Βήματα προόδου και σημαντικές διακρίσεις καταγράφει την τελευταία δεκαετία η ελληνική γαστρονομία. Η παραδοσιακή κουζίνα της χώρας, με λαχταριστές συνταγές και αξιοζήλευτη πρώτη ύλη, υμνούνται από κορυφαίους σεφ του πλανήτη, όπως επίσης και από απλούς ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Μάλιστα, ένας εκ των κορυφαίων, αν όχι ο νούμερο 1, σεφ του κόσμου, ο Γκόρντον Ράμσεϊ είχε «σοκάρει» τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας το 2021.
«Η Ελλάδα δεν συγκεντρώνει τα βλέμματα, όπως συμβαίνει με τη Γαλλία και τους Ιταλούς. Ειλικρινά πιστεύω ότι η ελληνική κουζίνα είναι καλύτερη από την ιταλική κουζίνα», είχε πει ο ιδιόρρυθμος τοπ μάγειρας, ο οποίος φημίζεται πως λέει πάντα τη γνώμη του χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.
Τα 10 χειρότερα ελληνικά φαγητά
Είναι όμως όλα τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας ένα μικρό γαστρονομικό «ταξίδι»; Δεν υπάρχουν φαγητά, που από την παιδική ηλικία, μέχρι την ενήλικη ζωή των Ελλήνων αποτελούσαν σχεδόν «απειλή»; Το TasteAtlas, που κατά καιρούς αποθεώνει της ελληνικές γεύσεις, αυτή τη φορά δημοσίευσε τη λίστα με τα ελληνικά «μπλιάξ». Τα πιάτα δηλαδή που συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη βαθμολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το TasteAtlas, όπως αυτοπροσδιορίζεται, είναι «ένας βιωματικός ταξιδιωτικός οδηγός για παραδοσιακά τρόφιμα και φαγητά που συγκεντρώνει αυθεντικές συνταγές, κριτικές και ερευνητικά άρθρα σχετικά με δημοφιλή συστατικά και πιάτα».
Οι λίστες του TasteAtlas βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν πραγματικούς χρήστες και δίνουν πρόσθετη αξία στα reviews, που το σύστημα αναγνωρίζει ότι προέρχονται από γνώστες του αντικειμένου.
Για τη λίστα «τα 10 ελληνικά πιάτα με τη χειρότερη βαθμολογία» έως τις 18 Νοεμβρίου 2023, λήφθηκαν υπόψη 14.718 αξιολογήσεις. Ποια είναι τα 10 ελληνικά πιάτα με τη χειρότερη βαθμολογία και πως τα σχολιάζει το TasteAtlas;
10. Μουσταλευριά
«Αγαπημένη κατά τη διάρκεια της συγκομιδής των σταφυλιών, η μουσταλευριά είναι μια ελληνική πουτίγκα από μούστο και αλεύρι, που βράζονται μέχρι να πήξουν και μετά μπορούν να προστεθούν στο πιάτο διάφορα πρόσθετα υλικά όπως πετιμέζι, ζάχαρη, αμύγδαλα, βανίλια και σουσάμι. Η προέλευση του γλυκού εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήταν γνωστό με το όνομα οινούτα».
«Αυτό το ελληνικό στιφάδο λαχανικών αποτελείται από αγκινάρες, λαχανικά όπως κρεμμύδια, καρότα, πατάτες ή μπιζέλια, διάφορα βότανα και χυμό λεμονιού. Το όνομα του πιάτου μεταφράζεται χονδρικά ως αγκινάρες σε στυλ πόλης, καθώς προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη την οποία πολλοί Έλληνες αναφέρουν ως η Πόλη. Αν και το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, οι αγκινάρες αλά Πολίτα είναι ένα πιάτο που συνδέεται κυρίως με το Πάσχα και τη Σαρακοστή. Μπορείτε να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό, ενώ συνιστάται να το συνδυάσετε με φέτες χωριάτικου ψωμιού».
«Είναι μια παραδοσιακή σαλάτα με καταγωγή από την Ελλάδα. Αυτή η απλή σαλάτα φτιάχνεται συνήθως με μαρούλι, κρεμμύδι, άνηθο, ελαιόλαδο, ξύδι από κόκκινο κρασί, αλάτι, μαύρο πιπέρι και ρίγανη. Το μαρούλι πλένεται, ξεπλένεται και κόβεται σε λεπτές φέτες.
Τα κρεμμύδια κόβονται σε κομμάτια και ο άνηθος ψιλοκόβεται. Τα υλικά ρίχνονται σε ένα μπολ και περιχύνονται με ένα μείγμα από ελαιόλαδο, ξύδι από κόκκινο κρασί, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Η σαλάτα ανακατεύεται πριν από το σερβίρισμα».
Πηγή: reader.gr