ΚΡΗΤΗ

Η σφαγή των αμνών και η κραυγή των… κτηνοτρόφων – Φόβοι για ανατιμήσεις στον οβελία το Πάσχα

Εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ, αλλά και την αποπληρωμή ενισχύσεων που εκκρεμούν στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα ακόμα και από την εποχή που στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ο Μάκης Βορίδης (δηλαδή εδώ και δύο χρόνια), διεκδικεί η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις αποφάσεις της στη διάρκεια συνεδρίασής της.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος ανέλυσε και τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα στοιχεία όλες τις διεκδικήσεις της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, κάνοντας λόγο μάλιστα για μια πασχαλινή αγορά που, αν θα καλυφθεί σε αμνοερίφια, θα γίνεται οριακά, ενώ θεωρεί ως δεδομένη την ακρίβεια, αφού ούτε το κόστος παραγωγής έχει αντιμετωπιστεί στον βαθμό που έπρεπε, αλλά ούτε και έχουν ληφθεί μέτρα για τα ενδιάμεσα κέρδη των μεσαζόντων!

Μάλιστα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση του Δ.Σ. και στελεχών του συνεταιριστικού χώρου, που παρευρίσκονταν στη συνάντηση, πάνω στις γενικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ 2023-2027. Η παρουσίαση έγινε από τη γενική διευθύντρια Έλλη Τσιφόρου και επιλεγμένα στελέχη της “ΓΑΙΑ Επιχειρείν”. Και όπως φάνηκε από την ενημέρωση αυτή, ούτε από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορούν να έχουν σοβαρές ελπίδες επιβίωσης οι κτηνοτρόφοι, καθώς δεν τους ενημερώνουν οι ιθύνοντες ακόμη για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν, για να λαμβάνουν πλέον το λεγόμενο “πρασίνισμα”…

Τονίστηκε για άλλη μια φορά, εξάλλου, ότι η Ελλάδα έχει μείνει τελευταία χωρίς να έχει εκδώσει ακόμα τις εφαρμοστικές εγκυκλίους, μέσω των οποίων θα δοθούν όλες οι απαντήσεις που χρειάζεται να έχουν οι παραγωγοί, για να ξέρουν τι πρέπει και τι μπορούν να κάνουν…

Μειώνουν διαρκώς το ζωικό κεφάλαιο

Ιδιαίτερα ενόψει Πάσχα, η διαρκής μείωση του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί “αγκάθι” σε ολόκληρη τη χώρα και προκαλεί έντονο προβληματισμό στους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές, όπως είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

Έτσι, αποφασίστηκε η ένταση της προβολής και προώθησης των αιτημάτων των παραγωγών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας. Αυτό προϋποθέτει:

  • Αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, λιπάσματα, κτηνιατρικά φάρμακα, ανταλλακτικά, ενέργεια, αγροτικό πετρέλαιο).
  • Απαιτείται διόρθωση των κριτηρίων ενίσχυσης των παραγωγών για τις ζωοτροφές, που άφησαν χιλιάδες παραγωγούς χωρίς ενίσχυση. Θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση με τουλάχιστον άλλα 160 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η τάση σφαγών ζωικού κεφαλαίου, που σήμερα αφοπλίζει την κτηνοτροφία μας, κοστίζει πολύ περισσότερα στην ελληνική οικονομία.
  • Ενίσχυση της θέσης του πρωτογενούς τομέα στη διατροφική αλυσίδα με μέτρα προστασίας των παραγωγών από αθέμητες εμπορικές πρακτικές (ελληνοποιήσεις, πιέσεις μείωσης τιμών παραγωγού κ.λπ.).- Να ενισχυθούν άμεσα οι έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών και επιτέλους να ολοκληρώσει το ΥΠΑΑΤ τη διαδικασία των ελεγκτικών μηχανισμών με το “Άρτεμις 2”.

