριου του επομένου έτους για να μην υπάρχουν αυτού του είδους τα προβλήματα.
Τέλος, αξίζει και οι ετεροεπαγγελματίες να γνωρίζουν ότι από φέτος μπορούν να έρχονται σε συμφωνίες με τους ελαιουργούς και τους εμπόρους γενικότερα του προϊόντος τους και να προχωρούν σε τέτοιες συμβάσεις για την ελαιοκομική περίοδο του 2023-2024. Πάντως, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, συμφωνεί ότι είναι άδικο για τους ετεροεπαγγελματίες να έχουν επιστροφή μόνο 30% σε σχέση με το 50% των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αφού σε πανελλαδικό επίπεδο το ελαιόλαδο παράγεται κυρίως από τους ετεροεπαγγελματίες και αυτό θα ήταν δικαιότερο να αναπρορμοστεί στα ίδια επίπεδα.
Πηγή: neakriti.gr