Τη δυσκολότερη μέρα, με το θερμόμετρο να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα όλης της περιόδου του καύσωνα που βιώνει ολόκληρη η χώρα, προβλέπεται ότι θα βιώσουμε σήμερα, όπως δηλώνει στο neakriti.gr ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Μάλιστα, η Μεσαρά δε θα δροσιστεί ούτε αύριο Πέμπτη, αλλά ούτε την Παρασκευή, ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα θα αρχίσει αισθητά θα δροσίζεται, χωρίς όμως οι θερμοκρασίες “πέρα του φυσιολογικού” να μας εγκαταλείπουν ούτε μέχρι τις αρχές Αυγούστου!
Αναλυτικότερα, για τη σημερινή μέρα-κορύφωσης του καύσωνα, ο Κώστας Λαγουβάρδος δήλωσε στο neakriti.gr χθες: «Θα είναι η πιο ζεστή μέρα στο σύνολο του καύσωνα και στην Κρήτη. Και όχι μόνο στα νότια, αλλά και στα βόρεια. Και θα έχουμε μεγάλη επικινδυνότητα σε πολλές περιοχές για πυρκαγιά. Θα είναι η κορύφωση. Θα είναι η 15η μέρα καύσωνα και από την Πέμπτη θα αρχίζει να δροσίζει. Με τη διαφορά όμως ότι στην περιοχή της Μεσαράς θα είναι ακόμα ζέστη την Πέμπτη. Ωστόσο, αύριο (σ.σ. σήμερα) η θερμοκρασία στη Μεσαρά θα είναι πολύ ψηλά. Θα φτάσει μέχρι και τους 44 βαθμούς. Αλλά από την Πέμπτη στη Μεσαρά δε θα πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 38 βαθμούς».
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πρόσθεσε ότι «η Μεσαρά θα “φλερτάρει” με τις συνθήκες αυτές και την Παρασκευή. Δηλαδή οι άνθρωποι εκεί θα δυσκολευτούν, δυστυχώς, πολύ. Αλλά τουλάχιστον σε όλη τη χώρα η θερμοκρασία θα πέσει από την Πέμπτη αρκετά. Θα έχουμε ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους. Και γι’ αυτό την Πέμπτη θα είναι μια πολύ επικίνδυνη ημέρα για πυρκαγιές. Γιατί θα είναι τα πάντα ξερά μετά τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν για 15 μέρες και αυτό, σε συνδυασμό με τους ανέμους, δημιουργεί αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές».
Στο ερώτημά μας για το ρεκόρ του 1987, η απάντηση Λαγουβάρδου έχει ενδιαφέρον: «Το ξεπεράσαμε ως προς τη διάρκεια του καύσωνα. Δεν ξεπεράστηκε το ρεκόρ του 1987, που αφορούσε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για επτά συνεχόμενες μέρες στην Αθήνα με 41 βαθμούς. Δεν είχαμε όλες τις μέρες 41 βαθμούς, αλλά σαν διάρκεια είναι ο μεγαλύτερος καύσωνας, όπως επίσης ως θερμοκρασία, αυτό που είχαμε την Κυριακή στο Γύθειο, οι 46,4 βαθμοί, ήταν η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία που έχουμε δει ποτέ στη χώρα μας»…
Κι ένα καλό νέο για τη Μεσαρά είναι ότι «τουλάχιστον στην ύπαιθρο τα βράδια δρόσιζε, σε διαφορά με τις πόλεις, όπου δε δρόσιζε καθόλου τα βράδια όλο αυτό το διάστημα»…
Για τον Αύγουστο, ο Κώστας Λαγουβάρδος λέει ότι «μέχρι τις 3 Αυγούστου θα αρχίσει πάλι να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Θα ζήσουμε ζέστη, αλλά όχι τόσο πολύ. Πάλι όμως θα έχουμε θερμοκρασίες 2 με 4 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Δε θα το πούμε καύσωνα, αλλά είναι πάλι και αυτό κάτι που δεν είναι καλό».
Πάντως, ο Κώστας Λαγουβάρδος μάς καλεί να κάνουμε υπομονή, γιατί «δε θα αρχίσουν τα σπίτια το βράδυ να κρυώνουν εύκολα… Μην περιμένουμε αμέσως να νιώσουμε τις νύχτες καλύτερες θερμοκρασίες στο σπίτι μας», επεσήμανε ο γνωστός επιστήμονας.
Ξεπεράσαμε τους 42 βαθμούς
Χθες, στην Κρήτη σημειώθηκαν θερμοκρασίες πάνω από 42 βαθμούς. Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί δείχνουν ως τη μεγαλύτερη τιμή 42,5 βαθμούς στο Πετροκεφάλι Μοιρών. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Μοιρών η μέγιστη θερμοκρασία τις τελευταίες 14 ημέρες είναι καθημερινά ανώτερη των 37 βαθμών!
Συγκεκριμένα, οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν χθες στο Πετροκεφάλι των Μοιρών 42,5 βαθμοί, στη Σίβα Ηρακλείου 41,9, στην Παλαιόχωρα Χανίων 40,8, στον Λέντα Ηρακλείου 39,6, στην Πλώρα Ηρακλείου 39,1, στη Γόρτυνα Ηρακλείου 38,8, στη Σαμαριά (φαράγγι) 37,8 και στο Ελαφονήσι Χανίων 37,7 βαθμοί Κελσίου.
Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες
Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την εβδομάδα, για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού θα είναι ανοιχτές οι παρακάτω κλιματιζόμενες αίθουσες:
• Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 2), από 8 το πρωί έως 8 το βράδυ.
• Οι κλιματιζόμενοι χώροι των κυλικείων των 11 ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου, από τις 8 το πρωί ως και τις 3 το απόγευμα.
Συγκεκριμένα:
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Αγίας Τριάδας, τηλ. 2810/333.261 και 342.367.
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ κέντρου, τηλ. 2810/300.207 και 242.943.
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Κατσαμπά, τηλ. 2810/301.437.
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Πόρου, τηλ. 2810/300.160 και 2810/330.318.
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Θερίσου, τηλ. 2810/256.271.
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Δειλινών, τηλ. 2810/314.322.
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Τάλως, τηλ. 2810/315.453.
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Μασταμπά, τηλ. 2810/360.973.
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Φορτέτσας, τηλ. 2810/360.399.
– ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Αγίου Ιωάννη, τηλ. 2810/235.675.
– Τμήμα ΚΟΙΦ-ΑΠΗ Νέας Αλικαρνασσού, τηλ. 2810/221.738.
Επιπρόσθετα, από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου παρέχονται υπηρεσίες streetwork για την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης (παγωμένα νερά, χυμοί, ξηρά τροφή, καπέλα κ.λπ.) στους άστεγους που διαβιούν στον δρόμο.
«Τις καθημερινές εργάσιμες μέρες μπορείτε να απευθύνεστε στη Δημοτική Αστυνομία, τηλ. επικοινωνίας 2813/409.500 (από 8 το πρωί έως 9 το βράδυ).
Για Σάββατο μπορείτε να απευθύνεστε στη Δημοτική Αστυνομία, τηλ. επικοινωνίας 2813/409.500 (από 8 το πρωί έως 3 το μεσημέρι).
Για σαββατοκύριακο αντιδήμαρχος Υπηρεσίας – τηλ. επικοινωνίας 2813/409.409», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
“Καμπανάκι” για φωτιές – “Πορτοκαλί” συναγερμός στο νησί
Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για όλη την Κρήτη είναι 4 (πολύ υψηλός).
«Όλες οι Υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στον σχεδιασμό μας για τη λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.
Υπενθυμίζουμε την απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών, την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, την απαγόρευση χρήσης για τα αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια, την απαγόρευση καύσης ειδών πυροτεχνίας, όπως και την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν οριστεί με σχετικές αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Πηγή: neakriti.gr