ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Γηροκομείο στα Χανιά: Προσφυγή «παγώνει» την ανακριτική διαδικασία – Νέα σοκαριστικά στοιχεία

Στον «πάγο» μπήκε η ανάκριση που διενεργείται για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» Χανίων, μετά την προσφυγή για απόλυτη ακυρότητα της προδικασίας που κατέθεσε ο συνήγορος των δύο προφυλακισμένων ιδιοκτητριών της μονάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η εισαγγελική πρόταση επί της προσφυγής και στη συνέχεια αναμένεται τις επόμενες ημέρες το βούλευμα το αρμόδιου συμβουλίου. Ωστόσο, μέχρι την έκδοση βουλεύματος δεν μπορεί να διενεργηθεί καμία ανακριτική πράξη, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει «μπλοκάρει» για κάποιες ημέρες, αφού οι δύο βασικές κατηγορούμενες στην υπόθεση υποστηρίζουν πως υπήρξαν παρατυπίες και λάθος χειρισμοί κατά την προανάκριση.

«Προϊόν σκευωρίας»

Η 67χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη, στις οποίες ανήκει ο οίκος ευγηρίας, αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως, της έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, οι βασικές κατηγορούμενες ισχυρίστηκαν ότι όσα τους προσάπτουν «είναι ένα προϊόν σκευωρίας», ενώ φέρονται να κατέθεσαν οπτικοακουστικό υλικό και έγγραφα προς υποστήριξη της θέσης τους, χωρίς να πείσουν όμως ανακριτή και εισαγγελέα, που αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση, έπειτα από μια μαραθώνια απολογία.

Οι δύο γυναίκες, όταν ερωτήθηκαν κατά την απολογία τους σχετικά με το κίνητρο των καταγγελιών, φέρονται να υπέδειξαν συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν βάλει στο στόχαστρο το οίκημα όπου στεγαζόταν το γηροκομείο, το οποίο, σημειωτέον, θεωρείται ακίνητο-φιλέτο. Η 67χρονη αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν ούτε περιπτώσεις βασανισμού αλλά ούτε και ασιτίας των ηλικιωμένων, ενώ ζήτησε να κληθούν μάρτυρες τρεις ιατροδικαστές του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι θα μπορέσουν να απαντήσουν στο εάν συνδέονται οι θάνατοι με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο. Από την άλλη πλευρά, η 43χρονη κόρη, συνιδιοκτήτρια του γηροκομείου, φέρεται να υποστήριξε πως δεν είχε καμία σχέση με τις νοσηλείες στη δομή και διαχειριζόταν μόνο τα οικονομικά της μονάδας.

«Μετά την υποβολή αιτήσεων περί απόλυτης ακυρότητας της διαδικασίας αναμένουμε την επανεκκίνηση της ανάκρισης, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα, η οποία μας στερήθηκε, να εξεταστούν τρόφιμοι και συγγενείς, αλλά και τρεις ιατροδικαστές του Πανεπιστημίου Αθηνών για να αξιολογήσουν τα ευρήματα. Επίσης, αναμένουμε την αυτοπρόσωπη παρουσία εισαγγελέα και ανακριτή, ώστε να διαπιστώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στο γηροκομείο», δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο συνήγορος των ιδιοκτητριών του γηροκομείου, Νίκος Ρουσσόπουλος.

Τι λέει ο ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος της δομής, ο οποίος επίσης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, αρνήθηκε πλήρως όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος εργαζόταν σχεδόν εθελοντικά στη δομή και την επισκεπτόταν μία φορά την εβδομάδα για μία με δύο ώρες, ενώ φέρεται να είχε μια σύμβαση των 80 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, φέρεται να ισχυρίστηκε πως στο διάστημα αυτό εξέταζε τους ασθενείς και συνταγογραφούσε φάρμακα, χωρίς να διαπιστώσει ότι ζουν σε κακές συνθήκες.

«Το 90 – 95% των ηλικιωμένων έμπαινε στο γηροκομείο με αγωγή για φάρμακα ψυχιατρικά. Τις περισσότερες φορές συνέχιζα απλώς την αγωγή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μείωνα τα φάρμακα. Δεν υπάρχει υπερσυνταγογράφηση», φέρεται να υποστήριξε κατά την απολογία του, συμπληρώνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται και από τους ιατρικούς φακέλους των φιλοξενουμένων, στους οποίους περιέχονται οι αγωγές που έπαιρναν πριν από την εισαγωγή τους στη δομή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γιατρός της μονάδας, ο οποίος επίσης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι όλες οι συνταγές για τα φάρμακα προϋπήρχαν. Από τα επτά πρόσωπα εις βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας της δομής, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για 29 ακόμα άτομα, τα οποία διώκονται για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας βλέπουν συνεχώς σοκαριστικές περιγραφές για τον τρόπο που λειτουργούσε η μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων, που από το 2015 φέρεται να μετρά 296 θανάτους ηλικιωμένων.

