Τετάρτη, 26 Ιούνιος 2019

Ηλίας Χορευτάκης: Πρεσβεύοντας την Κρητική μουσική στο εξωτερικό

Έχει διασχίσει μια... ντουζίνα φορές τον Ατλαντικό για να βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ έχει ταξιδέψει τρεις φορές στην μακρινή και απομονωμένη -στις εσχατιές του Νότιου Ημισφαιρίου, ανάμεσα στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό- Αυστραλία. Έχει γνωρίσει και διασκεδάσει χιλιάδες Έλληνες, σε μια διαδρομή που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια.
Ο λόγος για τον Κισαμίτη καλλιτέχνη Ηλία Χορευτάκη που σήμερα ξεδιπλώνει στους Νέους Ορίζοντες τις αν μη τι άλλο πλούσιες αναμνήσεις του από τις επισκέψεις - περιοδείες του σε δύο Ηπείρους.  

4
Με φίλους Κρητικούς στο Σικάγο

-Ηλία, πρόσφατα πραγματοποίησες μαζί με τους συνεργάτες σου δύο ακόμη περιοδείες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία. Θυμάσαι πόσες φορές έχεις βρεθεί εκεί για επαγγελματικούς λόγους και ποια ήταν η πρώτη φορά;
-Κατ’ αρχήν θέλω να σ’ ευχαριστήσω γι’ αυτή τη συνέντευξη και για την ευκαιρία που μου δίνεις να πω κάποια πράγματα για τους ξενιτεμένους μας.
Είναι η δωδέκατη φορά που πήγα στην Αμερική και η τρίτη φορά στην Αυστραλία. Πρώτη φορά στις Η.Π.Α πήγα το 2001 στις 11 Οκτωβρίου, ένα μήνα ακριβώς μετά την τρομοκρατική ενέργεια στους δίδυμους πύργους. Στην Αυστραλία η πρώτη πρόταση είχε γίνει το 2005, αλλά κατάφερα και πήγα τελικά το 2011 για πρώτη φορά, δεύτερη το 2013 και το τρίτο μου ταξίδι ήταν αυτό τον φετινό Φεβρουάριο.

53139025 2368093389906516 2763480403191791616 n
Μια ακόμη γενιά Κρητικών της Αυστραλίας που λατρεύει την μουσική του νησιού καταγωγής

-Οι εντυπώσεις από την πρώτη επίσκεψη σου σε ΗΠΑ και Αυστραλία;
-Αυτό που αρχικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι είναι εντελώς διαφορετική η δομή των πόλεων απ' ότι στην Ελλάδα. Πολύ εντυπωσιακή η πρώτη εικόνα αλλά και περίεργη όταν δεν έχεις δει ξανά κάτι τέτοιο. Αισθάνθηκα λίγο παράξενα όταν, ας πούμε, πήγα στο Μανχάταν και για να δω ουρανό έπρεπε να κάνω μεγάλη προσπάθεια λόγω των πολύ ψηλών κτιρίων.
Στην Αυστραλία δεν έχει τόσους ουρανοξύστες και είναι πιο όμορφη η δομή των πόλεων. Βέβαια είναι πανέμορφη εμπειρία αυτά τα ταξίδια και εννοείται ότι είδα πράγματα και στις δύο χώρες που είναι δύσκολο να τα δεις αν δεν κάνεις μια δουλειά σαν αυτήν του μουσικού και νιώθω τυχερός και ευτυχισμένος που μπόρεσα και μπορώ να κάνω τέτοια ταξίδια και να δω πολλά μέρη και διαφορετικές κουλτούρες ανθρώπων, αλλά και να νιώσω την αγάπη και την μεγάλη και ζεστή αγκαλιά των ξενιτεμένων μας. Γενικά όλα αυτά που έχω δει είναι κάτι φανταστικό.


Sydney Greek Festival (Φεβρουάριος 2019)

