Την αναγνώριση του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων ως Κέντρου Εμφύτευσης Βηματοδοτών ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εμφυτεύσεις βηματοδοτών, ενώ η λειτουργία του κέντρου θεωρείται ως ένα μεγάλο βήμα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα Χανιά, με δεδομένο ότι μέχρι πρότινος τα περιστατικά παραπέμπονταν στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.
Χρειάστηκαν προσπάθειες τριών ετών, πιέσεις της διοίκησης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέχρι να προχωρήσουν τα αναγκαία βήματα και να εξοπλιστεί η κλινική με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Δύο επιμελητές Καρδιολογίας άφησαν για μεγάλο διάστημα τις οικογένειές τους και τα καθήκοντά τους στο Νοσοκομείο Χανίων, προκειμένου να εκπαιδευτούν στις εμφυτεύσεις. Στις 31 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η αναγνώριση του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Ο Άγιος Γεώργιος” ως Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών, με επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος και εμφυτευτή τον Εμμανουήλ Μιχελάκη, επιμελητή Α’ Καρδιολογίας, και επίσης εμφυτευτή τον επιμελητή Β’ Καρδιολογίας Θεόδωρο Σινάνη.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, o διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Μπέας, σημειώνοντας πως «στο πλαίσιο ενός σημαντικού πλάνου εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και δημιουργίας νέων υπηρεσιών υγείας, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη λειτουργία του Κέντρου Εμφύτευσης Βηματοδοτών, το οποίο ανήκει στην Καρδιολογική Κλινική».
Όπως τόνισε ο κ. Μπέας, «σοβαροί λόγοι, όπως ιατρικοί, κοινωνικοί αλλά και οικονομικοί, καθιστούσαν απαραίτητη την έναρξη λειτουργίας ενός τέτοιου κέντρου. Πλέον οι πολίτες δε χρειάζεται να πηγαίνουν στο Ηράκλειο και να καταπονούνται τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά».
Τεράστιο βήμα για την κοινωνία
Για ένα τεράστιο βήμα για την κοινωνία μίλησε ο κ. Κυριάκος Γραμματικόπουλος, επιμελητής της Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων.
«Πέρα από το χρηματοοικονομικό κόστος, το κόστος για τους συγγενείς, το κόστος το ψυχικό με τις μετακινήσεις και την επιβάρυνση στους συναδέλφους στο Ηράκλειο, που ποτέ δε μας αρνήθηκαν, μιλάμε αναμφίβολα για μια σπουδαία κίνηση», σημείωσε.
Υπολογίζεται ότι το ποσοστό κατοίκων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος που θα χρειαστούν βηματοδότη αυξάνεται διαρκώς και από 637 έφτασε πρόσφατα τους 820. Σε άλλες επιδημιολογικού τύπου έρευνες, η αναλογία ανθρώπων που φέρουν μόνιμο βηματοδότη είναι περίπου 500 άνδρες και 200 γυναίκες ανά 100.000 κατοίκους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να είναι άνω των 75 ετών.
120 ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Έγιναν ήδη οι πέντε πρώτες εμφυτεύσεις
Στον νομό Χανίων, με βάση τον πληθυσμό, οι εμφυτεύσεις μόνιμων βηματοδοτών υπολογίζονται στις 120 τουλάχιστον.
Αλλά λόγοι όπως η άμεση αντιμετώπιση δυνητικά θανατηφόρου ασθένειας, η μείωση του χρόνου παραμονής σε Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης και η μείωση των λοιμώξεων, καθώς ελαχιστοποιείται ο χρόνος παραμονής προσωρινού βηματοδότη επέβαλαν τη δημιουργία του Κέντρου Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο νοσηλευτικό ίδρυμα των Χανίων.
«Πλέον έχουμε ορίσει ότι μία μέρα της εβδομάδας θα είναι αφιερωμένη στους βηματοδότες. Αυτό λίγο θα μας δυσχεραίνει στις στεφανιογραφίες, που αναγκαστικά θα πάνε λίγο πιο πίσω τα ραντεβού, αλλά κάπου κερδίζεις, κάπου χάνεις, και με τη στήριξη της διοίκησης και της Υ.ΠΕ. ελπίζουμε να προσληφθούν νοσηλευτές για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και τις δύο αίθουσες ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο κ. Γραμματικόπουλος.
Από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου έχουν πραγματοποιηθεί ήδη με επιτυχία πέντε εμφυτεύσεις βηματοδοτών σε Χανιώτες ασθενείς.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr