Υψηλές πληρότητες έχουν τα μεγάλα ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο, καλή θα είναι η κίνηση και τον Οκτώβριο, αλλά φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών ήταν αλλοδαποί σε αντίθεση με τον εσωτερικό τουρισμό που παρουσίασε μεγάλη υστέρηση.
Οι οικονομικές δυσκολίες στέρησαν τις διακοπές σε σημαντικό αριθμό Ελλήνων, γι’ αυτό φέτος η παρουσία τους ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με παλαιότερες χρονιές.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Prorata
Το καλοκαίρι του 2024, το 61% των Ελλήνων πήγε διακοπές. Ωστόσο, 4 στους δέκα έμειναν σπίτι τους και κυριότερος λόγος ήταν η έλλειψη πόρων .
*Το συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων παραθεριστών (81%) προτίμησε προορισμούς της Ελλάδας.
*Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας -από οικονομικής πλευράς- είναι ότι μόνο το 26% πλήρωσε διαμονή σε ξενοδοχείο στις διακοπές τους.
*Οι υπόλοιποι κατέφυγαν σε σπίτια, εξοχικά – δικά τους ή οικείων προσώπων.
*Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων -8 στους 10- θεωρεί ότι οι διακοπές έχουν ακριβύνει συγκριτικά με το 2022.
*Ενώ το 46% έβαλε πιο βαθιά στην τσέπη για να κάνει διακοπές φέτος, υπήρξε και ένα 34% που κράτησε τον καλοκαιρινό προϋπολογισμό του στα ίδια επίπεδα με το καλοκαίρι του 2022.
*Τόσο το κόστος των δραστηριοτήτων όσο και των μετακινήσεων δυσαρέστησαν την πλειονότητα των Ελλήνων τουριστών, κατά 47%.
*Ο ένας στους 3 βρήκε ακριβό και το κατάλυμα.
Και είναι αναμενόμενο αφού το φθηνότερο δίκλινο που μπορούσε να βρει κάποιος δύσκολα είχε τιμή κάτω από 100 ευρώ την βραδιά, χωρίς πρωινό.
Όσο για το μεταφορικό κόστος είναι γνωστό ότι ήταν κυριολεκτικά απαγορευτικό για την μέση ελληνική οικογένεια.