-Και οι εντυπώσεις από τις πρόσφατες; Αλήθεια, από την πρώτη φορά μέχρι σήμερα τι έχει αλλάξει; Έχουν αλλάξει οι απόδημοι Κρητικοί, ο τρόπος διασκέδασής τους;
-Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε πάρα πολύ όμορφα και σε αυτά τα ταξίδια, όπως και σε όλα τα προηγούμενα και τους ευχαριστώ όλους για την αγάπη τους. Γι’ ακόμα μια φορά η αγκαλιά τους ήταν απίστευτα ζεστή και τους περιμένω το καλοκαίρι να ανταποδώσω όσο μπορώ.Κοίτα να δεις, έχει αλλάξει λίγο ο τρόπος διασκέδασης και είναι λογικό κατά κάποιο τρόπο. Εννοώ ότι τα κομμάτια που άκουγαν τότε ήταν λίγο διαφορετικά απ' ότι τώρα. Έχει μπει στη διασκέδασή τους ο τρόπος που γλεντάμε στην Κρήτη σήμερα, χωρίς φυσικά αυτό να είναι κακό. Αυτό γίνεται γιατί πολλά παιδιά δικά τους ασχολούνται και παίζουν Κρητική μουσική και Κρητικά όργανα, επισκέπτονται πλέον συχνά την Κρήτη κι έτσι είναι φυσιολογικό να έχουν έρθει πιο κοντά στα σημερινά ακούσματα. Όμως, η αγάπη τους παραμένει η ίδια γιατί έχουν γαλουχηθεί από τους γονείς και τους παππούδες τους να αγαπάνε αυτόν τον τόπο και την μουσική του.

52611752 1872338509555834 2610459269715197952 n
Μελβούρνη

-Σε ποιες άλλες χώρες του εξωτερικού έχεις παίξει και ποια σε εντυπωσίασε περισσότερο ως χώρα;
-Είχα πολλές προτάσεις όλα αυτά τα χρόνια και για Ευρώπη αλλά λόγω των συχνών ταξιδιών μου στην Αμερική κυρίως αλλά και στην Αυστραλία, δεν κατάφερα να ταξιδέψω στην Ευρώπη μέχρι τώρα. Αμερική και Αυστραλία λοιπόν…. Η κάθε χώρα έχει τις ομορφιές της. Δεν μπορώ να επιλέξω χώρα αλλά μπορώ να επιλέξω πολιτείες. Ας πούμε η Μελβούρνη και Σύδνεϋ μου αρέσουν πάρα πολύ από την Αυστραλία και από την Αμερική το Σαν Φραντσίσκο και η Φλώριδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κάθε πολιτεία δεν έχει τις δικές της ομορφιές. Έχω όμως την καλύτερη γνώμη για όλους τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει και στις δύο χώρες.

-Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Κρητικής μουσικής σε ποια χώρα βρίσκονται;
-Δεν υπάρχει Κρητικός του εξωτερικού που να μην ασχολείται με την παράδοσή μας. Απλά υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο πολύ γνώστες της μουσικής μας. Ας πούμε ένα παράδειγμα: Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στην Κρήτη και έφυγαν για το εξωτερικό σε μια ηλικία που πρόλαβαν να ζήσουν και να ακούσουν τη μουσική εκείνων των χρόνων στο νησί μας κι έτσι μετέφεραν αυτά τα ακούσματα και τον τρόπο διασκέδασης και στο εξωτερικό. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν και φεύγουν ένας ένας από τη ζωή, όπως πρόσφατα ο κουμπάρος μου, ο Παύλος Παπουτσάκης, που ήταν ένας μεγάλος Κρητικός, γνώστης και μερακλής. Ευτυχώς όμως έχουν μεταδώσει την αγάπη για την Κρήτη και την μουσική μας στα παιδιά και στα εγγόνια τους κι έτσι θα συνεχιστεί η παράδοση κι εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστραλία αλλά και γενικά παντού στο εξωτερικό όπου υπάρχουν Κρήτες.

53968558 10216941286518862 2715162119896039424 n

-Πες μας κάποια περιστατικά που σου έχουν μείνει από τις περιοδείες σου στο εξωτερικό;
-Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι η φιλοξενία στα σπίτια τους. Δεν μπορείς να φανταστείς το πώς ανοίγουν το σπίτι τους και την καρδιά τους για να μπει κάποιος που δεν τον γνωρίζουν από πριν και του συμπεριφέρονται σαν να είναι αδερφός τους ή παιδί τους. Είναι κάτι τόσο όμορφο που αν δεν το ζήσεις δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις το μέγεθος των συναισθημάτων που σε κάνουν να νιώσεις. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσω να ανταποδώσω αυτή την αγάπη που εισπράττω όλα αυτά τα χρόνια, αλλά προσπαθώ να το κάνω όσο περισσότερο μπορώ. Αυτό που με δυσκόλεψε κάπως και δεν μπορούσα να συνηθίσω σε κάποια μέρη ήταν το πολύ κρύο και σε κάποια άλλα η αφόρητη ζέστη, αλλά όλα συνηθίζονται…

53034534 2369735499742305 528066267697905664 n

-Είναι αλήθεια ότι οι απόδημοι Κρητικοί αγαπούν περισσότερο την παράδοση μας από αυτούς που κατοικούν στο νησί;
-Δεν ξέρω αν την αγαπούν περισσότερο αλλά σίγουρα την αγαπούν πολύ! Ίσως είναι ότι τους λείπει η Κρήτη και τα παιδικά τους χρόνια και αναφέρομαι σε αυτούς που έφυγαν νέοι από την Κρήτη. Έτσι έχουν μυήσει όμως και τα παιδιά τους και τα έχουν κάνει να νιώθουν το ίδιο κι αυτά, όπως αναφέρω και παραπάνω….

