ΚΡΗΤΗ

«Η Κρήτη έγινε Έβρος»: Ένα μικρό χωριό φτάνει κάθε χρόνο στο νησί

Πάνω από 160 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφτασαν – μέσα σε διάστημα μερικών ωρών – σε τρεις διαφορετικές “καραβιές”, στην Κρήτη! Από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής διασώθηκαν δεκάδες αλλοδαποί που ταξίδεψαν – με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής – κάτω από δυσχερείς συνθήκες, με προορισμό την Ευρώπη, προερχόμενοι (οι περισσότεροι) από τις ακτές της Λιβύης.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έχουν αφιχθεί (ή ναυαγήσει κι εν συνεχεία μεταφερθεί) στην Κρήτη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, εκτιμάται περίπου στους 2.000! Αυτό ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης, ο οποίος έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου, κάνοντας μάλιστα λόγο για «νέο Έβρο» που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των ολοένα και αυξανόμενων προσφυγικών ροών από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, το Λιμενικό έχει κληθεί να διαχειριστεί μόνο το τελευταίο πεντάμηνο τουλάχιστον 25 περιστατικά με σκάφη που μεταφέρουν στοιβαγμένους δεκάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, οι οποίοι ταξιδεύουν με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα οι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε καρυδότσουφλα στη Λιβύη (στη συντριπτική πλειοψηφία τους στην περιοχή του Τομπρούκ) με προορισμό την Ευρώπη, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι μεταφερόμενοι άνθρωποι ταξιδεύουν έχοντας στο μυαλό τους ότι ο προορισμός τους είναι η… Ιταλία! Ωστόσο, αντ’ αυτού, φτάνουν στην Ελλάδα και την Κρήτη…

Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι μία νέα πύλη εισόδου φαίνεται πως πάει να δημιουργηθεί στην Κρήτη: «Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι υπάρχει μία αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Μετά τη θωράκιση στο Ανατολικό Αιγαίο το προηγούμενο διάστημα, είχαμε δει ότι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν μία άλλη πύλη εισόδου. Και όταν ξεκίνησαν και πήγαν βορειότερα, στην προσπάθειά τους να μπουν από τον Έβρο, είχαμε από την Ελληνική Αστυνομία τη θωράκιση του Έβρου με το τείχος που υψώθηκε εκεί.
Και από το σημείο εκείνο και μετά, επειδή δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και να περάσουν την Ελλάδα μέσω του Έβρου, έψαχναν άλλη πύλη εισόδου. Έτσι, τους είδαμε να μετακινούνται νότια και να έρχονται από τη Λιβύη και έτσι, τελευταία, έχουμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, με τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, είναι αναμενόμενο από τώρα κι έπειτα να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές.
Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει την επανίδρυση του Λιμενικού Σταθμού Καστρίου, νότια της Κρήτης, διότι υπάρχει μία ακτογραμμή από την περιοχή της Ιεράπετρας, που είναι το Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας, μέχρι την περιοχή των Καλών Λιμένων, όπου βρίσκεται ο Λιμενικός Σταθμός Καλών Λιμένων, που ενώ μεσολαβούν περίπου 70 ναυτικά μίλια, δεν υφίσταται ένας λιμενικός σταθμός. Ο Λιμενικός Σταθμός που υπήρχε το 2009 με τον “λιμενικό Καλλικράτη” σταμάτησε η λειτουργία του.
Έτσι λοιπόν είναι επιτακτικό πλέον να ενισχυθεί η περιοχή αυτή νότια της Κρήτης και με τα γεγονότα που έχουμε σήμερα σε εξέλιξη. Επίσης, αυτό που ζητάμε είναι η ενίσχυση των πλωτών μέσω του Λιμενικού Σώματος. Εδώ στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο υπάρχει ένας σκάφος 45 ετών. Έχει κι ένα άλλο σκάφος, το οποίο είναι 35 ετών. Εμείς ζητάμε την ενίσχυση.
Εγώ σας μιλάω για την ανατολική Κρήτη. Όμως, πέρα από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, έχουμε κι άλλα περιστατικά στη Γαύδο, στα Σφακιά του νομού Χανίων και ουσιαστικά δημιουργείται ένας νέος Έβρος», αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης, που ζητά: «Να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στο Λιμενικό Σώμα στην Κρήτη».

