Επιβεβλημένη και ωφέλιμη είναι η καθημερινή φροντίδα του αγαπημένου σας τετράποδου φίλου, καθώς τόσο ο καλλωπισμός όσο και ο έλεγχος της υγείας του έχουν σωματικά αλλά και ψυχολογικά οφέλη, σύμφωνα με την κτηνίατρο Ειρήνη Μέμμου.
Το βούρτσισμα-χτένισμα πόσο συχνά πρέπει να γίνεται; Παίζει ρόλο το τρίχωμα;
Είναι σημαντικό να χτενίζουμε τον σκύλο μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Στα μακρύτριχα ζώα συστήνεται το καθημερινό χτένισμα. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες, και μαζί τους σκόνη και αλλεργιογόνα. Το δέρμα μπορεί και αναπνέει καλύτερα, δεν δημιουργούνται «τζίβες», με αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν αγανά (ενοχλητικά χορταράκια), που μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδες και ωτίτιδες εισχωρώντας στο δέρμα και στα αυτιά, αντίστοιχα. Επίσης, χτενίζοντας το κατοικίδιό μας μπορούμε να εντοπίσουμε παράσιτα όπως ψύλλους, κροτώνες και τυχόν δερματικές αλλοιώσεις. Με το χτένισμα τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και αν γίνει με την κατάλληλη χτένα, η διαδικασία θα είναι πολύ ευχάριστη. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως το συχνό χτένισμα μεγαλώνει το δέσιμο μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου.
Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δοντάκια τους κάθε μέρα;
Θεωρητικά ναι. Στην πράξη, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει. Ιδιαίτερα οι μικρόσωμες φυλές έχουν συχνά πρόβλημα με τα δόντια τους. Τα μεσοδόντια διαστήματά τους είναι μικρά και έτσι δύσκολα αφαιρούνται υπολείμματα τροφής, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται άλατα και βακτήρια και να δημιουργούνται επώδυνη ουλίτιδα, πέτρα και περιοδοντική νόσος. Ο σωστός καθαρισμός δοντιών στον σκύλο γίνεται με συσκευή υπερήχου και στίλβωσης – όπως στον άνθρωπο. Προσοχή! Το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται με ειδική οδοντόπαστα για σκύλους, για την αποφυγή δημιουργίας έλκους στο στομάχι.
Το κούρεμα κάθε πότε κρίνεται απαραίτητο;
Το τρίχωμα δρα ως θερμοπροστατευτικό, οπότε αποφεύγουμε ένα πολύ κοντό κούρεμα. Προτείνεται από καμία έως μία-δύο φορές τον χρόνο.
Νύχια και αυτιά: Πώς πρέπει να τα φροντίζουμε;
Ελέγχουμε συχνά το μήκος τον νυχιών, για την αποφυγή τραυματισμού από σπάσιμο. Τα νύχια μπορεί να τα κόψει ένας πολύ έμπειρος ιδιοκτήτης, αλλά είναι προτιμότερο αυτό να γίνεται από τον κτηνίατρο. Τα αυτιά να ελέγχονται τακτικά, ιδιαίτερα σε κάποιες ράτσες που έχουν αυτιά τα οποία κρέμονται και έτσι δεν επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό του ακουστικού πόρου. Εάν διαπιστώσουμε δυσοσμία ή και έκκριμα, απευθυνόμαστε άμεσα στον κτηνίατρό μας, γιατί το ζωάκι μας είναι πολύ πιθανό να έχει ωτίτιδα, μια αρκετά επώδυνη πάθηση.
Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε το σκυλάκι μας;
Μία φορά τον μήνα αρκεί. Το συχνό πλύσιμο διαταράσσει τη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος, με αποτέλεσμα μυκητιακές δερματίτιδες. Ο σκύλος έχει 220 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα (όταν ο άνθρωπος έχει 5 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα), οπότε αν αρωματίζετε τον σκύλο σας, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή του;
Αποφεύγουμε τις πολλές λιχουδιές και διαβάζουμε τα αναγραφόμενα της συσκευασίας. Π.χ. αν τρώει ξηρά τροφή, ελέγχουμε πόσα γραμμάρια είναι καλό να τρώει ο σκύλος μας, βάσει των κιλών που θα έπρεπε να ζυγίζει.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr