Βρετανικές Παρθένοι νήσοι, Κουρασάο, Μακάο, Μπαχάμες: Εξωτικές τοποθεσίες, μικροί παράδεισοι που ενίοτε συνιστούν και καταφύγιο για το «μαύρο χρήμα». Με άλλα λόγια και φορολογικοί “παράδεισοι” για εκείνους που συνήθιζαν να κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα από την Εφορία. Μόνον που πλέον κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «κόλαση» για τους φοροφυγάδες μετά τις συμφωνίες που πέτυχε με αυτές και συνολικά 54 χώρες η ελληνική κυβέρνηση.
Τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, επενδυτικά προϊόντα και άλλα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό, θα μπορεί να ελέγχει πια online η Εφορία: Το «μαύρο» ή «βρώμικο» χρήμα δεν θα μπορεί πια να κρύβεται «ήσυχα» πλέον ούτε στην Σιγκαπούρη, το Γιοχάνεσμπουργκ, τα νησιά Κέιμαν, αλλά ούτε και στην Ελβετία, το Πριγκιπάτο του Μονακό, την Κίνα ή την Αργεντινή και άλλους «εξωτικούς» προορισμούς που κάποιοι είχαν μετατρέψει σε φορολογικό τους καταφύγιο αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα από τις αρχές της χώρας μας.
Υποχρεωμένες να… ενημερώνουν την Αθήνα
Όλες αυτές οι χώρες είναι υποχρεωμένες πια να ενημερώνουν «με το νι και με το σίγμα» την Αθήνα, στην περίπτωση που τους ζητηθεί να ερευνηθεί κάποιος ύποπτος στην χώρα μας για φοροδιαφυγή. Με σχετική τους απόφαση Σταϊκούρας – Βεσυρόπουλος (Α1092/2021) ορίζουν ονομαστικά τις χώρες (εκτός ΕΕ, ΗΠΑ κλπ φυσικά) με τις οποίες θα είναι σε «ανοιχτή γραμμή» η ελληνική φορολογική διοίκηση. Όλες όσες περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο έχουν δεσμευθεί βάσει συμφωνίας του ΟΟΣΑ να παρέχουν εκθέσεις με τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο έδαφός τους.
Ποια στοιχεία θα αντληθούν από φορο-παραδείσους
Εφέτος θα αντληθούν στοιχεία από συνολικά 54 χώρες, δηλαδή 16 περισσότερες εν συγκρίσει με όσες είχε συνεργαστεί πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών (+45%). Οι χώρες αυτές θα δώσουν στοιχεία με έτος βάσεως το 2019, για τις περιουσίες Ελλήνων στο εξωτερικό. Με βάση τους κανόνες του ΟΟΣΑ, οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται αφορούν:
1. Λογαριασμούς Θεματοφυλακής ( μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια ).
2. Καταθετικούς Λογαριασμούς.
3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Ποιες χώρες περιλαμβάνει η λίστα
Η λίστα των 54 χωρών που θα δώσουν στοιχεία στην Ελλάδα είναι:
- Άγιος Μαρίνος
- Ανγκουίλα
- Ανδόρα
- Αργεντινή
- Αυστραλία
- Βερμούδες
- Βραζιλία
- Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
- Γιβραλτάρ
- Γκέρνζι
- Ελβετία
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Ιαπωνία
- Ινδία
- Ινδονησία
- Ισλανδία
- Καζαχστάν
- Καναδάς
- Κατάρ
- Κίνα
- Κολομβία
- Κόστα Ρίκα
- Κουρασάο
- Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα)
- Λιχτενστάιν
- Μακάο
- Μαλαισία
- Μαυρίκιος
- Μεξικό
- Μονακό
- Μπαχάμες
- Μπαχρέιν
- Μπελίζε
- Νέα Ζηλανδία
- Νήσοι Κάιμαν
- Νήσοι Τερκ και Κάικος
- Νήσος του Μαν
- Νιγηρία
- Νορβηγία
- Νότια Αφρική
- Νότια Κορέα
- Ουρουγουάη
- Πακιστάν
- Παναμάς
- Περού
- Ρωσία
- Σαουδική Αραβία
- Σεϋχέλλες
- Σινγκαπούρη
- Τζέρζι
- Τουρκία
- Χιλή
- Χονγκ Κονγκ
Πώς ξεχωρίζουν οι «καθαροί» από τους φοροφυγάδες
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι όπως ισχύει πάντοτε σε όλες τις «λίστες» εξωτερικού, ότι δεν ενοχοποιούνται a priori όλοι όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, εφόσον φυσικά ατά δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν φορολογηθεί. Αντιθέτως, χρήματα που δεν δικαιολογούνται, από πηγές εσόδων που δεν έχουν δηλωθεί, θα θεωρηθούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων. Οι ελεγχόμενοι θα κληθούν για εξηγήσεις και δεν κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο, αλλά με κατάσχεση και με ποινική δίωξη.
#pgnews