H συνέντευξη που θα παραχωρήσει την Τετάρτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της συζήτησης για το σημαντικό αυτό ζήτημα, η οποία είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να βγει ο ίδιος μπροστά- κάτι αναμενόμενο από την στιγμή που το ζήτημα άνοιξε με δική του πρωτοβουλία και η θεσμοθέτηση αποτελεί προσωπική του δέσμευση- εκτιμάται πως θα λειτουργήσει από μόνη της ως μοχλός πίεσης προς τους (πολλούς) γαλάζιους βουλευτές που διαφωνούν, είτε δημοσίως είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.
Την παρουσίαση του πυρήνα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό αναμένεται να διαδεχθεί μια εκστρατεία ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης και εκτενής συζήτηση με την κοινωνία των πολιτών, τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και φυσικά στο εσωτερικό της ίδιας της ΝΔ.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέσα από τις εξηγήσεις που θα δοθούν σχετικά με το περιεχόμενο της ρύθμισης, τον σκοπό και την εφαρμογή της στην πράξη, να γίνει σαφές στην ελληνική κοινωνία τι ακριβώς σημαίνει και να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι διαφοροποιήσεις που με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι είναι αρκετές στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ.
Στην διάρκεια του συζήτησης που θα διεξαχθεί μέχρι να φθάσει το θέμα στην Βουλή αναμένεται να διαφανεί εάν θα υπάρξουν και μέλη της ΚΟ της ΝΔ που ενώ σήμερα διαφωνούν, θα πειστούν να αλλάξουν στάση, κυρίως λόγω της μη αναγνώρισης του δικαιώματος σε παρένθετη μητρότητα που συνιστά βασική διαφορά σε σχέση με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μέχρι στιγμής έχουμε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να έχουν εκφράσει ξεκάθαρη διαφωνία, ενώ αρνητικοί στον έναν ή τον άλλο βαθμό ή άκρως επιφυλακτικοί έχουν εμφανιστεί δημοσίως βουλευτές όπως οι Θάνος Πλεύρης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ανδρέας Κατσανιώτης.
Πολλοί περισσότεροι είναι όμως οι γαλάζιοι βουλευτές που αναμένουν το περιεχόμενο της ρύθμισης για να κρίνουν και να τοποθετηθούν.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικές διαρροές είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν στη ΝΔ και για να περάσει το νομοσχέδιο θεωρείται αναγκαία η στήριξη της κεντροαριστερής και αριστερής αντιπολίτευσης. Η τελευταία ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης θα ασκεί έντονη πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση για ένα σχέδιο νόμου που θα αναγνωρίζει πλήρη δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.
Ως προς την επιβολή κομματικής πειθαρχίας δεν φαίνεται να έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση, εκτιμάται ωστόσο ότι ακόμη και αν δεν τεθεί για τους βουλευτές- όπως είναι και το πιθανότερο- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή πολιτικά η διαφοροποίηση υπουργού, ενώ αναμένεται να ζητηθεί από όλους να εκφράζονται σε ήπιους τόνους και οι όποιες διαφωνίες.
Δεν θεωρείται πάντως πολύ πιθανό να σημειωθεί και άλλη διαφωνία υπουργού, πέραν αυτής του κ. Βορίδη, ενώ δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως διαφοροποιήσεις και σε επίπεδο υφυπουργών.
Από δω και πέρα βέβαια και με δεδομένο ότι θα είναι γνωστή η κυβερνητική πρόταση όλα τα μέλη της κυβέρνησης θα καλούνται να πάρουν θέση και θα διαφανεί το αμέσως επόμενο διάστημα εάν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις μελών της κυβέρνησης που διαφοροποιούνται από μια τέτοια πρωτοβουλία.
Το βασικό πολιτικό ερώτημα που μένει να δούμε εάν θα απαντηθεί αύριο από τον πρωθυπουργό, αφορά στο εάν θα προχωρήσει και σε χρονικό προσδιορισμό για την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιο ότι θα σταθμίσει τις αντιδράσεις που θα εξακολουθούν να υφίστανται πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα, η αίσθηση ωστόσο που δημιουργείται από τις τελευταίες κυβερνητικές διαρροές φέρνουν κοντύτερα τον χρονικό ορίζοντα κατάθεσης στην Βουλή και σίγουρα αρκετά νωρίτερα από τις ευρωεκλογές.
Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να δημιουργηθεί η εικόνα της υπαναχώρησης λόγω των αντιδράσεων, από μια προσωπική του δέσμευση αλλά ούτε και να αφεθεί χώρος ώστε να κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τον διάλογο ως υπεκφυγή για να κερδηθεί χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έβλεπαν άλλωστε πως ο δημόσιος διάλογος για το ζήτημα αυτό ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να γίνεται, με γαλάζια στελέχη να τοποθετούνται και την όλη συζήτηση να διεξάγεται στη βάση πληροφοριών για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Το γεγονός ότι θα υπάρχει πλέον ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και στην διαχείριση των αντιδράσεων.
Όσον αφορά το πολιτικό κόστος, στο Μαξίμου θεωρούν πως το κυβερνών κόμμα ούτως ή άλλως είναι πιθανό να έχει κάποιο κόστος στα δεξιά του επειδή δεσμεύθηκε για μια τέτοια ρύθμιση, ακόμη και αν την φέρει μετά τις ευρωεκλογές. Δεν εκτιμούν ωστόσο ότι θα είναι μεγάλο, ενώ αρκετοί πιστεύουν πως εάν ο νόμος έρθει γρηγορότερα θα υπάρχει περισσότερος χρόνος και για να απορροφηθούν αντιδράσεις καθώς υπάρχει μια πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά και θετικές ειδήσεις που αναμένονται στην οικονομία με αντανάκλαση και στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.