«Πύλη εισόδου η νότια Κρήτη» 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση λιμενικών Κρήτης.
«Οι συνεχόμενες ροές μεταναστών έχουν αποδεδειγμένα πλέον μετατρέψει τη νότια Κρήτη σε πύλη εισόδου. Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν οι καιρικές συνθήκες στο Λιβυκό πέλαγος είναι ευνοϊκές, παρατηρείται η σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη πλοιαρίων αμφιβόλου αξιοπλοΐας με μετανάστες που θέτουν επί ποδός κυρίως τις λιμενικές Αρχές των νομών Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου.
Παρά το γεγονός ότι η Κρήτη φαντάζει ως η γη της υπηρεσιακής “επαγγελίας”, στην πραγματικότητα υπάρχουν υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με αυτά των λιμενικών Αρχών του ανατολικού Αιγαίου.
Οι λιμενικοί σταθμοί νότια της Κρήτης σηκώνουν το πρώτο βάρος εντοπισμού και διάσωσης, οι οποίοι όμως είναι στην πλειοψηφία τους υποστελεχωμένοι, με απαρχαιωμένα ή ακόμα και ανύπαρκτα επιχειρησιακά μέσα. Ιδιαίτερα στους Λιμενικούς Σταθμούς της Παλαιόχωρας, της Χώρας Σφακίων και της Αγίας Γαλήνης υπάρχει έντονη υποστελέχωση, το Λιμενικό Φυλάκιο Γαύδου είναι κλειστό και ο Λ.Σ. Χώρας Σφακίων δε διαθέτει καν πλωτό, ενώ το περιπολικό όχημα είναι πλέον 24 ετών.
Εκτός των προαναφερόμενων, ως τοις πάσι γνωστόν, πλωτά επιχειρησιακά μέσα των λιμενικών Αρχών Κρήτης, νότια και βόρεια, με τα πληρώματά τους, αλλά και στελέχη αποσπώνται σε μόνιμη βάση για την ενίσχυση λιμενικών Αρχών του ανατολικού Αιγαίου για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, όταν την ίδια ώρα και η Κρήτη έχει γίνει στόχος των δικτύων διακίνησης μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που καλούνται εντέλει να διαχειριστούν τα περιστατικά, να βρίσκονται ομοίως με μειωμένη στελέχωση. 
Όλα συνηγορούν ότι πλέον οι αφίξεις όχι μόνο θα συνεχίσουν, αλλά και θα αυξηθούν. Για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι λιμενικές Αρχές Κρήτης στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ροών μεταναστών θα πρέπει να ενισχυθούν με στελέχη με τον ίδιο τρόπο που ενισχύονται και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».

Τρεις “καραβιές” σε μερικές ώρες 

Το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκε ξύλινο σκάφος να πλέει περίπου 48 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων. Μετά από κινητοποίηση του Λιμενικού, στήθηκε επιχείρηση για τη διάσωση των συνολικά 72 ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος.
Οι αλλοδαποί περισυνελέγησαν από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν αρχικά στους Καλούς Λιμένες. Οι μετανάστες, όλοι άνδρες, αν και ταλαιπωρημένοι, ήταν καλά στην υγεία τους, με τους περισσότερους να δηλώνουν Αιγύπτιοι. Οι υπόλοιποι είναι από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τη Συρία, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και 15 ανήλικοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες ξεκίνησαν το ταξίδι της ελπίδας στις 6 Φεβρουαρίου από το Τομπρούκ της Λιβύης. Από τους Καλούς Λιμένες μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο και στις παλιές εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ, στην παραλιακή λεωφόρο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ τους προσφέρθηκε νερό και φαγητό.
Σημειώνεται ότι στον επίμαχο χώρο πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας σε καλύτερες συνθήκες, με τον πρόεδρο του ΟΛΗ, ωστόσο, να κάνει λόγο για μια προσωρινή λύση.
Στο μεταξύ, χθες Κυριακή οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου δύο αλλοδαποί που φέρονται ως οι διακινητές των 70 συνταξιδιωτών τους που αφίχθησαν το πρωί του Σαββάτου στους Καλούς Λιμένες.

«Η προαναφερόμενη λέμβος εκκίνησε από ακτές Tobruk Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Οι αλλοδαποί πλήρωσαν για τη μεταφορά τους τα χρηματικά ποσά των 2.000 έως 4.000 δολαρίων ΗΠΑ.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο εκ των αλλοδαπών, ηλικίας 30 και 18 ετών (…)».
Μερικές ώρες αργότερα, άλλοι 34 αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην παραλία Ίλιγγας στα Σφακιά Χανίων! Οι αλλοδαποί «μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, με τη συνοδεία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Χανίων στον Καλαθά. Κατά την προανάκριση, δύο αλλοδαποί αναγνωρίστηκαν από τους υπόλοιπους ως οι εκ περιτροπής κυβερνήτες του σκάφους που τους μετέφερε με προορισμό την Ελλάδα».

Εξάλλου, το βράδυ του Σαββάτου, εμπορικό πλοίο που έπλεε στ’ ανοικτά των νότιων ακτών της Κρήτης αντιλήφθηκε σκάφος που βρισκόταν μεσοπέλαγα κι έπλεε υπό δυσχερείς καιρικές συνθήκες, μεταφέροντας 64 άτομα. Οι πρόσφυγες περισυνελέγησαν από το πλοίο και τελικά μεταφέρθηκαν στον λιμένα του Κόκκινου Πύργου. Εν συνεχεία, μεταφέρθηκαν χθες στον χώρο των παλιών ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο, όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν.
«Η προαναφερόμενη λέμβος ξεκίνησε την 08η/02/2024 από τις ακτές Tobruk Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα. Οι αλλοδαποί πλήρωσαν για τη μεταφορά τους τα χρηματικά ποσά των 4.500 έως 5.000 δολαρίων ΗΠΑ. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας εκ των αλλοδαπών, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 “Διευκόλυνση”, σε συνδυασμό με το άρθρο 306 Π.Κ. “Έκθεση”», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Λιμενικό.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