Άκρως ευνοϊκές συνθήκες προκειμένου να… ευδοκιμήσουν και να «καταλάβουν» τις πόλεις παρασιτικά έντομα, όπως οι κατσαρίδες, διαμόρφωσε η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Όπως εξηγεί στο iefimerida o πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων & Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) Βλάσης Μπισμπίκης, από τη διετία 2012 – 2013 και έπειτα καταγράφηκε μια δραματική μείωση, της τάξης του 50%, στους αριθμούς των απεντομώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Μπισμπίκη, οι πληθυσμοί των κατσαρίδων, ωστόσο, εξαρτώνται από δυο ακόμη παράγοντες, πέρα από τις απεντομώσεις: Τις καιρικές συνθήκες, και συγκεκριμένα τη δριμύτητα του χειμώνα, καθώς και τη συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων που, επίσης τα χρόνια της κρίσης, μειώθηκε.
Το «κούρεμα» στον αριθμό και τη συχνότητα των απεντομώσεων, που εν τέλει εκτίναξε στα ύψη τους πληθυσμούς των κατσαρίδων, αφορά τόσο τα διαμερίσματα και τις πολυκατοικίες, αλλά και δημόσιους φορείς, όπως, μεταξύ άλλων, τα στρατόπεδα, τα κτίρια των ΟΤΑ, αλλά και τα νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή, παρότι οι 1.200 επαγγελματίες του κλάδου των απεντομώσεων και μυοκτονιών στην Ελλάδα έριξαν έως και κατά 60% τις τιμές τους, μια μεγάλη μερίδα πολιτών στράφηκε σε πιο «οικονομικές» λύσεις. Η συχνότερη ήταν η χρήση μη εξειδικευμένων επαγγελματιών που, σύμφωνα με τον ΣΕΑΜΕ, συνήθως χρησιμοποιούν ακατάλληλα, μη αποδοτικά ή και επικίνδυνα για την υγεία χημικά για την καταπολέμηση των κατσαρίδων.
Η εποχή των… κατσαρίδων: Μειώθηκαν οι απεντομώσεις και οι αποκομιδές απορριμμάτων
«Είναι ξεκάθαρο ότι τα χρόνια της κρίσης, με την οικονομική δυσπραγία και στο Δημόσιο, το οποίο ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα των κτιρίων και των εγκαταστάσεων και σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, οι απεντομώσεις και οι μυοκτονίες μειώθηκαν σημαντικά. Θα έλεγα ότι έπεσαν στο μισό, κατά 50%. Σε μερικούς κλάδους μπορεί να μειώθηκαν και περισσότερο από 50%» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ, Βλάσης Μπισμπίκης στο iefimerida.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «από το 2012 – 2013 και έπειτα έπεσαν σημαντικά τα κονδύλια που διέθετε το δημόσιο για υγειονομικές παρεμβάσεις, όπως οι απεντομώσεις. Ταυτόχρονα, ο κόσμος είχε φτάσει σε σημείο να μη βάζει πετρέλαιο. Ηταν επόμενο να “κόψει” τις οικιακές απεντομώσεις, αλλά και αυτές που γίνονταν στις πολυκατοικίες. Οταν λοιπόν έπεσαν οι δικές μας δουλειές, τα παράσιτα, όπως οι κατσαρίδες αυξήθηκαν σημαντικά» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ Βλάσης Μπισμπίκης
Στη ενίσχυση του πληθυσμού των κατσαρίδων, ωστόσο, διαδραμάτισαν ρόλο και άλλοι παράγοντες πέρα από τις περικοπές στις απεντομώσεις. «Μπορώ να σας φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από ένα στρατόπεδο της Αττικής. Σε αυτή την περίπτωση, ταυτόχρονα με τη μείωση των απεντομώσεων στο μισό, άρχισαν να μειώνονται οι επισκέψεις από τα συνεργεία απορριμάτων. Η αποκομιδή έφτασε να γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα. Οταν λοιπόν έμεναν επί ημέρες στους κάδους, και έξω από αυτούς, τροφές, και άλλες οργανικές ύλες, που είναι η κατ’ εξοχήν τροφή ποντικών και κατσαρίδων, οι πληθυσμοί τους άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Οσο περισσότερο τους δίνουμε τροφή, τόσο εξαπλώνονται» σημειώνει ο Βλάσης Μπισμπίκης.
