Η προαναγγελθείσα και αναμενόμενη αποχώρηση της “ομάδας Αχτσιόγλου”, γνωστή και ως “6+6”, έγινε πραγματικότητα χθες Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, καθώς η πλευρά Κασσελάκη πίεσε καταστάσεις και ανάγκασε την ομάδα στην κίνησή της. Ωστόσο, αντί για έξι βουλευτές, που ήταν η θεωρητική “δύναμη” της ομάδας, οι βουλευτές που ακολούθησαν την ομάδα στην… αυτοεξορία και ανεξαρτητοποιήθηκαν είναι εννιά! Το οποίο σημαίνει ότι μαζί με τους δύο της “Ομπρέλας”, οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα (το όριο είναι οι 10 βουλευτές) και η Έφη Αχτσιόγλου, ή όποιον άλλον αποφασίσουν, να μιλά ως αρχηγός στη Βουλή. Κάτι που, θυμίζουμε, δεν μπορεί να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου.
Το ντόμινο των αποχωρήσεων, βεβαίως, δεν έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, αφού στη συνέχεια παίρνει σειρά η νεολαία, ενώ υπάρχουν και άλλα “πρωτοκλασάτα” στελέχη (ακόμη και κατέχοντες βουλευτικά έδρανα), που δεν αισθάνονται πολύ καλά στον κασσελακικό ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί το επόμενο διάστημα να έχουμε εκπλήξεις. Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για «3 έως 5» βουλευτές που διαφωνούν με τη σημερινή ηγεσία, αλλά μένει να δούμε αν θα “δώσουν πίστωση χρόνου” στον Κασσελάκη ή θα προχωρήσουν στη δική τους κίνηση.
Ενδιαφέρον έχει ότι κάποιες πληροφορίες θέλουν κοντά στην προσχώρηση στην ίδια Κ.Ο. που θα σχηματίσουν οι αποχωρήσαντες να είναι και οι δύο βουλευτές που προσφάτως ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης).
Φυσικά η νέα αυτή ad hoc Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αποτελέσει τη “μαγιά” για ένα νέο κόμμα που θα κινείται στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον κινείται ξεκάθαρα στην κεντροαριστερά και… δεξιότερα, αφού στα οικονομικά οι θέσεις του Κασσελάκη ταυτίζονται απόλυτα με εκείνες της Νέας Δημοκρατίας.
Η ομάδα Αχτσιόγλου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ χθες το πρωί, με κείμενο που εστάλη στους γραμματείς του κόμματος, ενώ στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, έφτασαν λίγο πριν τις 10 το πρωί οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, για να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίηση εννέα βουλευτών της ομάδας των “6+6”.
Οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιούνται είναι: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Φωτίου Θεανώ και Χαρίτσης Αλέξης.
«Δύσκολο αλλά αναπόφευκτο»
Χαρίτσης και Ηλιόπουλος έκαναν λόγο, μετά την έξοδό τους από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, για μια «πολύ δύσκολη αλλά αναπόφευκτη απόφαση».
Όπως εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος, αυτή ήταν «η μόνη απόφαση που νιώθουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεγήκαμε και όλα αυτά που λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια», προσθέτοντας ότι «από εμάς το κρίσιμο είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».
Σε ερώτηση, τέλος, αν ο Αλέξης Χαρίτσης θα αναλάβει πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας η απάντηση ήταν «να περιμένετε λίγες ημέρες, θα τα δείτε όλα, κάντε υπομονή».
Σε ένα πρώτο σχόλιο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, είπε σε δημοσιογράφους στον διάδρομο της Βουλής: «Όλα καλά, ό,τι είναι να γίνει ας γίνει».
Στο κείμενο αποχώρησης αναφέρεται για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «αναδείχθηκε δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά». Όπως υποστηρίζουν οι 57 υπογράφοντες, ο νέος πρόεδρος «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».
