ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί 1.200 εκατομμυριούχοι επιλέγουν την Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση

Την ώρα που αρκετοί Έλληνες σκέφτονται ακόμη και σήμερα να φύγουν από τη χώρα και να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, όπως έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πριν απ’ αυτούς την περίοδο των μνημονίων, υπάρχει ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός αλλοδαπών εκατομμυριούχων που όχι απλώς σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να το κάνουν το κάνουν πράξη.

Αναφερόμαστε σε «millionaires» που επιλέγουν να αγοράσουν ένα σπίτι σε κάποιο νησί, σε έναν απ’ τους αμέτρητους ορεινούς προορισμούς ή ακόμη και σε μια μεγάλη πόλη της επικράτειας με σκοπό όχι απλώς να έρχονται κάποιες ημέρες τον χρόνο προκειμένου να απολαμβάνουν τις διακοπές τους, αλλά για να ζουν σε αυτό δώδεκα μήνες τον χρόνο. Εγκαθιστάμενοι μόνιμα στον τόπο μας, διοικούν εξ αποστάσεως τις επιχειρήσεις τους, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τον ήλιο και τη θάλασσα – ή το βουνό, ανάλογα την προτίμηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού Henley Global Citizens Report που εξειδικεύεται στην παρατήρηση των τάσεων που ακολουθούν οι πλούσιοι ανά τον κόσμο, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα 1.200 άτομα της συγκεκριμένης οικονομικής βαθμίδας.

Γιατί θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα οι πλούσιοι

Για ποιο λόγο θέλει η οικονομική ελίτ να ζήσει εδώ; Οι μελετητές των τάσεων που ακολουθούν οι πλούσιοι σημειώνουν πως η πανδημία του κορονοϊού, ο μαινόμενος πόλεμος στην Ουκρατία και η κοινωνική αστάθεια στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και μια σειρά άλλων περιοχών ανά την υφήλιο, έχει οδηγήσει σε σημαντικές εκροές κεφαλαίων, αλλά και σε μεταναστεύσεις ευκατάστατων πολιτών. Κι αυτό γιατί οι εκατομμυριούχοι αναζητούν πλέον όσο και πιο επιτακτικά έναν συνδυασμό διαμονής με ταυτόχρονη υπηκοότητα και επένδυση.

Το θέλγητρο της Golden Visa που ανοίγει τις πύλες της Ε.Ε.

Οι οικονομικά ευκατάστατοι επιλέγουν την Ελλάδα καταρχάς γιατί παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον αλλοδαπό τρίτης χώρας αγοράσει εδώ ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ, να του χορηγείται σχεδόν αυτόματα από το κράτος άδεια διαμονής επταετούς διάρκειας. Πρόκειται για την επονομαζόμενη Golden Visa που μέσω αυτής η οικονομική ελίτ μπορεί ακολούθως να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί.

Για έναν εφοπλιστή ή έναν βιομήχανο που κατάγεται π.χ. από την Κίνα ή τη Ρωσία, μια τέτοια κίνηση επί της ουσίας ανοίγει τις οικονομικές πύλες σχεδόν όλης της γηραιάς ηπείρου.

Εξίσου μεγάλο ατού θεωρείται το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να θεωρηθεί μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας χωρίς να μένει υποχρεωτικά στο σπίτι αξίας 250.000 ευρώ που θα αγοράσει. Επίσης, με την παρέλευση της επταετίας από την αγορά του ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ, ο αλλοδαπός μπορεί να υποβάλει αίτηση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας.

Ασφαλής προορισμός

Παράλληλα η Ελλάδα θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός. Δεν καταγράφει ανησυχητικούς δείκτες βαριάς εγκληματικότητας, οι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθερα και άνετα στους δρόμους χωρίς να κινδυνεύουν και δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες κοινωνικές αναταραχές.

Συν τοις άλλοις έχει ως επίσημο νόμισμα το ευρώ που θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο στον κόσμο μετά το δολάριο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει και ένα πρόσφορο περιβάλλον για όποιον επιθυμεί να επενδύσει.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην πρώτη θέση των επιλογών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός Henley Global Citizens Report κατατάσσει την Ελλάδα στην 8η θέση παγκοσμίως ανάμεσα στα κράτη που επιλέγουν να μεταναστεύσουν όσοι έχουν ατομική περιουσία που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ. Την πρώτη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς εντός του 2022 αναμένεται να μεταναστεύσουν συνολικά περίπου 4.000 millionaires.

Το ομοσπονδιακό κράτος των επτά εμιράτων στο νοτιοανατολικό άκρο της αραβικής χερσονήσου έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το επενδυτικό περιβάλλον ευνοώντας όσους ασχολούνται με το εμπόριο και έχει καταρτίσει ένα ευνοϊκό πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση βίζας και διαθέτει ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές.

Ποιες χώρες συμπληρώνουν το top 10

Ακολουθεί η μακρινή Αυστραλία που θα δεχθεί εντός του τρέχοντος έτους συνολικά γύρω στους 3.500 εκατομμυριούχους. Στην τρίτη θέση φιγουράρει η Σιγκαπούρη με 2.800 ευκατάστατους μετανάστες.

