Μπορεί να τα βρίσκει κανείς πια όλο το χρόνο, μα τα μανιτάρια θα είναι πάντα η γεύση του φθινοπώρου και το άρωμα του νοτισμένου δάσους.
Ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός τους, τα μανιτάρια είναι συνήθως κατάλληλα για vegeterian διατροφή, ενώ πολύ συχνά επισκέπτονται και το vegan τραπέζι καθώς πέρα από νόστιμα είναι και πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες.
Συνοδευτικά ή κυρίως πιάτα
Όταν δεν ενισχύουν τη σάλτσα του χοιρινού, του μοσχαριού ή των πουλερικών μαγειρεμένα μαζί τους στην κατσαρόλα, τα μανιτάρια στέκονται από μόνα τους στο κέντρο του τραπεζιού ως εκλεκτοί μεζέδες, φτιαγμένα με χίλιους δυο τρόπους.
Τα μανιτάρια συνδυάζονται ωραία με τυριά, με κρεμμύδι και με μυρωδικά όπως το θυμάρι, η ρίγανη, αλλά και ο μαϊντανός. Τους ταιριάζει το σβήσιμο με κρασί, όπως και η συντροφιά του, και αγαπούν την κρέμα γάλακτος με την προϋπόθεση να μην τα «πνίγει». Τα πάνε επίσης πολύ καλά με το μπέικον, αλλά και τα αυγά. Τα μεγαλύτερα μανιτάρια προσφέρονται και για γέμισμα. Ανάλογα με τη συνταγή, μπορούν να γίνουν καλοί παρτενέρ και της μπίρας.
Τα τροφαντά πορτομπέλο είναι νόστιμα ακόμη και αν τα ψήσετε σκέτα με ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά και λεμόνι. Αν ψάχνετε όμως έναν πληθωρικό μεζέ, δοκιμάστε αυτή την τυρένια συνταγή με το πλούσιο καπνιστό άρωμα του μπέικον, που θα κάνει καλή παρέα με την αγαπημένη σας μπίρα. Δείτε υλικά-εκτέλεση πατώντας εδώ.
Αν ψάχνετε για κρασομεζέ που να είναι ταυτόχρονα μερακλίδικος και vegan, δοκιμάστε την τηγανιά μανιταριών που θα βρείτε πατώντας εδώ.
Λογής λογής μανιτάρια μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτόν το χορταστικό vegetarian μεζέ που αποκτάει ξεχωριστή ένταση από την παρουσία μπλε τυριού και τις ελιές. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.