ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ

Φρούτα και λαχανικά: Ρεκόρ εισαγωγών – Τρώμε ντομάτες από την Τουρκία και μπάμιες από την Κόστα Ρίκα

Βαρύ είναι το πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή αλλά και για την τσέπη των καταναλωτών από την αύξηση των εισαγόμενων προϊόντα τα οποία ξαναβαφτίζονται και πωλούνται ως ελληνικά.

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών  από την ανοδική αυτή πορεία των εισαγωγών και μάλιστα σε περιόδους που είναι σε εξέλιξη η ελληνική παραγωγή αντίστοιχων φρούτων και οπωροκηπευτικών.

Επίσης μέσα στο πρώτο 11μηνο του τρέχοντος έτους είχαμε εισαγωγές 1.131 τόνων  καρπουζιού προερχόμενους από Αλβανία Ρουμανία και Ιράν και με υποψία ελληνοποίησης και κατώπιν εξαγωγής τους. Ένα ακόμα παράδοξο που φαίνεται στα στοιχεία των εισαγωγών είναι το γεγονός ότι καταναλώνουμε μπάμιες από τον Ισημερινό, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα  με το ύψος των εισαγωγών τους  να έχει αυξηθεί και να εισαχθούν μέσα στο 2024 στην Ελλάδα  227 χιλιάδες τόνοι.

Σε σύνολο οι εισαγωγές από τρίτες χώρες εκτοξεύθηκαν το τελευταίο 11μηνο του έτους στους 652,191 χιλ. τόνους έναντι των 601,180 χιλ. τόνων το 2023.

«Με αυτούς τους ρυθμούς το 2024 θα καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών τόσο σε όγκο όσο και σε αξία», σχολιάζουν  οι εξαγωγείς του κλάδου των οπωροκηπευτικών.

Αν και η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού στη χώρα μας, αυτό δεν καταγράφεται στις τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές, ενώ οι παραγωγοί μιλούν για τις δικές τους ποσότητες που μένουν αδιάθετες.

Την ίδια στιγμή

«Αγκάθι» παραμένουν για τον κλάδο οι ελληνοποιήσεις αλλά και τα κρούσματα με εισαγωγές και στη συνέχεια εξαγωγές προϊόντων.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία, οι ποσότητες των κυριότερων φρούτων και λαχανικών που εισάγονται έχουν ως εξής:

α) 234 χιλιάδες τόνοι πατάτας από Αίγυπτο, Γαλλία και Κύπρο.

β) 227 χιλιάδες τόνοι  με μπάμιες προερχόμενες από Ισημερινό, Κολομβία και Κόστα Ρίκα με μέρος τους να επανεξάγεται προς άλλες, κυρίως γειτονικές χώρες.

γ)  9.143 τόνοι κρεμμύδια προερχόμενα από Αυστρία 39,6% και ακολουθούν Ολλανδία και Αίγυπτο.

δ) 28 χιλιάδες τόνοι ντομάτες από Τουρκία, και ακολουθούν Πολωνία και Ολλανδία.

ε) 6.895τόνοι πιπεριές- γλυκοπιπεριές προερχόμενες από Ολλανδία (το 31%), Τουρκία και Ιορδανία.

ζ) 19.111 τόνοι μήλων από Σκόπια και ακολουθούν Πολωνία και Ιταλία.

η) 8.003 τόνοι αβοκάντο προερχόμενα από Ολλανδία (το 73%) και ακολουθούν Ισραήλ και Κένυα.

θ) 3.382 τόνοι ακτινίδια προερχόμενα από Ιταλία (το 37,1%) και ακολουθούν Ιράν και Ολλανδία .

ι) 4.878 τόνοι πορτοκάλια προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο (το 60%) και ακολουθούν Ν. Αφρική και Ολλανδία.

28.006 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα προερχόμενα από  Νοτ. Αφρική (το 28,7%), Αργεντινή και Ολλανδία.

ιβ) 12.986 τόνοι μανιτάρια προερχόμενα από Πολωνία (το 95,5%) και ακολουθούν Ρουμανία και Ολλανδία.

ιγ) 1.131 τόνοι καρπούζια προερχόμενα από Αλβανία 37% (με υποψία ελληνοποίησης και εξαγωγής τους), Ρουμανία και Ιράν  και

Επίσης εισήχθησαν και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως π.χ κολοκυθάκια, καρότα, λάχανα, μελιτζάνες και ραπανάκια.

Να σημειωθεί τέλος πως είναι αμφίβολο το γεγονός αυτά τα εισαγόμενα  φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες, να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτο προστατευτικών προϊόντων.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