Πόνος, θρήνος και απελπισία στα συντρίμμια της Γάζας, στο πιο αιματηρό 24ωρο του πολέμου. Πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών τις τελευταίες ώρες, εκ των οποίων τα 305 είναι παιδιά. Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα βαθαίνει συνεχώς, με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά καθώς, τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους, στερεύουν από ώρα σε ώρα. Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Χεζμπολάχ, της ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς συναντήθηκαν στον Λίβανο, σε ένα ραντεβού που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Στην πρώτη γραμμή του πολέμου η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, ανέφερε από τη Σντερότ σχολιάζοντας την επισήμανση του Γιώργου Κουβαρά ότι είναι φανερό ότι προσπαθούν οι δυτικές δυνάμεις στη φάση που βρισκόμαστε να αποτρέψουν τη χερσαία επίθεση ότι αυτό «έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις ισραηλινές δυνάμεις. Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο εμφανές αυτό. Σήμερα προστέθηκε και ένας ακόμη προβληματισμός και αφορά στον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που έστειλαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο Εϊλάτ, στο τουριστικό αυτό θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα, 220 χιλιόμετρα από τη Γάζα, έναν πύραυλο 250 χιλιομέτρων βεληνεκούς. Ήταν ξεκάθαρα μια επίδειξη δύναμης. Επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός ότι ο πύραυλος αυτός έπεσε στο Εϊλάτ, αλλά σε μία περιοχή όπου δεν προκάλεσε προβλήματα. Νωρίτερα, ένας μικρότερου βεληνεκούς πύραυλος πήγε προς τη Χάιφα κι εξουδετερώθηκε στον αέρα. Όσο περνούν οι ώρες και υπάρχει αυτή η στασιμότητα για την οποία μίλησες και εσύ εδώ στα σύνορα τόσο υπάρχει ο εκνευρισμός. Η επιχείρηση αυτή φαίνεται να καθυστερεί αρκετά και δεν ξέρουμε στο τέλος αν θα γίνει ποια μορφή θα έχει […]Απόψε (25/10) σε δύο ώρες από τώρα, στις 8, υπάρχει ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο που ενδεχομένως εκεί να ληφθεί κάποια απόφαση, να ειπωθεί κάτι γι’ αυτή την επιχείρηση».
Λίγα μέτρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα επικράτησε χάος μετά από ισραηλινή επίθεση με άνθρωπους να μεταφέρονται τραυματισμένοι, μεταξύ τους και παιδιά. Σκοτώθηκαν όλοι, όλοι σε αυτό το κτίριο, λέει κάτοικος της περιοχής.
Οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί το τελευταίο 24ωρο, με το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας να ανακοινώνει πως σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ τους και 344 παιδιά.
«Φώναζα, που είναι τα παιδιά μου; Αυτός ο γιος μου, είναι ό,τι μου απέμεινε, οι άλλοι δύο και η γυναίκα μου σκοτώθηκαν» ανέφερε τραυματίας.
Εγκλωβισμένος στα συντρίμμια ένας άνδρας ρωτά να μάθει για τα μέλη της οικογένειάς του. Ενώ οι διασώστες ανασύρουν ακόμη και νεογέννητα μωρά από τα χαλάσματα. Πατέρας μοιράζει στα παιδιά του βραχιολάκια για να μπορεί όπως λέει να τα αναγνωρίσει.
Η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική. Ο κόσμος έχει στοιβαχτεί σε νοσοκομεία για να βρει καταφύγιο, πάνω από 600.000 αναφέρει ο ΟΗΕ. Εκεί συνεχώς μεταφέρονται νέοι τραυματίες, με τους γιατρούς να έχουν φτάσει σε απόγνωση.
Τα καύσιμα τελειώνουν και η μεταφορά των ασθενών στο εσωτερικό γίνεται με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοινώνει πως σύντομα δεν θα μπορεί να βοηθήσει κανέναν και κάνει έκκληση για αποστολή καυσίμων.
«Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι επιχειρήσεις μας για βοήθεια θα τερματιστούν. Ο κόσμος δεν θα έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τα νοσοκομεία θα κλείσουν και όλο το σύστημα βοήθειας θα καταρρεύσει» υπογραμμίζει ο Τόμας Γουάιτ, μέλος του UNRWA.
Όμως ο ισραηλινός στρατός ακόμη και μέσω διαδικτύου τους προτείνει να ζητήσουν καύσιμα από τη Χαμάς, δείχνοντας φωτογραφία όπου όπως λέει απεικονίζονται δεξαμενές που έχει υπό τον έλεγχό της η οργάνωση.
«Αυτές οι δεξαμενές βρίσκονται μέσα στη Γάζα. Περιέχουν πάνω από 500.000 λίτρα καυσίμων. Ζητήστε από τη Χαμάς να σας δώσει λίγα» αναφέρει σε ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός.
«Καύσιμα δεν πρόκειται να μεταφερθούν στη Γάζα. Η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις για να μην προχωρήσει με τη χερσαία επίθεση, όμως ο ίδιος μιλώντας στους στρατιώτες στα σύνορα διαμηνύει ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει: «έχουμε μόνο ένα στόχο, να διαλύσουμε τη Χαμάς. Να τη διαλύσουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε, με τη βοήθεια σας».
Σε σχετική ερώτηση πάντως και ο Τζο Μπάιντεν απαντά ότι είναι απόφαση του Ισραήλ.
Ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου τονίζει ότι μια οριστική κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι του στρατού, που βρίσκονται στο Ισραήλ, σύμφωνα με το CNN συμβουλεύουν τον ισραηλινό στρατό να αποφύγει τα λάθη που έγινα κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, κυρίως στις αιματηρές μάχες που δόθηκαν στη Φαλούτζα το 2004, και να συντονίσουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στοχευμένες χερσαίες επιθέσεις.
Αποστολή ΕΡΤ: Ευτυχία Πενταράκη, Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο, Ήχος: Παναγιώτη Δερβισιώτη / Ζέτα Κονταξή