Κατά την ομάδα Αχτσιόγλου, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του “εσωτερικού εχθρού” και της “Πέμπτης Φάλαγγας”».
Σύμφωνα με τους 57 που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, «όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση».
Η κίνηση που… επιτάχυνε τις εξελίξεις
Η ομάδα των αποχωρήσαντων είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι διαφορές με τη νέα ηγεσία είναι αγεφύρωτες και η αποχώρηση μοιραία, ωστόσο χρονικά δεν είχε προσδιοριστεί το πότε. Αυτό έγινε κατόπιν της κίνησης του Κασσελάκη να προκαλέσει τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, προκειμένου να αναγκάσει τους διαφωνούντες σε μια κίνηση. Και αυτή η κίνηση… έγινε.
Πάντως, η ηγεσία του κόμματος έχει μια δύσκολη αποστολή μπροστά της, τώρα που “ξεφορτώθηκε” τους “Αριστερούς”: Να αρχίσει να περιορίζει τις κεντρόφυγες τάσεις και να ενισχύει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που, δεδομένων των συνθηκών, δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς ακόμη πολλοί έχουν προγραμματίσει να αποχωρήσουν.
Πάντως, η προχθεσινή αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος έχει “αποκηρύξει” τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Τσακαλώτο, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τελευταίου, που σταχυολόγησε όλες τις “εκτός γραμμής” δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, συμπεραίνοντας πως αποβλέπει στη συντηρητική οπισθοδρόμηση, αλλά και την αποδόμηση της πολιτικής κληρονομιάς του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
«Ο νέος πρόεδρος της πατριωτικής Αριστεράς θα ήθελε, επίσης, να πάμε “εμπρός πίσω”, όπως έλεγε και ο Περίανδρος Πώποτας στο γνωστό σίριαλ. Έτσι φαίνεται φαντάζεται το μέλλον, ως αγνό παρελθόν, με όσα επικίνδυνα για την κοινωνία και την οικονομία ενέχει μια τέτοια στοχοθεσία».
Κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας
«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας την αποχώρηση των 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κασσελάκης απέδωσε την εσωστρέφεια που έχει δημιουργηθεί στην άρνηση της επιλογής της βάσης να εκλέξει τον ίδιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου», τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης θέλησε να προβεί και σε ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα, προαναγγέλλοντας τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κάθε δύο εβδομάδες, ενώ επανέλαβε ότι δε θεωρεί εαυτόν ως «πρώτο βιολί, είμαστε μία ορχήστρα».
Ακέφαλη και με 8 μέλη η Ν.Ε. Χανίων
Ακέφαλη και με μόλις οκτώ μέλη, από τα συνολικά 27 που αριθμούσε, μένει μετά και τις νέες αποχωρήσεις στελεχών της η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της ομάδας των “6+6” της Έφης Αχτσιόγλου, 10 ακόμη τοπικά στελέχη ανακοίνωσαν χθες την αποχώρησή τους εξαιτίας, όπως εξήγησαν, της πρακτικής της νέας ηγετικής ομάδας. Πλέον, ο αριθμός των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής που έχουν αποχωρήσει φτάνει τους δεκαεννέα.
Στην πρώτη ομάδα των εννέα αποχωρήσεων ήταν ο επί σειρά ετών γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Ανδρέας Παπανδρέου. Στην ομάδα των 10 που ήρθαν να απορρίψουν με τη στάση τους την πολιτική, το ύφος και τον δρόμο που χαράζει η νέα ηγεσία είναι, μεταξύ άλλων, η κ. Βάλια Βαγιωνάκη, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος του τότε Συνασπισμού, γραμματέας της Νομαρχιακής, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής Χανίων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κείμενο αποχώρησης υπογράφουν και άλλα γνωστά τοπικά στελέχη, όπως ο Στέλιος Ζερβάκης και ο Πέτρος Λυμπεράκης.
