ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Γηροκομείο στα Χανιά: «Βλέπαμε τους θανάτους και μας έλεγαν: “Βούλωστο, είσαι πολύ ευαίσθητη”»

Στην ανακρίτρια Χανίων, οδηγήθηκαν σήμερα Σάββατο 12 Φεβρουαρίου οι επτά συλληφθέντες, προκειμένου να αρχίσει η χρονοβόρα διαδικασία της απολογίας τους.

Πρόκειται για την 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, έναν 50χρονο γενικό γιατρό-υπεύθυνο της μονάδας, ένα 70χρονο ψυχίατρο, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένα 42χρονο νοσηλευτή.

Και οι επτά κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παραβάσεις του Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ιδιωτικής δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων. Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί ολοκληρώθηκαν οι απολογίες της 67χρονης ιδιοκτήτριας της δομής και της 43χρονης κόρης της και συνδιαχειρήστριας, και αυτή την ώρα καταθέτει ο 70χρονος ψυχίατρος της δομής.

Έξω από το χώρο του δικαστικού μεγάρου Χανίων υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα ηλικιωμένων που είχαν φιλοξενηθεί στη δομή, κάποιοι εκ των οποίων αποδοκίμαζαν τους κατηγορουμένους κατά την προσέλευσή τους και κάποιοι που δηλώνουν συμπαραστάτες τους.

Η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για το αν κριθούν ή όχι προσωρινά κρατούμενοι οι κατηγορούμενοι, θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της εξέτασης και των επτά κατηγορουμένων.

Νέες μαρτυρίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Σοκάρουν οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο «κολαστήριο» – γηροκομείο, όπως έχει χαρακτηριστεί, στα Χανιά. «Η τραγωδία βγήκε στο φως επειδή ο θεός άκουσε τις προσευχές των ανθρώπων», αναφέρει πρώην υπάλληλος της Μονάδας, η οποία παρά τις καταγγελίες εξακολουθεί να λειτουργεί.

Η Δικηγόρος Οικογενειών των θυμάτων αναφέρει ότι οδηγούσαν τους ηλικιωμένους σε τεχνηέντως προθανάτια κατάσταση, καθώς όπως αποκαλύφθηκε τους τάιζαν με αποφάγια και τρόφιμα αξίας 0,55 ευρώ.

«Βλέπαμε τους θανάτους και μας έλεγαν βούλωστο»

Η κ. Στεφανίδου εργάστηκε στην Ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων για εννέα μήνες και περιγράφει τα όσα είδε και βίωσε στην εκπομπή «ΣΚ Παρέα» του ΣΚΑΙ.

«Τα βλέπαμε όλα και τα αναφέραμε στη διεύθυνση όμως η απάντηση τους ήταν ότι είμαι πολύ ευαίσθητη και ότι θα συνηθίσω με τον καιρό. Οι συνάδελφοι μου έλεγαν να μην μιλάω και να μην διεκδικώ», περιγράφει η πρώην εργαζόμενη της Μονάδας.

«Όλα γινόταν για το κέρδος και τα χρήματα ήταν μια καλοστημένη κομπίνα και η Μονάδα μια βιτρίνα. Έκαναν διαλογή τους εργαζομένους ώστε να είναι ανειδίκευτοι και να έχουν ανάγκη τα χρήματα για να μην μιλάνε», αναφέρει η κ. Στεφανίδου και συνεχίζει «Μας έβαζαν να υπογράψουμε ότι δεν θα μιλήσουμε για τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο γηροκομείο».

«Οι ηλικιωμένοι περνούσαν μια κόλαση, τους άφηναν χωρίς φάρμακα για να εκβιάζουν τα παιδιά τους, ώστε να μην καθυστερούν τις πληρωμές», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Στεφανίδου.

Γιατί δεν σφραγίστηκε το γηροκομείο με τους δεκάδες θανάτους;

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανιών, Νίκος Καλογέρης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν έχει σταματήσει η λειτουργεία του γηροκομείου παρά τις καταγγελίες.

«Έγιναν αναφορές στον εισαγγελέα από το 2009, ενώ σε πρόσφατο έλεγχο στη δομή, δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση. Μάλιστα, κανένας συγγενείς ηλικιωμένων που συνεχίζουν να φιλοξενούνται εκεί, δεν έχει επικοινωνήσει με την περιφέρεια», περιγράφει ο κ. Καλογέρης συνεχίζοντας, «Από το 2009 μέχρι το 2011 έγιναν απανωτές δικαστικές προσπάθειες με αναφορές στον εισαγγελέα για να σφραγιστεί δομή, που τότε λειτουργούσε, χωρίς πυρασφάλεια και χωρίς άδεια λειτουργίας και δεν κατάφεραν να την σφραγίσουν», τόνισε χαρακτηριστικά..

Παράλληλα, δήλωσε ότι «ζητήσαμε όλα τα ονόματα των φιλοξενουμένων και ειδοποιήσαμε έναν προς έναν τους συγγενείς, όμως δεν τους πήραν. Η μονάδα δεν εκκενώθηκε και δυστυχώς δεν έγινε το παραμικρό. Πήρε προσωρινή άδεια λειτουργίας, αργότερα μόνιμη και μετά επεκτάθηκε, μέχρι που φτάσαμε στα σημερινά επίπεδα».

«Κάναμε αναφορά στον εισαγγελέα»

Ο κ. Καλογερής δήλωσε πως «η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη, παρά τις καταγγελίες. Έγινε πρόσφατα έλεγχος και δεν διαπιστώθηκε παράβαση. Όμως δεν υπάρχει υπεύθυνος για να απευθυνθούμε σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Κάναμε αναφορά στον εισαγγελέα για το τί πρέπει να πράξουμε, καθώς ο/η υπεύθυνος είναι προφυλακισμένος/η. Ποιο άτομο έχει τον πρώτο ρόλο αν συμβεί το παραμικρό;»

«Και να σφραγίσουμε την δομή, ποιος θα πάρει τους ασθενείς; Πρέπει να εκκενωθεί κανονικά. Εμείς μπορούμε να πάρουμε την απόφαση, αλλά όχι να σφραγίσουμε. Δεν μας έχει ενοχλήσει κανείς από τις οικογένειες που έχουν ακόμη μέσα άτομα», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