ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερό “κομπόδεμα” οι Κρητικοί – Oι καταθέσεις ανά Νομό

“Γερά” πορτοφόλια αποδεικνύονται οι Κρητικοί, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις καταθέσεις ανά Νομό.

Μπορεί την πρώτη θέση στη σχετική λίστα να την καταλαμβάνουν οι Αθηναίοι με καταθέσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ, ωστόσο νομοί της Κρήτης αποδεικνύονται … ισχυροί σε αυτή την “κούρσα”. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νομού Ηρακλείου, όπου συγκεντρώνεται συνολικά ποσό 3,3 δισ. ευρώ, περνώντας πάνω από μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Λάρισα, πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου, με συνολικό ποσό καταθέσεων 2,7 δισ. ευρώ.

3.330 ευρώ είναι ο μέσος όρος καταθέσεων των Λασιθιωτών, 3.044 ευρώ των Χανιωτών, ενώ αντίστοιχα το σύνολο των καταθέσεων στο νομό Λασιθίου ανέρχεται σε 908 εκ. ευρώ και στο νομό Χανίων σε 1,6 δισ. ευρώ.

Τα πράγματα αλλάζουν, αν εξετάσουμε το μέσο όρο καταθέσεων ανά λογαριασμό, βλέποντας από τους τελευταίους και … καταϊδρωμένους στη λίστα το νομό Ρεθύμνου με 2.759 ευρώ και σύνολο καταθέσεων στο νομό 771 εκ. ευρώ.

“Πρωταθλητές” οι Αθηναίοι και οι Χιώτες

Το μέσο ποσό όσων ζουν στο κέντρο της πρωτεύουσας προσέγγιζε τον περασμένο Ιούνιο τα 6.000 ευρώ, με τον αριθμό των λογαριασμών να ξεπερνά το επίμαχο διάστημα τα 11 εκατομμύρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι διαμένοντες στα ανατολικά της Αττικής, με ποσά καταθέσεων περί τα 5,8 εκατ. ευρώ ή 4.651 ευρώ/λογαριασμό, ενώ ακολουθούν οι Χιώτες, με μέση κατάθεση 4.537 ευρώ σε σύνολο 184.232 λογαριασμών.

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι κάτοικοι στους Νομούς Αρκαδίας και Κυκλάδων, οι οποίοι «μετρούν» 715.155 λογαριασμούς (253.712 και 461.443 αντίστοιχα), με το ύψος των καταθέσεων να υπολογίζεται σε 3,1 δισ. ευρώ ή άνω των 4.000 ευρώ/λογαριασμό. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων, πάντως, φέρεται να έχουν χάσει περίπου 145 εκατ. ευρώ σε διάστημα έξι μηνών, γεγονός, που αποδίδεται και στην επίπτωση, που είχε ο κορωνοιός στον τουρισμό.

Στο σύνολο της χώρας, οι εν ενεργεία τραπεζικοί λογαριασμοί είναι σήμερα 35,4 εκατομμύρια, με το μέσο ποσό να κυμαίνεται στα 4.192 ευρώ. Σε αντίθεση, πάντως, με παλαιότερες έρευνες, που ήθελαν τις προθεσμιακές καταθέσεις να αποτελούν το αγαπημένο «καταφύγιο» των Ελλήνων, αυτές εμφανίζονται μειωμένες σε εξαμηνιαία βάση (από 48,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 σε 45,9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο). Το ταμιευτήριο εξακολουθεί να κατέχει τη μερίδα του λέοντος, με 61,2 δισ. ευρώ, ενώ αυξητική είναι η τάση και στις όψεως.

Μέσα σε έναν μήνα, πάντως, οι αποταμιεύσεις των ιδιωτών – νοικοκυριών και επιχειρήσεων – ενισχύθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ, «αγγίζοντας» τα 151,4 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση η αύξηση διαμορφώθηκε σε 9,5%, γεγονός, που αποδίδεται αφενός, στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, που έλαβε η κυβέρνηση, με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας και αφετέρου, στη μείωση της κατανάλωσης.

πίνακας

πίνακας



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