Στην επιστολή τους οι 10 κατηγορούν ευθέως τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, ενώ κάνουν γνωστό ότι παραιτούνται τόσο από τη Νομαρχιακή Επιτροπή, όσο και από τα όργανα πολιτικής ευθύνης του νομού.
«Οι λόγοι που μας οδηγούν στην απόφαση αυτή είναι πολιτικοί και οργανωτικοί. Μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του νέου προέδρου, αλλά και τις διχαστικές πρακτικές της νέας ηγετικής ομάδας, αισθανόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αρχές, την κουλτούρα, τις δημοκρατικές παραδόσεις και το καταστατικό του κόμματος στο οποίο ενταχθήκαμε και κάποιοι από μας υπήρξαμε ιδρυτικά μέλη. Τα παραπάνω περιορίζουν στο ελάχιστο κάθε περιθώριο ανάκαμψης ως κόμματος της ευρύτερης Αριστεράς», επισημαίνουν στο κείμενο παραίτησής τους.
«Διεκδικούμε το αυτονόητο»
Πριν από περίπου ένα μήνα μετά το κείμενο στελεχών από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ο μέχρι χθες γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Παπανδρέου υπογράμμιζε σε συνέντευξή του πως ήταν η έκφραση της αγωνίας των υπογραφόντων για το μέλλον του κόμματος.
«Διεκδικούμε το αυτονόητο», σημείωνε τότε ο κ. Παπανδρέου.
Με μια συγκινητική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε το τέλος στη μακροχρόνια σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο γνωστός Χανιώτης εκπαιδευτικός και εκ των παλιών στελεχών κ. Στέλιος Ζερβάκης.
«Ήλθε η ώρα λοιπόν! Τριάντα δύο χρόνια μετά, από εκείνο το μακρινό 1991, έφτασε η ώρα. Μακριά πια από ένα κόμμα που πιστέψαμε, αγωνιστήκαμε, παλέψαμε, κλάψαμε μέσα σε χαρές αλλά και μέσα σε λύπες, μεγαλώσαμε μαζί του, συνταξιδέψαμε με πολλούς, συντροφέψαμε, αισθανθήκαμε, νιώσαμε! Όμως, εδώ τελειώνει! Δε χωράμε πια όλοι! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.
“Κύμα” παραιτήσεων και στο Ηράκλειο
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες αποχωρήσεις μελών είχαμε και από τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, εκτός κόμματος είχαν θέσει εαυτόν οι:
- Μάνος Τσαγκαράκης, μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου.
- Μαρία Μαρή, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, πρώην υποψήφια βουλευτής.
- Κωνσταντίνος Τριτσικάκης, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου.
- Γιάννης Μπορμπουδάκης, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου.
- Λέλα Ιακωβίδου, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου.
Και οι ήδη αποχωρήσασες στην τελευταία Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:
- Ελένη Αυγουστάκη, μέλος Συντονιστικού Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, πρώην υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
- Στέλλα Ψαρρά, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου.
«(…) Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από τις ιδρυτικές και καταστατικές Αρχές του, απώλεσε τη μαχητικότητα και τα οραματικά του στοιχεία και ενσωματώθηκε πλήρως στο παιχνίδι εναλλαγής στην εξουσία κομμάτων, που συντηρούν το σύστημα.
Μια πορεία που ξεκίνησε στο τελευταίο συνέδριο με τις αλλαγές στις καταστατικές του αρχές, συνέχισε με την αριθμητική, άνευ ιδεολογικού και πολιτικού περιεχομένου διεύρυνση, ολοκληρώνοντας την αποϊδεολογικοποίηση και αποπολιτικοποίηση του κόμματος και μετατρέποντάς το σε ένα μόρφωμα, όπου χωρούν τα πάντα και οι πάντες, με θολό περίγραμμα, εξίσου θολό περιεχόμενο και με μόνη συγκολλητική ουσία τη στόχευση στην εξουσία», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους.
Πηγή: neakriti.gr