Κατά την έρευνα των Αρχών στα σπίτια των επτά συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά, αλλά και πολλά κοσμήματα, τα οποία ενδέχεται να προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής η δικογραφία επικεντρώνεται σε 30 θανάτους και 8 απόπειρες, καθώς, εξαιτίας και του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει, καθίσταται δύσκολη η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Κατά το κατηγορητήριο, οι παράνομες συνταγογραφήσεις φέρονται να έφτασαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η έρευνα για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης φτάνει σε βάθος 12ετίας. Την ίδια στιγμή στις περίπου 12.000 σελίδες της δικογραφίας περιγράφονται απάνθρωπες καταστάσεις και βίαιες συμπεριφορές εις βάρος των ηλικιωμένων. Υποσιτισμός, ανύπαρκτη υγιεινή, χρήση κατασταλτικών φαρμάκων είναι μερικά από τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία αποκαλύπτεται ότι η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη και η χορήγησή της γινόταν σε ελάχιστο χρόνο, με αποτέλεσμα ακόμη και περιστατικά εισροφήσεων τροφών.

Αποφάγια

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν καταγγελίες ότι οι υπεύθυνοι χορηγούσαν ακόμη και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, αλλά και επικίνδυνα εντόσθια ζώων, ενώ καταγγέλλεται πως είχε καταπατηθεί κάθε κανόνας υγιεινής, αφού οι τρόφιμοι είχαν κοινές πετσέτες, σαπούνια και ξυραφάκια, ενώ γινόταν χρήση από ακάθαρτες πάνες ακράτειας. Μάλιστα, φέρεται να διαπιστώθηκε ότι εφαρμοζόταν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους ακινητοποίησης με χρήση ιμάντων περίδεσης, ενώ στην πλειονότητα των φιλοξενουμένων οι υπεύθυνοι της δομής και οι αρμόδιοι γιατροί φέρονται να χορηγούσαν σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα.

Πλέον αναμένεται η απόφαση σχετικά με την προσφυγή που έχει κατατεθεί και, εάν αυτή απορριφθεί, η ανάκριση θα προσχωρήσει σε εξέταση μαρτύρων που έχουν προταθεί από την υπεράσπιση. Ειδικότερα, έχουν προταθεί 217 μάρτυρες, αλλά, επειδή ο αριθμός είναι τεράστιος, αναμένεται να εξετασθούν περίπου 40 πρόσωπα.

Καταγγελίες για οικονομική εκμετάλλευση των υπέργηρων

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης έχουν μπει και καταγγελίες που περιγράφουν περιστατικά που αφορούν σε οικονομική εκμετάλλευση των υπέργηρων φιλοξενουμένων της δομής. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, οι κατηγορούμενοι όχι μόνο κακοποιούσαν και ταλαιπωρούσαν τους φιλοξενουμένους της μονάδας, αλλά επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν και τις περιουσίες τους. Οπως αποκάλυψε η Μαρίνα Σαριδάκη, μια φοροτεχνικός που είχε την 92χρονη θεία της στο γηροκομείο, η τελευταία εξουσιοδότησε δύο άγνωστα άτομα για το ακίνητο, τη σύνταξη και τις τραπεζικές καταθέσεις όσο διέμενε εκεί.

«Εχει αλλάξει σίγουρα χέρια. Το πήραν οι ιδιοκτήτες της δομής και το μεταβίβασαν σε επιχειρηματία που την ίδια περίοδο είχε αναλάβει κάποιες εργασίες στο γηροκομείο. Το ακίνητο βρίσκεται ίσως στην πιο ακριβή περιοχή, με οικόπεδο-φιλέτο. Η συναλλαγή φέρεται να ολοκληρώθηκε με 50.000 ευρώ όταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου ήταν 167.000 ευρώ», ανέφερε η κ. Σαριδάκη δίνοντας μια νέα διάσταση στην υπόθεση. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, στη δικογραφία υπάρχουν αναφορές για δύο μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις οικονομικών δοσοληψιών.

eleftherostypos.gr 

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