Προ των πυλών βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η έκδοση της εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη διάθεση σε «μικρά» φωτοβολταϊκά του ηλεκτρικού χώρου που απελευθερώθηκε στις τέσσερις πρώην κορεσμένες περιοχές, δηλαδή σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες.
Η έκδοση της Απόφασης από το ΥΠΕΝ θα ανοίξει τον δρόμο για την προετοιμασία των επενδυτών, ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει ο ΔΕΔΔΗΕ. Επομένως, με δεδομένο ότι θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα στους ενδιαφερόμενους ώστε να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το υπουργείο εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα «τρέξει» η κατάθεση των αιτημάτων, για τη διεκδίκηση μέρους του ηλεκτρικού χώρου που θα εκχωρηθεί.
Καθορισμός όλης της διαδικασίας
Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από το «άνοιγμα» της πλατφόρμας, η Απόφαση θα καθορίζει επίσης όλη τη διαδικασία, όπως επίσης το υπόδειγµα της εγγυητικής επιστολής που θα συνοδεύει τα αιτήματα, όπως τυχόν απαιτούµενα στοιχεία και έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων. Με δεδομένο ότι αποκλειστικό κριτήριο για την πρόκριση των έργων που θα εγκατασταθούν θα είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων, θα πρέπει να είναι αρκετό αυτό το χρονικό «παράθυρο» προετοιμασίας.
Όπως είναι γνωστό, ηλεκτρικός «χώρος» 86 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο, 45 Μεγαβάτ στις Κυκλάδες (από τα οποία 15 Μεγαβάτ για net metering), 40 Μεγαβάτ στην Εύβοια και 140 Μεγαβάτ στην Κρήτη (εκ των οποίων 40 Μεγαβάτ για net metering).
Η μέγιστη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού έχει ορισθεί στα 400 Κιλοβάτ. Εξαίρεση αποτελεί η Εύβοια, όπου το πλαφόν ανέρχεται στο 1 Μεγαβάτ, καθώς εκεί δεν είχε υπάρξει αναστολή αιτήσεων, όπως στις άλλες τρεις κορεσμένες περιοχές. Τα έργα θα κατακυρώσουν διοικητικά οριζόμενες «ταρίφες».
«Πρεμιέρα» του συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ για όλες τις αιτήσεις
Όπως έχει γράψει το energypress, η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για τα αιτήματα για τις πρώην κορεσμένες περιοχές αποτελεί μέρος του συνολικού online οικοσυστήματος που αναπτύσσει ο Διαχειριστής για την υποβολή αιτημάτων σύνδεσης από κάθε κατηγορία ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά στη στέγη, net-metering, virtual net-metering, καθώς και σταθμούς επενδυτών). Στόχος του Διαχειριστή είναι με τον δεύτερο αυτό «πυλώνα» του οικοσυστήματος, η μέγιστη δυνατή ψηφιοποίηση της διαδικασίας, με παράλληλη εισαγωγή αυτοματισμών που θα επιταχύνουν τη διεκπεραίωση των αιτημάτων.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το δεύτερο αυτό πληροφοριακό σύστημα θα ανοίξει έπειτα από την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, καθώς το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τις αιτήσεις στο δίκτυο διανομής, όπως την αύξηση του ηλεκτρικού «χώρου» σε πανελλαδική κλίμακα, έπειτα από σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡΑΕ.
Μάλιστα, έως την έγκριση από τη ΡΑΕ της σχετικής τροποποίησης του Κώδικα του ΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ θα δέχεται νέες αιτήσεις μόνο για συστήματα net-metering, virtual net-metering και φωτοβολταϊκά στη στέγη. Επομένως, είναι πιθανό το πληροφοριακό σύστημα να ανοίξει σε πρώτη φάση μόνο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες συστημάτων, μέχρις ότου προσδιορισθούν τα περιθώρια ισχύος ανά υποσταθμό. Έτσι, όταν αποσαφηνιστεί σε ποιους υποσταθμούς η διαθέσιμη ισχύς ξεπερνά τα 10 Μεγαβάτ, και επομένως υπάρχει διαθέσιμος «χώρος» για νέες αιτήσεις έργων επενδυτών, τότε θα ολοκληρωθεί η έναρξη εφαρμογής της νέας πλατφόρμας, με την υποδοχή αιτημάτων και για αυτή την κατηγορία.