Μελομακάρονα, κουραμπιέδες η βασιλόπιτα που έρχεται, αλλά και όλα τα θελκτικά εδέσματα των γιορτινών τραπεζιών. Ας το παραδεχτούμε: η θέληση για δίαιτα στις γιορτές εξανεμίζεται μπροστά στο πιάτο..!
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η αυτοσυγκράτηση και οι γιορτές …δεν κάνουν καλό συνδυασμό!
Το δεύτερο είναι να πάρει απόφαση ότι αν δεν θέλει να τον βρει το νέο έτος να αναζητά ρούχα μεγαλύτερου μεγέθους από αυτά που έχει, θα πρέπει να κάνει κάτι.
Το καλύτερο «κάτι» που μπορεί να γίνει στην περίπτωση αυτή είναι η φυσική άσκηση. Η συμβουλή αυτή δεν σας προτρέπει για μια βιαστική και απεγνωσμένη εγγραφή σε γυμναστήριο, όπου θα αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας μέχρι την Πρωτοχρονιά.
Το μυστικό είναι να εισάγετε τη φυσική άσκηση στην καθημερινότητά σας, προσαρμόζοντάς την στα γούστα και τα χόμπι σας. Προσθέστε ένα επιπλέον καθήκον στην καθημερινή σας ρουτίνα και θα μπορέσετε τελικά να προσθέσετε και μια ακόμα φέτα κέικ στο πιάτο σας!
Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι συνήθως κερδίζουν βάρος κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι το ότι εστιάζουν την προσοχή τους σε μεγαλύτερο βαθμό στις τροφές που δεν πρέπει να καταναλώσουν, αγνοώντας όλα εκείνα που θα έπρεπε να κάνουν -όλα δηλαδή όσα θα ενέτειναν την φυσική τους δραστηριότητα.
Μερικές φορές κάτι τέτοιο είναι τόσο απλό όσο ένας περίπατος διάρκειας δέκα λεπτών -ο οποίος όμως θα σας γλιτώσει από εκατό θερμίδες.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που δεν αδρανούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι εκείνοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην κερδίζουν βάρος το διάστημα αυτό.
«Αυτό (το ερευνητικό συμπέρασμα) υποδεικνύει ότι κάποιος μπορεί να τραφεί με όποιον τρόπο θέλει, αρκεί να συνεχίσει να ασκείται» εξηγεί η Amy O’Connor, αναπληρώτρια διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού Prevention («Πρόληψη»).
»Το πρόβλημα είναι ότι σταματάμε να ασκούμαστε και τρώμε περισσότερο»
Ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά -κυριολεκτικά-συμβουλεύει η Ann Yelmokas McDermott, επιστήμονας της διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Tufts. Μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στο τέρμα του δρόμου, να αγνοήσετε την ύπαρξη του ανελκυστήρα, ή να κουβαλήσετε τα ψώνια ως το αυτοκίνητο -καρδιαγγειακές ασκήσεις και ασκήσεις απώλειας βάρους σε μια κίνηση.
Η ίδια επιμένει ότι όσοι συνηθίζουν να επισκέπτονται το γυμναστήριο, να συνεχίσουν κατά τη διάρκεια των γιορτών, ακόμα και αν τα ψώνια και ο φόρτος εργασίας πιέζουν το πρόγραμμά τους. Όπως τονίζει, ακόμα και η περικεκομμένη ή υποτονική άσκηση είναι καλύτερη από τις ώρες λήθαργου μπροστά στην τηλεόραση.
Όμως υπάρχουν λύσεις ακόμα και για εκείνους που δεν ασχολούνται τακτικά με τη γυμναστική. Για παράδειγμα, ένας περίπατος στο κέντρο της πόλης, στο πνεύμα τον ημερών, για να θαυμάσει κανείς τη γιορτινή ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο αποδοτικός για τον οργανισμό από μια βόλτα με το αυτοκίνητο στους ίδιους δρόμους.
Ο δρ. Robert Kushner, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Northwest, μας παροτρύνει να χρησιμοποιούμε τις ειδικές συσκευές που μετράνε τα βήματά μας (το όλο και πιο δημοφιλή pedometers), ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο έχουμε περπατήσει κάθε μέρα, αλλά και να έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Ο Mike Ryan, γυμναστής και εκπρόσωπος τύπου των γυμναστηρίων Gold’s Gym, θέτει μια νέα διάσταση στην προσπάθεια για αδυνάτισμα κατά τη διάρκεια των γιορτών: θεωρεί ότι στην ουσία, αυτό που χρειάζεται είναι ένα «συμβόλαιο» με τον εαυτό μας.
Το συμβόλαιο πρέπει να έχει σαφείς όρους. Αποφασίστε ότι -για παράδειγμα- αν φάτε ένα κουραμπιέ έχετε την υποχρέωση (βάσει του συμβολαίου) να ανέβετε πέντε φορές τη σκάλα του σπιτιού ή ότι κάθε φέτα από σπιτικό κέικ ισοδυναμεί με ένα δεκάλεπτο γρήγορο βάδισμα στο δρόμο.
Έτσι, θα μπορείτε να υποκύπτετε στον πειρασμό χωρίς ενοχές -αφού θα πληρώσετε και το τίμημα άμεσα.
Τελευταία συμβουλή του κ. Ryan είναι να μην επιτρέψετε να μπουν …δόσεις στην αποπληρωμή του αντιτίμου κάθε λιχουδιάς. Μην πείτε ότι θα κάνετε όλη τη γυμναστική που χρωστάτε στον εαυτό σας «με το νέο έτος» -το πιθανότερο είναι ότι δε θα την κάνετε ποτέ!