Εκκρεμότητες εκατομμυρίων

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, λοιπόν, ο Παναγιώτης Πεβερέτος εξήγησε και ανέλυσε τα αιτήματα του ΣΕΚ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως εξής: «Ζητάμε, εκτός από τη μείωση του κόστους παραγωγής, μία νέα ενίσχυση 160 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να πάρουν μια στήριξη οι κτηνοτρόφοι της χώρας πραγματική. Διότι αυτά που έχουν δώσει μέχρι τώρα ήταν “ψίχουλα”, έχουν δοθεί “σπαστά” και έχουν μείνει και χιλιάδες χωρίς να έχουν πληρωθεί».
Όπως υπενθυμίζει, «την πρώτη φορά δόθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ “σπαστά”, αντί για 50 εκατομμύρια που είχαν πει, ως προς την επιστροφή του 2% επί του τζίρου. Ζητάμε και αυτά τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια ευρώ να δώσουν. Ζητάμε να δώσουν εκείνα που δεν έχουν δώσει ακόμα από την περίοδο του 2021 επί Βορίδη, όταν είχαν αφήσει απλήρωτους πάνω από 4.500 κτηνοτρόφους της χώρας, με δική τους ευθύνη. Και ήταν με ευθύνη δική τους, γιατί μπερδεύτηκαν, λέει, τα νούμερα μεταξύ ΕΛΓΟ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτά τα χρήματα, που από τότε δεν έχουν δοθεί, ανέρχονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, ούτε από τα 89 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για τις ζωοτροφές τελευταία δεν έχουν δοθεί τα χρήματα σε όλους τους κτηνοτρόφους που τα δικαιούνται».
Στο σημείο αυτό, ο Παναγιώτης Πεβερέτος αναφέρθηκε στις απλήρωτες ενισχύσεις για τα 89 εκατομμύρια ευρώ των ζωοτροφών σε χιλιάδες δικαιούχους, λέγοντας πως αυτό οφείλεται σε κάποιες προϋποθέσεις που είχαν μπει και δεν “έστεκαν” με βάση την κοινή λογική.
«Παράδειγμα, αν στους ΚΑΔ (δηλαδή τους κωδικούς πληρωμής) δεν είναι πρώτο σε εισόδημα αυτό της κτηνοτροφίας, ο κτηνοτρόφος χάνει την ενίσχυση.
«Μα, αυτό παίζεται κάθε χρόνο. Μπορεί φέτος να πήγε καλά το ελαιόλαδο και να έχεις καλύτερο εισόδημα από το λάδι», επισήμανε.

Ενόψει Πάσχα η ακρίβεια θα χτυπήσει “κόκκινο”

Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, «σήμερα το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται επικίνδυνα. Και την ίδια ώρα, αντί να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές παραγωγής στο γάλα», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος επισήμανε ότι στο αγελαδινό γάλα οι τιμές παραγωγού μειώνονται συνεχώς. Και η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να τις μειώσει και στο αιγοπρόβειο γάλα, όταν οι δείκτες του κόστους παραγωγής ανεβοκατεβαίνουν, χωρίς να αλλάζουν τη συνολική αύξηση του κόστους σε σχέση με πέρυσι, που φτάνει το 100%.

«Από τις οργανώσεις μας σε όλη την Ελλάδα μάς λένε ότι αυτό το Πάσχα δε θα έχουμε τον αριθμό των αρνιών και των κατσικιών που είχαμε άλλα χρόνια. Γιατί; Διότι, πρώτον, οι συνάδελφοι έβαλαν τα ζώα να γεννήσουν πιο αργά από άλλες χρονιές. Δηλαδή, υπήρχαν γέννες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Και δεύτερον, επειδή από το γάλα έρχεται το μεγαλύτερο εισόδημα, απομάκρυναν τα αρνιά από τις μάνες τους νωρίς, για να μπορέσουν να πάρουν το γάλα. Έτσι έσφαξαν τα μικρά αρνιά για να πάρουν εισόδημα και να έχουν έσοδα για να μπορέσουν να ταΐσουν τα ζώα τα υπόλοιπα, ενώ παλιότερα κράταγαν τα μικρά αρνιά, τα μεγάλωναν και τα έσφαζαν το Πάσχα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΚ είπε επίσης: «Με δεδομένο ότι το εισόδημα της πλειοψηφίας του κόσμου έχει μειωθεί, πιστεύουμε ότι θα μειωθεί και η ζήτηση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, ένας που έπαιρνε ένα ολόκληρο αρνί πέρυσι και πρόπερσι, τώρα θα πάρει λιγότερο από το μισό. Η ακρίβεια έχει τρελάνει το κόσμο. Αυτό το μετράμε. Και δεν περιμένουμε ότι θα έχουμε την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων, όπως τις άλλες χρονιές».
Ωστόσο, ο Παναγιώτης Πεβερέτος δεν κρύβει ότι θεωρείται δεδομένο το γεγονός πως το Πάσχα αυτό οι τιμές στο ράφι για τους καταναλωτές θα είναι ακόμα πιο “τσουχτερές” σε σχέση με πέρυσι.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