-Η μουσική και τα τραγούδια σου περιέχουν αρκετή... Κίσαμο. Ποια η γνώμη των Κρητικών του εξωτερικού για την τοπική μας μουσική παράδοση;
-Φίλε Αντώνη, η μουσική μου περιέχει πολύ Κρήτη γενικά. Φυσικά -και λόγω της καταγωγής μου- η Κίσαμος έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, αλλά και στο πρόγραμμα του γλεντιού μου, όμως μου αρέσει να παίζω κομμάτια κι από τους τέσσερις νομούς και αυτό έχει εκτιμηθεί και έχω πολλούς φίλους που με ακούνε από όλο το νησί. Αυτό που με κάνει να χαίρομαι ιδιαίτερα είναι ότι η μουσική της Κισάμου είναι πλέον αποδεχτή από τον περισσότερο κόσμο, κάτι που δεν ίσχυε παλιότερα μακριά από την επαρχία μας και το έχω βιώσει καλά αυτό. Θεωρώ ότι έτσι έπρεπε να είναι ανέκαθεν και προσπάθησα γι αυτό όλα αυτά τα χρόνια και ακόμα προσπαθώ. Έχει μεγάλη ιστορία ο τόπος αυτός στην μουσική μας και αξίζει πολλά. Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να την διαχειριστούμε κατάλληλα και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά για να συνεχίσει να αρέσει ολοένα και σε πιο πολύ κόσμο. Και πάντα να την υπηρετούμε με σεβασμό.

53216083 1875395622583456 4390378894969012224 n
Γνωριμία με τα.... καγκουρό  

-Θυμάσαι τη μεγαλύτερη σε αριθμό παρευρισκομένων εκδήλωση που έπαιξες στο εξωτερικό;
-Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς, αλλά υπήρξαν πολλές εκδηλώσεις με πολύ κόσμο. Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαν Φραντσίσκο, Μελβούρνη... Σίγουρα όμως όπου κι αν πήγα και όσος κόσμος και αν ήταν οι άνθρωποι ήταν πολύ εκδηλωτικοί, πολύ φιλικοί και με πολύ όρεξη για γλέντι…..

-Και έναν χώρο που σε εντυπωσίασε;
Η πρώτη φορά που πήγα Σαν Φραντσίσκο ήταν το ξενοδοχείο που μείναμε και στο οποίο έγινε και ο χορός σε μια από τις αίθουσες του. Αυτό που με εντυπωσίασε όμως ήταν ότι η αυλή του είχε ψηλά δέντρα και ήταν σαν να βρίσκεσαι μέσα στο δάσος. Πολύ εντυπωσιακό, ίσως επειδή για πρώτη φορά έβλεπα κάτι τέτοιο. Αρκετοί χώροι όμως ήταν πολύ όμορφοι και εντυπωσιακοί όπως και φέτος στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο, αλλά και στην Αυστραλία.

52923149 10156216958693263 5250409258058514432 n

-Και μια ερώτηση με... προαιρετική απάντηση: Έχεις ξεχωρίσει κάποιους συγκεκριμένους απόδημους Κρητικούς για την αγάπη τους στην παράδοση αλλά και για την φιλοξενία τους;
-Αντώνη, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις και να διαχωρίσεις ανθρώπους γιατί είναι όλοι τους τόσο φιλικοί και πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να περάσουμε εμείς όμορφα και μαζί με εμάς να περάσουν κι αυτοί και θα είναι αδικία να αναφερθώ σε κάποιον ξεχωριστά. Φυσικά έχω έρθει με κάποιους πολύ κοντά και τους νιώθω οικογένεια μου, όπως οι κουμπάροι που έχω κάνει και οι πολύ στενοί μου φίλοι, αλλά όλους τους αγαπώ ιδιαίτερα και τους ευχαριστώ για την αγάπη τους όλα αυτά τα χρόνια. 

6
Οι Κρητικοί των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ξεχνούν

Συνέντευξη στον Αντώνη Μουντάκη/ https://www.neoiorizontes.gr/


9760701903767094930
970x250

neoiorizontes banner bottom