Γεύση - Ψυχαγωγία

Γαστρεντερολόγος εξηγεί: Ποια 4 φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας νόσου που εμφανίζεται με ανησυχητική συχνότητα, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Ένας κορυφαίος γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει τέσσερα κοινά φρούτα που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας – και εξηγεί γιατί αυτή η απλή κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η διατροφή είναι θεμέλιος λίθος της υγείας. Περισσότερο από το σωματικό βάρος ή τη φυσική κατάσταση, οι καθημερινές μας επιλογές στο φαγητό επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη – αλλά και καρκίνο.
Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Joseph Salhab, ο καρκίνος του παχέος εντέρου καταγράφει αυξητική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά μεταξύ των νέων, όπως επισημαίνει μελέτη στα τέλη του 2024.

Σήμερα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά και περίπου 904.000 θανάτους το 2022.
Από τη δεκαετία του 1990, η νόσος αυξάνεται σταθερά σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, ενώ στους μεγαλύτερους έχει μειωθεί, κυρίως λόγω της διάδοσης των κολονοσκοπήσεων και της μείωσης του καπνίσματος.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ένα μόνο αίτιο για την άνοδο αυτή, όμως συμφωνούν ότι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο. Όπως σημειώνει ο Phil Daschner από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, κεντρικό ρόλο φαίνεται να παίζουν η διατροφή, το μικροβίωμα του εντέρου και η φλεγμονή.

Υπάρχουν ολοένα περισσότερες ενδείξεις ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και φτωχή σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στην εμφάνιση πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου. Παράλληλα, η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης σε νεαρότερες ηλικίες.

Τα 4 φρούτα που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο δρ. Salhab υπογραμμίζει ότι το τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Συγκεκριμένα, τέσσερα απλά φρούτα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμα:

Καρπούζι

Η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 26%. Το καρπούζι, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λυκοπένιο, συμβάλλει στην ενυδάτωση του εντέρου και προστατεύει τα κύτταρα από φθορές.

Μήλο

Γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, το μήλο περιέχει φυτικές ίνες και πολυφαινόλες. Μια διατροφή πλούσια σε μήλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 25%.

Ακτινίδιο

Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, το ακτινίδιο ενισχύει την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον σχετικό κίνδυνο κατά 13%.

Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, λάιμ, μανταρίνι)

Τα εσπεριδοειδή, χάρη στη βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, συμβάλλουν σε μείωση του κινδύνου κατά 9%, προστατεύοντας το DNA από βλάβες.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