Έπεται το Ισραήλ με 2.600 μετανάστες, η Ελβετία με 2.200 εκατομμυριούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με 1.500, η Πορτογαλία με 1.300 (σ.σ. Η χώρα της Ιβηρικής έχει επίσης ένα πολύ δελεαστικό πρόγραμμα απόκτησης βίζας για τους επενδυτές, το Golden Residence Permit) και στην όγδοη θέση βρίσκουμε την Ελλάδα που όπως προαναφέραμε θα δεχθεί 1.200 μετανάστες με φουσκωμένο πορτοφόλι. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο Καναδάς με 1.000 εκατομμυριούχους και η Νέα Ζηλανδία που αναμένεται να δεχθεί μέσα στο 2022 συνολικά 800 εκατομμυριούχους.

Από που μας έρχεται η οικονομική ελίτ

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς από πού φεύγουν όλοι αυτοί οι εκατομμυριούχοι για να πάνε στις παραπάνω χώρες; Οι μετρήσεις δείχνουν πως τη μεγαλύτερη εκροή millionaires την έχει μακράν η Ρωσική Ομοσπονδία.

Μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανίας, χιλιάδες εκατομμυριούχοι αναζητούν άλλο τόπο διαμονής φοβούμενοι προφανώς τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας από τη Δύση αλλά και τη δέσμευση των διόλου ευκαταφρόνητων κεφαλαίων τους. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εγκαταλείψει την αφανή χώρα αναζητώντας μόνιμη κατοικία σε άλλο κράτος, περίπου 15.000 εκατομμυριούχοι.

Από την Ασία οι μεγαλύτερες εκροές

Στη δεύτερη θέση εκροών πλουσίων βρίσκεται η Κίνα με φυγή 10.000 εκατομμυριούχων έως το τέλος του έτους, η Ινδία με 8.000 και το Χονγκ Κονγκ με 3.000. Προφανώς κάθε χώρα της Ασίας διώχνει τους millionaires για διαφορετικούς λόγους προς δυσμάς. Την πεντάδα των περιοχών από τις οποίες αποχωρεί η οικονομική ελίτ συμπληρώνει η Ουκρανία, καθώς εντός του 2022 θα έχουν φύγει από εκεί συνολικά 2.800 εκατομμυριούχοι.

Νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται αιτιολόγηση των λόγων φυγής. Ο πόλεμος από μόνος του αρκεί για να σηκωθεί να φύγει κάποιος και να αναζητήσει σε διαφορετικό σημείο του πλανήτη επενδυτικές ευκαιρίες και ασφάλεια.

Τη δεκάδα των χωρών με εκροή μετανάστευσης ευκατάστατων πολιτών συμπληρώνει η Βραζιλία (με 2.500 εκατομμυριούχους που θα την εγκαταλείψουν συνολικά έως τον Δεκέμβριο), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 1.500 εκατομμυριούχους που αποχωρούν κυρίως λόγω των επιπτώσεων του Brexit), το Μεξικό (με 800 εκατομμυριούχους που θα εγκατασταθούν κάπου αλλού), η Ινδονησία (με 600) και η Σαουδική Αραβία (με επίσης 600).

Ακόμη περισσότερες μετακινήσεις εκατομμυριούχων το 2023

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Henley & Partners κ. Juerg Steffen «ζούμε σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν μετακομίσει σε άλλες χώρες συνολικά 88.000 εκατομμυριούχοι, 22.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2019 στο τέλος της οποίας ξέσπασε η πανδημία. Τότε είχαν μετεγκατασταθεί 110.000 millionaires. Το επόμενο έτος αναμένουμε τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές εκατομμυριούχων που έχουν καταγραφεί ποτέ, περίπου 125.000, καθώς οι εύποροι επενδυτές και οι οικογένειές τους προετοιμάζονται για την μετα-Covid και την μεταπολεμική εποχή (σ.σ. μετά τον τερματικό των συγκρούσεων στην Ουκρανία)».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ομίλου Private Clients στη Henley & Partners κ. Dominic Volek επισημαίνει πως οι πρόσφατες αναφορικά με την πανδημία και τον πόλεμο οδήγησαν πολύ περισσότερους επενδυτές προς τη μετεγκατάσταση των ιδίων και των οικογενειών τους σε άλλες χώρες για μια σειρά από λόγους.

«Από την ασφάλεια και την καλύτερη εκπαίδευση μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, την ευπροσαρμοστικότητα στο κλίμα, ακόμη και τη φιλικότητα προς τα κρυπτονομίσματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εννέα από τις δέκα κορυφαίες χώρες που θα εισρεύσουν εκατομμυριούχοι, διαθέτουν επίσημα προγράμματα ανταλλαγής επενδύσεων με δικαίωμα διαμονής ή απόκτηση ιθαγένειας. Οι επενδυτές μπορούν τώρα να δουν την αξία της διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων κατοικίας τους ως τον απόλυτο αντιστάθμισμα έναντι της περιφερειακής και παγκόσμιας αστάθειας».

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