ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Η Κρήτη θα… “ταΐσει” όλη την Ελλάδα το Πάσχα με αιγοπρόβειο κρέας

Το σύστημα πάχυνσης των αρνιών στην Κρήτη είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλα δείχνουν υπερεπάρκεια ποιοτικού κρέατος, ικανή να …ταϊσει ολόκληρη την Ελλάδα το Πάσχα.

Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας στο νησί, που ταλαιπωρήθηκε τους τελευταίους μήνες από την πανώλη και την ευλογιά, παίρνει τα πάνω του και προγραμματίζονται χιλιάδες σφαγές ενόψει της μεγάλης γιορτής, που μαζί με τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελούν τις δύο εποχές που καταναλώνεται κατεξοχήν κατσικίσιο και πρόβειο κρέας. Παράλληλα θα γίνουν και εξαγωγές. Όπως τα Χριστούγγενα, που εξήχθησαν περίπου 15.000 σφάγια.

Οπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη ο Καθηγητής Κτηνιατρικής και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης εκτιμαται ότι για σφαγή θα διατεθούν περί τα 50.000 ζώα, που θα διατεθούν για τις ανάγκες της υπόλοιπης Ελλάδας, εκτός αυτών που θα καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της Κρήτης.

Η Κρήτη έχει ισχυρή αιγοπροβατοτροφία, που στηρίζεται σε ντόπιες ράτσες και φυλές, την ώρα που σε άλλες περιοχές της χώρας οι επιλογές ξενικών ζώων, τα οποία σταβλίζονται και έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα δικά μας, η κτηνοτροφία είναι σε ύφεση. “Είναι κρίμα η Ελλάδα να γίνεται σανατόριο εισαγόμενων ασθενειών”, είπε με νόημα.

Παράλληλα ο κ. Στεφανάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υπεροχή της ποιότητας του ντόπιου κρέατος και του γάλακτος αλλά και στην ανάγκη αυτό να προστατευτεί, κάτι που όμως δεν γίνεται από την Πολιτεία, αλλά ευτυχώς κάνουν η Περιφέρεια και φυσικά οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, είπε.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