Ο χειμώνας είναι «βαρόμετρο» για τους πληθυσμούς των κατσαρίδων
Σύμφωνα με τον ΣΕΑΜΕ, υπάρχει ένα σχεδόν αλάνθαστο μέσο πρόβλεψης της έκτασης που θα έχει κάθε χρόνο το φαινόμενο των κατσαρίδων. «Πολλοί περιμένουν το καλοκαίρι για να κρίνουν. Ο δικός μας κλάδος, ωστόσο, έχει μια πρώτη εικόνα ήδη από τους χειμερινούς μήνες για το πως θα κινηθούν οι πληθυσμοί των κατσαρίδων» λέει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ στο iefimerida.
«Αν ο χειμώνας είναι βαρύς και με χαμηλές θερμοκρασίες, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των κατσαρίδων που διαχειμάζει δεν επιβιώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινάμε από πιο μικρά και ελεγχόμενα επίπεδα την άνοιξη» λέει ο κ. Μπισμπίκης. «Την ίδια στιγμή, όμως, αν οι τιμές της υγρασίας είναι αυξημένες την άνοιξη τότε περιμένουμε μια έξαρση του φαινομένου των κατσαρίδων το καλοκαίρι» προσθέτει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΣΕΑΜΕ, ο χειμώνας που πέρασε, παρότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως δριμύς, είχε χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι, και για τον λόγο αυτό, το τρέχον καλοκαίρι οι πληθυσμοί των κατσαρίδων ήταν κάπως μειωμένοι. «Τις προηγούμενες χρονιές, δεν είχαμε καν χειμώνα. Γι’ αυτό τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια υπήρχε μεγάλη έξαρση των κατσαρίδων αλλά και των ποντικών» λέει χαρακτηριστικά ο Βλάσης Μπισμπίκης.
ΣΕΑΜΕ: Δεν είναι «αθάνατες» οι κατσαρίδες, ούτε μαθαίνουν στα φάρμακα
Τους τελευταίους μήνες είχε γίνει σχεδόν… viral μια «είδηση» που παρουσίαζε τις κατσαρίδες- τόσο τη ψιλή (γερμανική) όσο και την πιο… θηριώδη (αμερικάνικη)- ως ανίκητα έντομα, που συνηθίζουν στα εντομοκτόνα. «Εχει γραφτεί κατά κόρον ότι αντέχουν στα εντομοκτόνα. Δεν ισχύει, είναι fake news. Είναι αλήθεια ότι οι κατσαρίδες, και ο κοριός και οι ψύλλοι είναι δύσκολα έντομα. Αναπτύσσουν μια ανθεκτικότητα αν πας με το ίδιο φάρμακο και δεν κάνεις εναλλαγές δραστικών ουσιών. Ομως οι επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν πως να χειριστούν την κατάσταση» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ.
Ο Βλάσσης Μπισμπίκης συμβουλεύει τους πολίτες, ιδίως σε σημεία όπου υπάρχει χρόνιο πρόβλημα με κατσαρίδες, να κάνουν έστω μια απεντόμωση, κατά τον Μάιο ή τον Ιούνιο. «Βέβαια αν κάνουμε απεντόμωση και έχουμε στο ισόγειο της πολυκατοικίας μας ένα σουβλατζίδικο, ή απέναντί μας ένα στρατόπεδο που δεν έχει λάβει μέτρα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι και πάλι πενιχρά. Εμείς έχουμε ρίξει τις τιμές μας, ως οφείλαμε, στο μισό, συγκριτικά με την περίοδο του 2010. Και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα τελευταία δυο χρόνια η κατάσταση στην αγορά αλλάζει. Αρχίζει ο κόσμος και οι αρμόδιοι φορείς να διαθέτουν, ξανά, χρήματα για προβλήματα όπως αυτά των κατσαρίδων και των ποντικιών» προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία διετία οι απεντομώσεις έχουν παρουσιάσει μια αύξηση της τάξης του 15% με 20%, ενώ νέοι άνθρωποι εντάσσονται στον κλάδο των απεντομώσεων. «Αυτό θα αρχίσει να το βλέπει ο κόσμος και στους δρόμους σταδιακά, καθώς δεν θα περπατά πάνω σε… κατσαρίδες» καταλήγει ο Βλάσης Μπισμπίκης.
Πηγή: iefimerida.gr